Så påverkas din ekonomi av krisen i Grekland

Börserna runt om i världen skakas av den ekonomiska krisen i Grekland. Foto: Kim Kyung-Hoon
Krisen i Grekland skakar omvärlden - och den svenska marknaden dras med nedåt.
På torsdagsförmiddagen föll kronan till den lägsta kursen mot dollarn sedan i februari och nu finns farhågor om en ny finanskris.
- Det kommer att bli stökigt, säger Cecilia Skingsley på Swedbank.
Oron över den grekiska skuldkrisen påverkar hela euroområdet. Euron har fallit kraftigt och kronan har på kort tid dykt till 6,50 kronor per dollar – nära 40 öre på två veckor. Så låg har kronan inte varit sedan den 11 februari.

Flera frågor

Osäkerheten är stor i dagsläget.
Det finns ett antal obesvarade frågor som måste få en lösning innan marknaden kan stabiliseras.
I juni ska det grekiska parlamentet fatta beslut om ytterligare besparingsåtgärder.
En annan viktig fråga är hur EU inom låneprogrammet EFSF ska hantera det faktum att Grekland behöver mer pengar.
– Så länge det är osäkert hur krisen ska lösas är risken stor att euron försvagas ytterligare mot de andra stora valutorna dollar och yen, säger Cecilia Skingsley, analyschef för ränte- och valutahandeln på Swedbank.  

Kan sprida sig

Kaoset i Grekland riskerar att orsaka en ny finanskris. "Det kommer att bli stökigt", säger Swedbanks Cecilia Skingsley. Foto: Ronny KarlssonKrisen i Grekland riskerar att sprida sig till andra svaga länder inom eurosamarbetet, som Portugal, Irland och Spanien.
– Spridningen har redan skett i och med att de andra svagare länderna får betala högre räntor på sina lån. Det kommer att bli stökigt, framför allt på finansmarknaden, men även när det gäller konjunkturutvecklingen i de här länderna.
Tror du att det finns risk för en ny ekonomisk kris liknande den vi såg för några år sedan?
– Det är lite för tidigt att säga. Om Grekland inte får ett nytt lån, kommer det att uppstå marknadsreaktioner som påminner om Lehmankollapsen, men det kommer att finnas ganska snabba motåtgärder.  En tänkbar väg är att centralbanker, som riksbanken i Sverige, kommer att ställa ut likviditet till banker och skjuter på fortsatta räntehöjningar.
Annons:

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!