Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Så mycket tjänade storbankernas toppar

Mest av de fyra stora bankernas vd:ar får SEB:s Annika Falkengren: drygt 31 miljoner kronor.
Foto: Suvad Mrkonjic
Minst får Swedbanks Michael Wolf: lite mer än 11,1 miljoner.
Foto: Julia Dansarie
Näst bäst lön av banktopparna hade Nordeas Christian Clausen.
Foto: Richard Heathcote
Trean på listan, Handelsbankens Pär Boman, 54, har nu tagit klivet upp från vd-stolen för att bli ordförande.
Foto: Gunnar Seijbold

Bankerna fortsätter att ösa pengar över ägare och toppchefer. Mest av de fyra stora bankernas vd:ar får SEB:s Annika Falkengren: drygt 31 miljoner kronor. Minst får Swedbanks Michael Wolf: lite mer än 11,1 miljoner.

Den ultralåga räntan pressar bankerna, och för att hålla uppe vinsterna ökar finanshusen mellanskillnaderna mellan in- och utlåning. På två år har marginalen på bolån stigit med 40 procent, samtidigt som det var länge sedan du fick någon ränta på de lönepengar du varje månad sätter in.

Marginalerna blir inte vara till vinster åt aktieägarna, utan även vd-ersättningar.


Falkengren i topp igen

När deklarationerna för 2014 nu färdigbehandlats är det bara att återigen lyfta på hatten för SEB:s vd Annika Falkengren: Ännu en gång har hon bäst betalt av de fyra största bankernas vd:ar.

För inkomståret 2014 deklarerar Annika Falkengren, 53, en inkomst av tjänst på 31,6 miljoner kronor.

Det är drygt två miljoner mer än i fjol, och mer än dubbelt så mycket som de 14,1 Mkr hon tjänade 2012.

En del av det kommer från diverse aktiebelöningsprogram, men också från de styrelseuppdrag hon har i egenskap av SEB-vd. Annika Falkengren sitter till exempel i överstyrelsen för Volkswagen, som just nu skakas i grunderna av den stora utsläppsskandalen.

Näst bäst lön av banktopparna hade Nordeas Christian Clausen, som den 1 november löstes av på vd-posten av finsk-svenske Casper von Koskull.


LÄS OCKSÅ: Bolåneflykten fortsätter från SEB

Nästan 20 Mkr till Christian Clausen

60-åringen Clausen deklarerar för inkomståret en inkomst av tjänst på drygt 19,5 Mkr.

Trean på listan, Handelsbankens Pär Boman, 54, har nu tagit klivet upp från vd-stolen för att bli ordförande.

För sitt vd-år 2014 deklarerar Boman en inkomst av tjänst på nästan 11,5 Mkr.

Sist i kvartetten kommer i vanlig ordning Swedbanks Michael Wolf, också han 54 år gammal. Michael Wolf deklarerar en inkomst av tjänst på lite drygt 11,1 Mkr.


LÄS OCKSÅ: Chefernas miljonklipp på dina bostadslån

"Marknadsmässiga men inte marknadsledande löner"

Handelsbankens presschef Johan Wallqvist kommentar vd-lönen med att den "motsvarar en halv promille av bankens vinst före skatt, vilket styrelsen bedömer vara en marknadsmässig ersättning".

Swedbanks pressansvarige Claes Warren kommenterar vd Michael Wolfs lön med att "alla medarbetare i Swedbank ska ha marknadsmässiga men inte marknadsledande löner".

Varken Nordea eller SEB väljer att svara på Dina Pengars fråga om varför vd-lönerna är så höga samtidigt som kunderna får noll i ränta på sina lönekonton.


Följ Dina Pengar på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!