Köpfesten har en mörkare sida: trängseln i butikerna underlättar för stölder. Foto: COLOURBOXKöpfesten har en mörkare sida: trängseln i butikerna underlättar för stölder. Foto: COLOURBOX
Köpfesten har en mörkare sida: trängseln i butikerna underlättar för stölder.  Foto: COLOURBOX
Varor för uppåt en miljard kronor stjäls i julhandeln. Foto: Leif JacobssonVaror för uppåt en miljard kronor stjäls i julhandeln. Foto: Leif Jacobsson
Varor för uppåt en miljard kronor stjäls i julhandeln. Foto: Leif Jacobsson
"Det är en fjärdedel av hela årets stölder", säger branschorganisationen Svensk Handels säkerhetschef Per Geijer. Foto: Bjorn Mattisson"Det är en fjärdedel av hela årets stölder", säger branschorganisationen Svensk Handels säkerhetschef Per Geijer. Foto: Bjorn Mattisson
"Det är en fjärdedel av hela årets stölder", säger branschorganisationen Svensk Handels säkerhetschef Per Geijer. Foto: Bjorn Mattisson

Så mycket stjäls det för i julhandeln

Publicerad

Varor för uppåt en miljard kronor stjäls i julhandeln. Det säger handlarnas säkerhetsexpert till Dina Pengar.

– Plötsligt är hyllorna bara tomma, säger Per Geijer.

Svenskarna kommer att handla för ungefär 74 miljarder kronor i december, av vilket julhandeln står för cirka 16–17 miljarder. Men köpfesten har en mörkare sida: trängseln i butikerna underlättar för stölder. Vi kommer att plocka på oss obetalda varor för uppskattningsvis en miljard under månaden.

– Det är en fjärdedel av hela årets stölder, säger branschorganisationen Svensk Handels säkerhetschef Per Geijer.

Totalt under ett år stjäls varor för 4,5 miljarder kronor, så julperioden är tydligt överrepresenterad.

"Hinner knappt titta"

– Vi har fullt upp med att hantera våra vanliga julkunder, och hinner knappt titta på de andra som är inne i butiken. Då passar man på, säger Per Geijer.

Visst förekommer det både interna stölder och att normalt laglydiga medborgare faller för en plötslig impuls, men enligt Per Geijer står ligor – svenska och utländska – för merparten av stölderna.

Oftast är det beställningsjobb, där ligan har fått en order på till exempel ett parti dyrt kött, eller en klädkollektion.

 

LÄS OCKSÅ: Så mycket lägger vi på piratkopior

Proffstjuvarna riskerar ingenting

Professionella tjuvar som ertappas löper oftast noll risk för efterräkningar. De som redan är marginaliserade bryr sig inte om böter, och utländska medborgare kan erkänna, acceptera ett så kallat strafföreläggande och riva lappen.

– Ingen av dem har betalat, säger Per Geijer.

Handlarna är mer eller maktlösa.

– Enda chansen är att se till att inte brottet begås. Vad handlaren får göra är att stoppa personen och säga ”betala det där eller lämna grejorna och gå härifrån”, säger Per Geijer.

 

LÄS OCKSÅ: Bästa och sämsta köpen under reorna

"Plötsligt är hyllorna bara tomma"

Men ofta är ligorna så skickliga att de inte upptäcks förrän det är för sent.

– Det brukar vara så att plötsligt är hyllorna bara tomma, säger Per Geijer.

Den som betalar för stölderna är i förlängningen den hederliga kunden, som måste ”finansiera” svinnet.

– Visst är det så. Det är självklart att de här pengarna tas någonstans ifrån, säger Per Geijer.

Så gör du när du misstänker något

Han avråder dock enskilda kunder från att ingripa.

– Däremot är det väldigt bra om man tipsar vår personal att det är något konstigt på gång. Vi vill inte ha en massa ingripanden och bråk, vi vill bara att de ska gå därifrån, säger Per Geijer.

 

LÄS OCKSÅ: Så mycket pengar lägger vi på julfirandet

 

Följ Dina Pengar på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen