Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Billigare resor efter Theresa Mays fiasko

Theresa May ser ut att segra i det brittiska valet på torsdagskvällen. Så här påverkas du och din ekonomi av valresultatet, enligt experterna. Foto: EVENING STANDARD / JEREMY SELWYN / EVENING STANDARD EYEVINE
Att shoppa kan bli dyrare på grund av det brittiska valet. Foto: DOMINIC LIPINSKI / PA PHOTOS TT NYHETSBYRÅN
Shoppinggatan Oxford Street i London. Foto: SHUTTERSTOCK
Margot Wallström. Foto: HENRIK JANSSON / HENRIK JANSSON GT/EXPRESSEN

Theresa May har inga planer på att avgå – trots fiaskot i det brittiska valet.

Samtidigt faller pundet, vilket påverkar svenskarna. 

– Rent krasst kan man utnyttja läget och lägga en semester eller weekend i London, säger Arturo Arques, privatekonom på Swedbank och Sparbankerna.

Nu väntar politiskt kaos i Storbritannien. Premiärminister Theresa May ville stärka sin position inför brexit – i stället blir det tvärtom. Hennes Tories får ingen egen majoritet.

Det påverkar pundet, som på fredagsmorgonen hade försvagats något.

– I november-december låg pundet på 11,80, sedan har det sjunkit successivt. I går låg det på 11,27 och i dag har det försvagats ytterligare med 25 öre, säger Arturo Arques på Swedbank.

 

LÄS MER: Efter brexit – så går den brittiska ekonomin 

 

Det har hänt efter valet

Enligt honom är det tre saker som nu har hänt:

• Theresa Mays ställning har försvagats.

• Sannolikheten har blivit högre för ett mjukare brexit.

• Sannolikheten har blivit högre för en längre brexitprocess.

– Ett längre brexitutträde bedömer vi som mer gynnsamt för EU än Storbritannien. I och med att Sverige tillhör EU blir det på marginalen lite gynnsammare för Sverige.

 

Arturo Arques, privatekonom på Swedbank och Sparbankerna, säger att näringslivet påverkas mer av valet än de svenska hushållen. Foto: Pressbild

 

Arturo Arques säger att effekten för de svenska hushållen inte blir särskilt stor.

– Det är fortsatt billigt att åka till London på semester men valresultatet får större påverkan på företag än på privata hushåll, utifrån vad vi vet i dag.

Swedbanks privatekonom: "Utnyttja läget"

Han säger att det visserligen är bra med en regering som har tydlig majoritet – men att det inte finns någon anledning för svenskar att känna oro.

– Rent krasst kan man utnyttja läget och passa på att lägga semester eller en weekend i London, för det är fortsatt billigt. Och passa på att handla brittiska varor naturligtvis.

 

 

Claes Hemberg, sparekonom på Avanza, säger att det inte får bli alltför billigt.

– Då kan vi ha svårt att exportera till Storbritannien om de inte har pengar att köpa varor för. Men det finns ingen oro för det än. 

 

LÄS MER: Brittiska ekonomin är sämst i hela EU 

 

Men det är inte bara valutan som påverkas.

Svenskarna kommer också att påverkas i sina kontakter med England, som turister, studenter och företagare.

– Det är många som pluggar i London och England. Det har vi tagit för givet och vant oss vid, men det kan vi inte göra längre. Det kommer att ta ett tag att omförhandla det, säger Joakim Bornold, privatekonom på Nordnet.

Han utvecklar:

– Det var stor osäkerhet redan innan valet och den blir inte mindre nu. Den ser ut att fortgå under lång tid framöver, man ska inte vänta sig några snabba besked. Det finns nu färre svar kring vart England är på väg och vad det innebär för oss.

Expert: Osäkert för pundet

Cathrine Danin, analytiker på Swedbank, säger att det mest relevanta för den svenska ekonomin är hur valet påverkar brexitförhandlingarna. Om Theresa May bildar minoritets- eller koalitionsregering måste Tories ta hänsyn till andra partier.

– Det möjliggör en mjukare version av brexitutträdet, mer på EU:s linje än Theresa Mays linje, säger Cathrine Danin.

Hon fortsätter:

– Sverige står i enad front med EU. Förhoppnings blir förhandlingarna mindre kyliga än vad de hade blivit med ett starkt Tories.

Cathrine Danin tror att tiden för brexitförhandlingarna kan komma att kantas av osäkerhet.

– Får vi en mjukare brexitvariant eller signaler om det kan pundet stärkas. Men en period med slaghet i pundet är nog rimligt att anta.

Andersson om valutgången

Ingela Gabrielsson, privatekonom på Nordea, säger att det är "lite brexitscenario igen".

