Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Så påverkas din egen plånbok av nya räntan

Förlorare på den nya räntan är de med pengar på ett vanligt sparkonto. Foto: Colourbox
Vinnare på det nya räntebeskedet är bolåntagarna. Foto: Colourbox

Riksbankens historiska räntebesked kommer ge konsekvenser i svenskarnas plånböcker.

Vinnare är bolåntagarna och förlorare är de med pengar på ett vanligt sparkonto.

– Det här slår mot båda sidor av hushållens ekonomi, säger SEB:s privatekonom Jens Magnusson.

Under tisdagen sänktes Riksbankens reporänta till 0 procent.

SEB:s privatekonom Jens Magnusson tror att sänkningen kommer att få genomslag på boräntorna.

– Det innebär att vi kan förvänta oss att de som har lån får betala ännu lite lägre ränta från redan låga nivåer. Men det kommer knappast innebära att boräntorna sjunker med 25 punkter. Det här har varit väntat ganska länge och sänkningen är redan inprisad i bankernas upplåningskostnader, säger han.

Jens Magnusson spekulerar att listräntorna kan komma att sänkas med ungefär hälften eller en tredjedel av Riksbankens sänkning.

"Överdriven tro"

Enligt Jens Magnusson kan det nu vara läge att se över boräntornas bindningstid.

– Det är svårt att komma med något annat råd än att det handlar om vad som passar individen. För den som har lite större marginaler i ekonomin är det naturligtvis en väldigt låg rörlig ränta just nu, säger han.

Den rörliga räntan är visserligen rekordlåg, men för den som vill ha trygghet i ekonomin kan det vara läge att binda.

– Jag kan tyckta att det just nu är en lite överdriven tro på rörlig ränta. För den som vill gardera sig är det otvetydigt att även de bundna räntorna är låga nu. Och vill man ha en försäkring så får man betala en liten försäkringspremie, säger han om att låsa räntekostnaderna till en bunden ränta.

Kvar till 2016

Enligt Riksbankschefen Stefan Ingves förväntas räntan ligga kvar på 0 fram till mitten på 2016.

– Vi tror att den nollränta som vi nu har beslutat och den räntebana vi nu har beslutat är tillräcklig för att inflationen ska stiga mot målet, sade han på en presskonferens.

Att reporäntan nu sänks ytterligare för att få upp inflationen ökar riskerna förknippade med hushållens höga skuldsättning. Riksbanken skickade därför med en uppmaning till politikerna om att hantera denna risk:

"För att minska riskerna krävs åtgärder riktade direkt mot hushållens efterfrågan på krediter. Därutöver krävs reformer för en bättre fungerande bostadsmarknad", skriver man.

– Det har bland annat flaggats för hårdare amorteringskrav och den utvecklingen kan komma att motverka eventuellt höjda bostadspriser efter räntesänkningen, säger Jens Magnusson.

Se över sparandet

Med sänkta räntor finns det även förlorare. De som har sina pengar på ett vanligt sparkonto kommer att få lägre ränta på pengarna.

– Det extrema läget betyder att det har blivit ännu viktigare att fundera på vad man ska spara till, säger Jens Magnusson.

Är det pengar till jul är ett sparkonto fortfarande bra då inflationen är låg och inte "äter upp" pengarna. Men om man tittar på några års sikt ska man absolut se till att få bättre avkastning, menar Jens Magnusson.

– Det kan vara läge att se över om man har möjlighet att ta lite mer risk, och då titta på en blandad portfölj med aktieinslag. Skalan mellan sparkonto och aktier är stor och det finns trots allt många varianter som man kan blanda in i sitt sparande, säger han.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!