Svenskarna planerar att lägga 13 procent mer på julklappar i år och 14 procent mer på övriga julutgifter, som mat gran och julpynt. Det visar en undersökning av svenskarnas julfirande som Nordea har gjort.
– Det är lite överraskande att vi ser en ökning, det har varit en svag minskning de senaste åren. Men samtidigt är det inte så konstigt, med de låga räntorna har svenskarna fått mer pengar i plånboken, säger Ingela Gabrielsson.
I snitt planerar svenskarna att köpa julklappar för nästan 3 500 kronor, plus drygt 2 200 kronor på övriga julinköp. Men budgeten skiljer sig kraftigt åt i olika delar av landet. Mest lägger man på julklappar i södra Sverige, där de planerade inköpen ligger 500 kronor högre än snittet.
– Man kan tro att det är i stockholmarna som lägger mest, men så är det inte, säger Ingela Gabrielsson.
LÄS OCKSÅ: Slipp bli lurad på Black Friday
Barnfamiljer spenderar mer
Västsvenskarna tänker lägga minst på julklappar i år, i snitt strax under 3 000 kronor. Där lägger man i stället mest på övriga julinköp, nästan 2 500 kronor.
Det syns också en tydlig skillnad mellan barnfamiljer och andra. Barnfamiljerna lägger 400 kronor mer på julklappar än snittet, och ökar sin julklappsbudget med 6 procent.
Var tionde svensk köper inga julklappar alls. Men det utjämnas av att hela 20 procent planerar att lägga 5 000 kronor eller mer på julklappar.
– Det är mycket, men samtidigt kanske de bara är mer realistiska än andra, säger Ingela Gabrielsson.
Julen brukar nämligen ofta bli dyrare än vi tänkt oss. Vid en enkel sammanslagning av vad svenskarna säger sig kunna lägga per paket till vuxna och barn ser Ingela Gabrielsson att en familj med två barn och två vuxna hamnar på över 6 000 kronor.
– Många får också lön dagen innan julafton, och så kanske de känner att de inte har köpt tillräckligt och går och handlar lite mer.
LÄS OCKSÅ: Så blir du en vinnare på Black Friday
Viktigast är att inte ta lån
Det är inte fel att lägga mycket pengar på julen, tycker Ingela Gabrielsson. Det viktiga är att det inte blir mer än vad du har råd med.
– Sedan är det nyår och rea, och då kanske man vill handla ännu mer.
Hennes råd är att prata med familjen om hur mycket ni ska lägga på julklappar, så att ni inte trissar upp varandra. Sju av tio svenskar har inte pratat ihop sig om hur mycket klapparna får kosta, visar Nordeas undersökning.
Viktigast är att inte ta lån för att ha råd med julen, tycker Ingela Gabrielsson. Men att ta av sparpengar är helt okej, anser hon.
– Det kan vara svårt att få lönen att räcka till, och det är just sådant här som sparkontot kan användas till. Så får man fylla på det sen.
Följ Dina Pengar på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.