Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Så påverkas din ekonomi av beskedet

Riksbanken meddelade på morgonen att reporäntan hålls oförändrad på minus 0,35 procent. Ett väntat besked enligt de flesta analytiker. Men det fanns även många som trodde på en sänkning.
Foto: Christian Örnberg
"Det här beskedet ger ingen större förändring för hushållen mot hur det var tidigare", säger Anna Breman, chefsekonom på Swedbank.
Foto: Pressbild/Swedbank

Riksbanken lämnar reporäntan och räntebanan oförändrat enligt morgonens besked.

Det innebär liten förändring för bolånen och bopriserna enligt experterna.

– Det här beskedet ger ingen större förändring för hushållen mot hur det var tidigare, säger Anna Breman, chefsekonom på Swedbank.

Riksbanken meddelade på morgonen att reporäntan hålls oförändrad på minus 0,35 procent. Ett väntat besked enligt de flesta analytiker. Men det fanns även många som trodde på en sänkning.

– Det var osäkert eftersom inflationen i det senaste utfallet som kom förra veckan var lite under Riksbankens prognos. Det fanns ändå en del förväntningar på att det skulle sänka ytterligare. De hade kunnat motivera det med att inflationen fortfarande ligger långt under deras mål, säger Anna Breman, chefsekonom på Swedbank till Dina pengar direkt efter beskedet.


LÄS OCKSÅ: Räntan oförändrad - så påverkas du.


– I deras nya prognos som de släppte i dag ser de en väldigt stark tillväxt i Sverige under nästa år, de har skrivit upp den till 3,6 procent. De skriver även upp sin inflationsprognos vilket gör att de kan avvakta med att sänka, att de inte känner press att sänka i dagsläget.

Och den oförändrade räntan innebär få förändringar för bolån och bopriser.

– Eftersom räntan är oförändrad är det svårt att se att det har någon större effekt på bolånen på kort sikt. Och Riksbanken säger ju även att man kommer att ligga kvar på låga räntor under en lång period. Det här beskedet ger ingen större förändring för hushållen mot hur det var tidigare.

Men trots att styrräntan legat där sedan i juli har bolåneräntorna tickat svagt uppåt under hösten.

– Räntetrenden när det gäller bolånen är snarare uppåt än nedåt, säger SBAB:s Tor Borg till Dina Pengar.


LÄS OCKSÅ: Mäklare tror inte på prisfall på bostäder.


Anna Breman säger att Riksbankens expansiva penningpolitik bidrar till att svensk tillväxt kommer att vara väldigt hög under nästa år.

– Vi ser även att arbetsmarknaden stärks och arbetslösheten har kommit ner. Att penningpolitiken är så expansiv bidrar till att vi ser en hög tillväxt och även att vi förväntar oss att inflationen kommer att bli något högre under nästa år.


Följ Dina Pengar på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!