– Den stora frågan är hur man ska föra brexitförhandlingarna och vem som ska göra det. Det skapar en oro. Man får följa utvecklingen, vänta och se och inte göra något förhastat, säger hon.

Finansminister Magdalena Andersson, S, säger att oavsett vilken regering det blir kommer Sverige ha en nära relation till Storbritannien.

– Det har vi alltid haft. I brexitförhandlingarna kommer regeringen stå upp för svenska intressen. Det handlar om svenska företags möjligheter att exportera men också alla svenskar som bor i Storbritannien, säger hon.

 

Så påverkas du och din ekonomi av det brittiska valet, enligt experterna.

Svårare att jobba i Storbritannien

Britterna är på väg ut ur EU via brexit. Immigrationsreglerna är på väg att ändras.

– Det är högst oklart vilka rättigheter man ska ha som svensk medborgare när man jobbar i England. Allt det som vi tar för givet med EU i dag kommer att försvinna och ska förhandlas om. Det kommer att ta ett tag att omförhandla det, säger Joakim Bornold på Nordnet.

– Jag tror att om det blir enskilda förhandlingar, mellan Sverige och Storbritannien, så har Sverige mycket att vinna. Vi är ganska nära allierat på många sätt och har varit det i EU-samarbetet. Vi är ingen stor konkurrent till britterna så det skulle vi tjäna på, säger Bornold.

Svårare att studera i Storbritannien

De skärpta immigrationsreglerna berör även de svenska studenterna. Precis som brexit kommer att göra.

– Det finns i riskbilden att det påverkar svenskar som vill till London. Det kommer sannolikt inte att bli lättare, säger Cathrine Danin på Swedbank.

– I dag har du kunnat få Erasmus-stipendier för att plugga utomlands och den typen av grejen måste man också förhandla om.

Genom utbytesprogrammet Erasmus är det möjligt att studera på högskolenivå genomföra viss del av studierna i ett annat land än det egna inom EU.

Billigare att åka till Storbritannien 

Efter brexitomröstningen för ett år sedan var det ostadigt på börs- och valutamarknaden i England. Det finns risk för en sådan effekt även nu.

– Valutan har försvagats och det kommer säkert att fortsätta så. För två år sedan toppade den på 13,70 kronor i början av juli. Kring brexit för ett år sedan var pundet uppe i tolv kronor och dök i samband med valet ner till elva kronor och sedan har det planat ut och guppat och är nu lite drygt elva kronor, säger Claes Hemberg på Avanza.

– Det kanske inte blir så mycket billigare, utan det stora fallet är redan gjort. Det är mycket billigare att åka till London i dag än för två år sedan.

Så blir shoppingen dyrare

I och med brexit kommer den administrativa bördan för företagen i Storbritannien att öka. I det långa loppet får det påverkan.

– Tittar man på prisutvecklingen i Storbritannien, oavsett om du är svensk eller inte, så ser man att inflationen har tickat upp och ligger över två procent-strecket. Även om du inte påverkas av arbetsvillkoren möts du av stigande priser och får sämre köpkraft, säger Cathrine Danin på Swedbank.

Och till skillnad från Joakim Bornold på Nordnet tror Danin:

– Jag tror inte att Sverige får till enskilda förhandlingar med Storbritannien, det kan man nog inte utgå i från, utan det kommer att ske via EU, som kommer att ha en enad front.

Brexit kan få bostadsbubblan att spricka – Sverige

Claes Hemberg på Avanza spekulerar i ett brexit kan bli den faktor som får bostadsbubblan att spricka. Även i Sverige.

– Priserna kan ha nått sin topp. Det är intressant om det är brexit som gör att fastighetspriserna halkar eller tappar fart efter de senaste 20-30 åren i Europa. Om finanshajarna flyttar från London till något EU-land eller att arbetslösheten påverkar fastighetspriserna nedåt. Då kan det vara det som väcker insikten i Stockholm, eller i Paris, att priserna är för höga. Det kanske inte spräcker bubblan, men får priserna att hacka ner en bit, säger Hemberg.

Viss risk för börsoro

Tiden efter gårdagens brittiska val kan präglas av en viss oro på Londonbörsen.

– Om vi tittar på hur det var för ett år sedan, vid brexitomröstningen, så var det stökigt. Det var osäkerhet kring utfallet. Börsen hoppade sju-åtta procent upp och ner de här dagarna vilket är märkligt. Men det var också osäkert, inte bara kring brexit, utan hela världsekonomin och det amerikanska valet var inte avgjort, säger Claes Hemberg.

Cathrine Danin tror att pundets utveckling kommer att vara svagare än vad det har varit historiskt sett och mer lättstört, vilket kan vara bra att veta för den som vill handla eller investera i valutan.

– Pundet kommer nog att röra sig slagigt utefter politiska händelser, säger hon.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!