Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Så påverkas din plånbok av en M- och KD-regering

Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: (C) PELLE T NILSSON / (C) PELLE T NILSSON/STELLA PICTU

Nu satsar moderatledaren Ulf Kristersson allt på att få till en regering med Kristdemokraterna.  

Skulle regeringsalternativet M-KD röstas igenom i riksdagen på onsdag kan det få flera konsekvenser för din plånbok. 

Här är plånboksreformerna som skulle kunna bli verklighet. 

Nya jobbskatteavdrag

En tydlig gemensam nämnare mellan Kristdemokraterna och Moderaterna är att båda vill sänka skatten på löneinkomster. De vill dock göra det på lite olika sätt.

Moderaterna vill införa ett sjätte jobbskatteavdrag. Enligt partiet ska ett sådant innebära att den som tjänar 20 000 kronor i månaden får sänkt skatt med 400 kronor i månaden, medan den som tjänar 40 000 kronor får sänkt skatt med 700 kronor. 

KD vill i stället dels återställa det jobbskatteavdrag som den rödgröna regeringen trappade av på inkomster över 50 000 kronor, men också införa en rad riktade jobbskatteavdrag. Dessa ska gå till långtidsarbetslösa som återgår i arbete, till nyanlända och till föräldrar. Enligt partiet blir effekten av det förslaget sänkt skatt för exempelvis barnfamiljer med 1 000 kronor per månad, eller 500 kronor per förälder.

Men detta kommer knappast bli verklighet förrän 2020. Sannolikt blir det Magdalena Anderssons övergångsbudget som läggs fram på torsdag, och förändringar i inkomstskatterna kan inte vara med i en ändringsbudget. Förslagens möjligheter att gå igenom i riksdagen för budgetåret 2020 är dock hyfsade, eftersom även C, L och SD vill återställa jobbskatteavdragen och se generella skattesänkningar. 

 

Sänkt skatt för pensionärer

Såväl Moderaterna som Kristdemokraterna vill ta bort den skatteklyfta som finns mellan löntagare och pensionärer. Enligt partiet självt handlar Moderaternas förslag om 200 till 300 kronor extra kvar i plånboken om pensionen ligger mellan 13 000 till 17 000 kronor i månaden. 

Men sannolikt blir det inte detta förslag som eventuellt finns med i en övergångsbudget. Magdalena Andersson har öppnat för att sänkt skatt för pensionärerna kan finnas med i den övergångsbudget som läggs fram på torsdag, eftersom det finns en samsyn bland kring förslaget. Och då blir det sannolikt Socialdemokraternas förslag på skattesänkning, som inte har ett ytterligare jobbskatteavdrag för löntagare som utgångspunkt. 

Men skulle M-KD-regeringen ta makten och införa jobbskatteavdrag på löner 2020 skulle allt annat lika en skatteklyfta uppstå på nytt, vilket innebär att de då skulle behöva sänka skatten för pensionärerna igen. 

 

Höjd brytpunkt

Både Moderaterna och Kristdemokraterna vill höja brytpunkten för när du ska börja betala statlig inkomstskatt. Brytpunkten räknas varje år upp med inflationen plus två procentenheter. Men den rödgröna regeringen begränsade denna uppräkning i två omgångar, vilket resulterade i att fler fick betala mer i skatt. 

Både M och KD vill nu höja brytpunkten utöver den automatiska uppräkningen. 

Inte heller denna åtgärd lär dock kunna införas nästa år, eftersom det förmodligen blir övergångsbudgeten som gäller och inga skatteförändringar kan finnas med i en ändringsbudget. Även L, C och SD vill höja brytpunkten. 

 

Höjt tak i rut

Samtliga allianspartier vill tredubbla taket i rut från dagens 25 000 kronor per person och år till 75 000 kronor per person och år.

En sådan åtgärd skulle kunna införas exempelvis den 1 juli 2019, eftersom förändringar i rut kan finnas med i en ändringsbudget. Även SD vill höja taket i rut, dock till 50 000 kronor per person och år. 

 

Sänkt tak i a-kassan

Moderaterna och Kristdemokraterna vill båda att taket i a-kassan sänks. Den rödgröna regeringen höjde taket till dagens 910 kronor per dag, men både KD och M är överens om att de vill se ett lägre tak. 

De förslag som lagt skarpt av partierna har dock en skillnad. Moderaterna vill att taket sänks till 760 kronor de 100 första dagarna, därefter till 680 kronor per dag. Kristdemokraterna vill se ett tak på 760 kronor i 300 dagar, innan nivån hamnar på 680 kronor per dag. 

Även C och L har föreslagit att taket sänks till ungefär samma nivåer. Ett förslag om sänkt tak i a-kassan kan finnas med i en ändringsbudget och skulle därför teoretiskt kunna införas den 1 juli nästa år – om M och KD får igenom sin politik det vill säga. Impopulära åtgärder som denna brukar en regering vilja införa i början av mandatperioden, så att väljarna ska hinna glömma innan nästa val. 

 

Återinförd bortre gräns i sjukförsäkringen

Den rödgröna regeringen slopade under sin mandatperiod den så kallade bortre parentesen i sjukförsäkringen. Innan dess kunde du få sjukpenning i normalt högst 914 dagar, alltså två och ett halvt år. Denna gräns vill både M och KD återinföra, liksom övriga allianspartier. 

En sådan åtgärd kan rent teoretiskt ingå i en ändringsbudget. Detta är också ett exempel på en impopulär åtgärd som en M-KD-regering, om den blir verklighet, bör vilja genomföra tidigt i mandatperioden. 

Höjd moms

Moderaterna har lagt fram ett förslag på höjd moms på mat från 12 till 14 procent. Kristdemokraterna har sagt sig vilja höja momsen med en procentenhet på alla momssatser. 

 

 

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!