Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Så mycket pengar lägger vi på semester

Hela 34,6 procent av vår disponibelinkomst går åt till resor under semestertider.
Foto: Getty
I snitt gör varje hushåll av med 12 000 kronor på semestern, bland annat på att resa mest i hela Europa.
Foto: Henrik Isaksson/IBL

Svenskarna fläker plånboken vidöppen under sommaren. I snitt gör varje hushåll av med 12 000 kronor på semestern, bland annat på att resa mest i hela Europa.

– Vårt karga klimat gör sommarsemestern enormt viktig för svenskar, säger Anders Welin på Bigbank.

Svenska hushåll har det väl förspänt sedan länge. En relativt god arbetsmarknad, låga räntor samt ökande reallöner har gjort oss allt mer benägna att unna oss det lilla extra när vi är lediga.

I en stor undersökning som företaget Ferratum gjort bland drygt 17 500 tillfrågade i 19 länder visar det sig att svenskarna lägger mest av alla europeiska folk på resor under semestern.

Svenskarna lägger mest i Europa på resor

Hela 34,6 procent av vår disponibelinkomst går åt till resor under perioden, och även om inrikesresandet dominerar är vårt utrikesresande det nästa högsta i Europa.

– Vårt karga klimat gör sommarsemestern enormt viktig för svenskar och många är nog beredda att spendera lite extra för att säkerställa att man får avkoppling, sol, värme och energi för hela året, säger Anders Welin på Bigbank.

Hur mycket pengar lägger du totalt på din semester?" Lotta Karlsson, 32, it-projektledare, Stockholm: "Det kan säkert bli mellan 30.000-50.000 kronor för två veckor utomlands inklusive allt för vår familj på tre personer. Men om vi ska vara hemma i Sverige då blir det såklart mycket billigare."
Foto: Ann Jonasson
Mia Ekström, 18, designstudent, Stockholm: "Helt ärligt så har jag ingen aning, men det känns som att det blir mycket. Speciellt när jag åker utomlands då flyg och boende kostar."Shewit Tesfagabreal, 19, precis tagit studenten, Stockholm: "Jag var bortrest till Barcelona i en vecka och då kostade det cirka 5.000 kronor för allt förutom boendet som kostade cirka 2.000 kronor."
Foto: Ann Jonasson
Monica Löwenbrg, 48, arbetssökande, Nora: "Vi är tre personer i familjen och då tror jag att vi lägger ner cirka 15.000 kronor på en veckas semester utomlands. Men sen kommer vi säkert åka till nöjesfälten eller åka till vänner eller göra något annat roligt under sommaren och då är vi ute och äter och dricker gott och då kostar det ju lite mer såklart."
Foto: Ann Jonasson
Lena Stenberg, 51, sektreterare och Zandy Arvidsson, 56, lärare, Tjörn: "Vi brukar lägga runt 20.000 kronor tillsammans för en veckas semseter i utlandet eller hemma i Sverige."
Foto: Ann Jonasson

Vad kostar semestern?

I snitt gör varje hushåll i år av med 16 900 kronor på semestern, visar en undersökning som TNS/Sifo gjort åt Nordea.

– Det viktiga är att tänka efter så att man har pengar kvar när semestern är slut. Då är inte sommaren slut, det kan finnas nya spännande saker man vill göra. Ta helst inte lån för att finansiera semestern, säger Nordeas privatekonom Ingela Gabrielsson.


LÄS OCKSÅ: Bostadspriserna i Stockholm rasar


Hon har ett handfast råd för hur man ska göra så att pengarna inte rinner genom fingrarna.

Ingela Gabrielsson, privatekonom på Nordea.
Foto: - - / PRESSBILD

– Ett tips är att lägga lite på att planera vad man har för ekonomiskt tak på sin semester, så att man redan från början har en uppfattning om var gränsen går, säger Ingela Gabrielsson.

Så slipper du bråk om pengar

Dessutom finns det knep för att undvika ständiga småkonflikter om pengar.

– Om det finns lite halvstora barn i familjen kan man ge dem en liten semesterkassa som de får hushålla med, så kommer man ifrån de dagliga diskussionerna om vad man ska göra eller köpa, säger Ingela Gabrielsson.


LÄS OCKSÅ: Ikea återkallar populära byrån


Fler än fyra av tio svenskar planerar att lägga mer än 10 000 kronor på semestern. Det visar en liknande undersökning som TNS/Sifo gjort åt Bigbank.

Mest spenderar stockholmarna, fler än var fjärde huvudstadsbo tänker bränna mer än 25 000 i sommar.

– Många hushåll anser sig ha råd att spendera lite extra på semestern i år, säger Anders Welin.

FAKTA

Så här mycket planerar svensken att lägga på semester i sommar:

0–2 500 kronor 6 procent

2 501–5 000 kronor 10 procent

5 001–10 000 kronor 20 procent

10 001–15 000 kronor 14 procent

15 001–25 000 kronor 20 procent

25 001–35 000 kronor 7 procent

35 001 kronor och uppåt 10 procent

Källa: TNS/Sifo/Nordea

FAKTA

Så här planerar européer sin semesterkassa (andel av disponibel inkomst):

Svenskar

Inrikes resor 20,7 procent

Utrikes resor 13,9 procent

Resor totalt 34,6 procent

Kläd- och modeshopping 10,5 procent

Norrmän

Inrikes resor 16,7 procent

Utrikes resor 10,4 procent

Resor totalt 27,1 procent

Kläd- och modeshopping 8,3 procent

Danskar

Inrikes resor 21,1 procent

Utrikes resor 11,8 procent

Resor totalt 32,9 procent

Kläd- och modeshopping 9,0 procent

Tyskar

Inrikes resor ingen uppgift

Utrikes resor 8,2 procent

Kläd- och modeshopping 11,7 procent

Källa: Ferratum

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!