Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Så mycket pengar lägger vi på julfirandet

Spenderar mest på julfirandet gör britterna, slovakerna och spanjorerna.
Foto: Ryan Mcvay
Mest pengar spenderar de svarande i undersökningen på leksaker och spel, följt av böcker och godsaker.
. Men för svenskarna ser det annorlunda ut. Vi lägger mest pengar på böcker, följt av utgifter relaterat till hem och hushåll och leksaker.
Foto: Myung Jung Kim

Decemberhandeln väntas slå alla rekord och omsätta 75 miljarder kronor i år.

Men svenskarna är sparsamma julfirare till skillnad från våra europeiska kompisar, enligt siffror från Ferratum.

Spenderar mest på julfirandet gör britterna, slovakerna och spanjorerna.

Varje år genomför den europeiska banken Ferratum en webbundersöking, julbarometern, för att kartlägga hur stor del av hushållsinkomsten som läggs på julfirandet i olika länder. Och undersökningen, där över 14 000 personer från över 21 länder har deltagit i år, visar att vi svenskar är blygsamma i vårt spenderande jämfört med många andra länder.


LÄS OCKSÅ: Nytt rekord för julhandeln.


Medelvärdet för samtliga länder i undersökningen ligger på 23 procent av hushållsinkomsten. Och enligt Ferratums siffror lägger vi svenskar bara 19,6 procent av vår hushållsinkomst på julfirandet.

Det land som lägger mest pengar på julen är Storbritannien där 38,5 procent av den disponibla inkomsten går till presenter, mat och julgodis medan man i Holland är betydligt mer sparsam och bara använder sig av 9,4 procent av hushållsinkomsten.

– Man kan konstatera att det oroliga läget i Europa inte påverkar svenskarnas julfirande. Intressant är även att följa hur en allt större del av julhandeln sker på nätet. Gällande e-handeln har svenskarna kommit långt, men är ändå långt från ledande i Europa, säger Georgios Sideris, Ferratum Sverige i ett pressmeddelande.


LÄS OCKSÅ: Nätskurkarna jagar dig i julhandeln.


Mest pengar spenderar de svarande i undersökningen på leksaker och spel, följt av böcker och godsaker. Men för svenskarna ser det annorlunda ut. Vi lägger mest pengar på böcker, följt av utgifter relaterat till hem och hushåll och leksaker. Men vi spenderar betydligt mer på exempelvis musik än de svarande i stort.

25 procent av svenskarnas inköp sker på nätet vilket placerar oss på samma plats som våra grannar i Norge och invånarna i Tjeckien. Flitigaste näthandlare hittar vi i Storbritannien där 39 procent av alla inköp görs på nätet, följt av Holland och Frankrike.


Följ Dina Pengar på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.

Fakta: Andel av hushållsinkomsten som läggs på julfirande i Europa.

Storbritannien 38,5 procent

Slovakien 31, 4 procent

Spanien 28,5 procent

Kroatien 26,4 procent

Litauen 26,1 procent

Estland 25,2 procent

Rumänien 24,9 procent

Tjeckien 24,6 procent

Tyskland 23,4 procent

Polen 22,2 procent

Finland 20,8 procent

Bulgarien 20,5

Lettland 20,4 procent

Danmark 19,9 procent

Sverige 19,6 procent

Frankrike 15,5 procent

Norge 12,6 procent

Holland 9,4 procent

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!