Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Så påverkas du av budgeten

Ytterligare sänkt skatt på pension.Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / MEDIABILD / IBL/IBL
Sänkt skatt på jobb.Foto: ROBERT DALY / IBL/CAIAIMAGES
Ulf Kristersson och Elisabeth Svantesson.Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN

Sänkt skatt för löntagare och pensionärer, men sänkt tak i a-kassan.

Så här påverkas du i kronor och ören om Moderaternas budget blir statsbudget. 

Nytt jobbskatteavdrag

Moderaterna vill satsa 10 miljarder kronor på ett helt nytt jobbskatteavdrag med förstärkning på låga inkomster. Det innebär att skatten sänks för alla som arbetar, till skillnad mot om det jobbskatteavdrag som trappats ned under föregående mandatperiod bara hade återställts. Under valrörelsen har partiet talat om en satsning på 22 miljarder, utspritt på hela mandatperioden. 

Så stor blir sänkningen

Inkomst: 12 000 kr

Sänkt skatt per månad: 67 kr

Inkomst: 15 000 kr

Sänkt skatt per månad: 120 kr

Inkomst 20 000 kr 

Sänkt skatt per månad: 150 kr

Inkomst 25 000 kr

Sänkt skatt per månad: 170 kr

Inkomst: 30 000

Sänkt skatt per månad: 200 kr

Inkomst 31 000-45 000 kr

Sänkt skatt per månad: 210 kr

Källa: Riksdagens utredningstjänst

 

Sänkt skatt för pensionärer

Moderaterna vill liksom alla andra partier slopa skatteklyftan mellan pension och lön. Men eftersom man vill införa ett nytt jobbskatteavdrag behöver då sänkningen för pensionärer omfatta fler än det förslag som exempelvis ligger i övergångsbudgeten. I den sänks skatten på pensionsinkomster över 17 000 kronor, eftersom den rödgröna regeringen redan sänkt skatten på inkomster därunder. Moderaterna sänker skatten för alla pensionärer, även på de lägsta pensionerna, så att man inte ska orsaka en ny klyfta mellan lön och pension. 

För en pensionär med 22 000 kronor i månaden innebär skattesänkningen 211 kronor mer kvar i plånboken i månaden.

För ett hushåll med två pensionärer med månatlig pension på 22 000 kronor respektive 17 000 kronor, innebär det 4 068 kronor mer i disponibel inkomst per år, enligt partiets egna beräkningar. 

Så stor blir sänkningen

Pension 12 000 kr

Sänkt skatt per månad: 67 kr

Pension 15 000 kr

Sänkt skatt per månad: 118 kr

Pension 20 000 kr

Sänkt skatt per månad: 150 kr

Pension 25 000 kr

Sänkt skatt per månad: 345 kr

Pension 30 000 kr

Sänkt skatt per månad: 567 kr

Pension 35 000 kr

Sänkt skatt per månad: 664 kr

Källa: Riksdagens utredningstjänst

Moderaterna vill också avskaffa den särskilda löneskatten för äldre. 

Höjd brytpunkt för statlig inkomstskatt

Den rödgröna regeringen begränsade uppräkningen av brytpunkten för när du ska börja betala statlig inkomstskatt i två omgångar. Moderaterna vill inte bara återställa uppräkningen, där brukligt är ett räkna upp med inflationen plus två procentenheter, utan också höja brytpunkten. För 2019 innebär det att brytpunkten hamnar på 42 000 kronor i stället för 40 600 kronor.  

För de som har en månadslön på 43 000 kronor per månad innebär förslaget en skattesänkning på 282 kronor per månad. 

Enligt partiets egna beräkningar kommer förslaget givet normal uppräkning innebär att brytpunkten vid mandatperiodens slut ligger vid 47 000 kronor. 

Så stor blir sänkningen

Inkomst 41 000 kr

Sänkt skatt per månad: 77 kr

Inkomst 42 000 kr

Sänkt skatt per månad: 277 kr

Inkomst 43 000 kr -

Sänkt skatt per månad: 282 kr

Källa: Riksdagens utredningstjänst. 

 

Slopad värnskatt

Moderaterna "vill ta steg" mot ett avskaffande av värnskatten, något man inte nämnde i valrörelsen. Detta är sannolikt ett sätt att närma sig Liberalerna, som länge velat slopa värnskatten. Förslaget är dock inte siffersatt i budgeten för 2019. 

Ulf Kristersson är dock tydlig med att man är beredd att se över värnskatten. Antingen genom en större skattereform, att successivt ta ned skatten steg för steg eller höja inkomstgränsen så att färre träffas av värnskatten – de tre alternativ Kristersson presenterade på fredagens pressträff. 

 

Höjt tak i rut

Moderaterna vill höja taket i rut till 75 000 per person och år, en politik som är gemensam för M, C, KD och L. Den rödgröna regeringen sänkte under mandatperioden taket till 25 000 kronor per person och år i rut samtidigt som subventionsgraden i rot sänktes till 30 procent. 

Moderaterna har under valrörelsen sagt sig vilja ha trygghets-rut, som innebär tullsyn av hem vis resa, tvätt-rut (tvätt av kläder som sker utanför hemmet) och flytt- och hämt-rut (flytt av bohag inom samma bostad, hämtning och lämning av återvinning, bortforsling av trädgårdsavfall samt planering av växter i trädgården).

 

Sänkt tak i a-kassan

Moderaterna skriver i budgeten att man vill se över a-kassan, men lägger inga skarpa förslag. Man har tidigare sagt sig vilja sänka taket från dagens 910 kronor per dag till 760 kronor de 100 första dagarna och därefter till 680 kronor per dag. Antalet ersättningsdagar med a-kassa vill man begränsa till ett år, eller 265 ersättningsdagar. Inget av detta finns dock med i den budget som nu är lagd. 

Man vill också att aktivitetsstödet upphör vid arbetslöshet längre än tre år. På sikt vill Moderaterna också införa ett bidragstak. Partiet vill att föräldraförsäkringen för de som saknar sjukpenninggrundande inkomst begränsas till 12 månader. 

Slopad avdragsrätt på fackföreningsavgift och höjd moms

Moderaterna vill slopa avdragsrätten för fackföreningsavgifter, höja momsen på mindre reparationer (på cyklar, skor med mera) och sänka dieselskatten. Partiet vill också avskaffa flygskatten. 

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!