Finansminister Magdalena Andersson säger att ränteavdragen gynnar hushåll med högre inkomster. Foto: Sara StrandlundFinansminister Magdalena Andersson säger att ränteavdragen gynnar hushåll med högre inkomster. Foto: Sara Strandlund
Finansminister Magdalena Andersson säger att ränteavdragen gynnar hushåll med högre inkomster. Foto: Sara Strandlund
Ulla Andersson (V) tycker att ränteavdragen är ett omvänt Robin Hood-system. Foto: Jens L'EstradeUlla Andersson (V) tycker att ränteavdragen är ett omvänt Robin Hood-system. Foto: Jens L'Estrade
Ulla Andersson (V) tycker att ränteavdragen är ett omvänt Robin Hood-system. Foto: Jens L'Estrade

Så mycket tjänar de rikaste på avdragen

Publicerad

Unik statistik som Dina Pengar tagit fram visar exakt hur mycket eliten tjänat på ränteavdraget.

Skattebetalarna har slussat över nästan 31 miljarder kronor till den mest välavlönade tiondelen de senaste åren.

- Ränteavdragen har inte någon bra fördelningspolitisk profil, säger finansminister Magdalena Andersson till Dina Pengar.

Det är stor skillnad på hur stora ränteavdrag olika inkomstgrupper gör.

Den rikaste tiondelen gjorde förra året ränteavdrag på i snitt 9 184 kronor: drygt 15 gånger mer än tiondelen med lägst inkomster, som bara drog av 595 kronor i snitt.

Det här mönstret upprepar sig varje år sedan 2008, visar unika siffror som Dina Pengar låtit SCB ta fram.

Det "skattestraff" det tidigare innebar att äga en dyr bostad är nu borta.

2008 ersattes den impopulära fastighetsskatten med en takbegränsad kommunal fastighetsavgift.

De rikaste, vars höga inkomster gör att bankerna beviljar större lån, gör de absolut största ränteavdragen - och kan luta sig tillbaka samtidigt som villan eller bostadsrätten skenar i pris - i nuvarande takt fördubblas investeringen vart femte år.

"Rätt horribelt"

- Det är ju inte rimligt att vi har ett omvänt Robin Hood-system. Det är snarare rätt horribelt, säger Ulla Andersson, ekonomisk-politisk talesperson för Vänsterpartiet.

Av totalt 194 miljarder kronor i ränteavdrag sedan 2008 har den översta tiondelen stått för drygt 50 miljarder kronor.

Hade elitgruppen gjort som snittet hade summan landat på 19,4 miljarder.

 

LÄS MER: Finansminister på flykt undan sitt ansvar

 

Professor varnar

I praktiken har alltså skattebetalarna sponsrat de rikas bostadsklipp med totalt 30,8 miljarder kronor sedan 2008.

- Det är alldeles tydligt att ränteavdraget i huvudsak gynnar de hushåll som har lite högre inkomster, erkänner finansminister Magdalena Andersson.

Ekonomiprofessorn John Hassler, ordförande i finanspolitiska rådet, varnade i förra veckan för att bostadsmarknaden visar allvarliga tecken på överhettning. Ett av hans recept var att reducera ränteavdragen. Han säger sig inte vara förvånad över Dina Pengars siffror.

- Vi ska också göra den här typen av undersökning, det är en viktig fråga. Jag tror också att det är höginkomsttagare som tjänar mest på avdraget, säger John Hassler.

Han öppnar också för ett återinförande av fastighetsskatten.

- Jag tycker att det finns ett allmänt värde av en jämn fördelning av resurser i samhället, men många metoder har negativa sidoeffekter. Kan man åstadkomma jämnare fördelning utan sådana effekter är det bra, och det kan man nog göra via bostadsbeskattning.

 

LÄS MER: Priserna på bostäder bara fortsätter att öka

 

Andersson är fortsatt sval

I går skrev Sveriges Radios "Kaliber" att ett slopat ränteavdrag skulle slå hårt mot de med små marginaler. Flera experter betonar dock att den långsamma avtrappning som ekonomkåren förordar skulle ha små omedelbara effekter.

Vänsterpartiet är det parti som tydligast sagt sig vilja minska ränteavdraget, trots de stora partiernas motstånd. Även om Ulla Andersson är kritisk till att Moderaterna tog bort fastighetsskatten utan att röra ränteavdraget är hennes uppmaning till budgetpartnern S lika tydlig.

- Sitter man i regeringsställning måste man se de samhällsproblem man står inför och ta itu med dem. Om man säger att man vill ta ansvar för statsfinanserna är det ganska konstigt att man inte vill ta tag i en så här stor utgiftspost som dessutom riskerar hela den finansiella stabiliteten, säger hon.

Att S hittills inte velat ta i den heta potatisen tror Ulla Andersson handlar om strategi för att behålla väljarsympatier och därmed makten.

- Det politiska spelet verkar tyvärr vara alltför överordnat.

Magdalena Andersson är dock fortsatt sval.

- Om man ska göra en förändring av ränteavdragen, då påverkar det alla hushåll som har lån redan, och det är därför politiker vill vara väldigt försiktiga, säger hon.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen