Svenskarna ökar sina planerade julklappsinköp med i snitt 13 procent i år, visar en ny undersökning från Nordea. Foto: SHUTTERSTOCKSvenskarna ökar sina planerade julklappsinköp med i snitt 13 procent i år, visar en ny undersökning från Nordea. Foto: SHUTTERSTOCK
Svenskarna ökar sina planerade julklappsinköp med i snitt 13 procent i år, visar en ny undersökning från Nordea. Foto: SHUTTERSTOCK
Barnfamiljerna lägger 400 kronor mer på julklappar än snittet, och ökar sin julklappsbudget med 6 procent. Foto: SHUTTERSTOCKBarnfamiljerna lägger 400 kronor mer på julklappar än snittet, och ökar sin julklappsbudget med 6 procent. Foto: SHUTTERSTOCK
Barnfamiljerna lägger 400 kronor mer på julklappar än snittet, och ökar sin julklappsbudget med 6 procent.  Foto: SHUTTERSTOCK
En julklapp till ett barn får kosta maximalt 490 kronor, tycker snittsvensken, och en klapp till en vuxen max 340 kronor.En julklapp till ett barn får kosta maximalt 490 kronor, tycker snittsvensken, och en klapp till en vuxen max 340 kronor.
En julklapp till ett barn får kosta maximalt 490 kronor, tycker snittsvensken, och en klapp till en vuxen max 340 kronor.
Många försöker också handla på rea inför och under jul. Foto: Marcio Jose SanchezMånga försöker också handla på rea inför och under jul. Foto: Marcio Jose Sanchez
Många försöker också handla på rea inför och under jul. Foto: Marcio Jose Sanchez
Kvinnor lägger mer pengar på julklappar än män, medan män lägger mer pengar på övriga julutgifter som mat och julgran. Foto: Sam StadenerKvinnor lägger mer pengar på julklappar än män, medan män lägger mer pengar på övriga julutgifter som mat och julgran. Foto: Sam Stadener
Kvinnor lägger mer pengar på julklappar än män, medan män lägger mer pengar på övriga julutgifter som mat och julgran. Foto: Sam Stadener

Så mycket pengar lägger vi på julen

Publicerad

Svenskarna ökar sina planerade julklappsinköp med i snitt 13 procent i år, visar en ny undersökning från Nordea. Sydsvenskarna tänker lägga mest, 4 000 kronor. Men i slutändan kan julen bli ännu dyrare, varnar Nordeas privatekonom Ingela Gabrielsson.

Svenskarna planerar att lägga 13 procent mer på julklappar i år och 14 procent mer på övriga julutgifter, som mat gran och julpynt. Det visar en undersökning av svenskarnas julfirande som Nordea har gjort.

– Det är lite överraskande att vi ser en ökning, det har varit en svag minskning de senaste åren. Men samtidigt är det inte så konstigt, med de låga räntorna har svenskarna fått mer pengar i plånboken, säger Ingela Gabrielsson.

I snitt planerar svenskarna att köpa julklappar för nästan 3 500 kronor, plus drygt 2 200 kronor på övriga julinköp. Men budgeten skiljer sig kraftigt åt i olika delar av landet. Mest lägger man på julklappar i södra Sverige, där de planerade inköpen ligger 500 kronor högre än snittet.

– Man kan tro att det är i stockholmarna som lägger mest, men så är det inte, säger Ingela Gabrielsson.

 

LÄS OCKSÅ: Slipp bli lurad på Black Friday

Barnfamiljer spenderar mer

Västsvenskarna tänker lägga minst på julklappar i år, i snitt strax under 3 000 kronor. Där lägger man i stället mest på övriga julinköp, nästan 2 500 kronor.

Det syns också en tydlig skillnad mellan barnfamiljer och andra. Barnfamiljerna lägger 400 kronor mer på julklappar än snittet, och ökar sin julklappsbudget med 6 procent.

Var tionde svensk köper inga julklappar alls. Men det utjämnas av att hela 20 procent planerar att lägga 5 000 kronor eller mer på julklappar.

– Det är mycket, men samtidigt kanske de bara är mer realistiska än andra, säger Ingela Gabrielsson.

Julen brukar nämligen ofta bli dyrare än vi tänkt oss. Vid en enkel sammanslagning av vad svenskarna säger sig kunna lägga per paket till vuxna och barn ser Ingela Gabrielsson att en familj med två barn och två vuxna hamnar på över 6 000 kronor.

– Många får också lön dagen innan julafton, och så kanske de känner att de inte har köpt tillräckligt och går och handlar lite mer.

 

LÄS OCKSÅ: Så blir du en vinnare på Black Friday

Viktigast är att inte ta lån

Det är inte fel att lägga mycket pengar på julen, tycker Ingela Gabrielsson. Det viktiga är att det inte blir mer än vad du har råd med.

– Sedan är det nyår och rea, och då kanske man vill handla ännu mer.

Hennes råd är att prata med familjen om hur mycket ni ska lägga på julklappar, så att ni inte trissar upp varandra. Sju av tio svenskar har inte pratat ihop sig om hur mycket klapparna får kosta, visar Nordeas undersökning.

Viktigast är att inte ta lån för att ha råd med julen, tycker Ingela Gabrielsson. Men att ta av sparpengar är helt okej, anser hon.

– Det kan vara svårt att få lönen att räcka till, och det är just sådant här som sparkontot kan användas till. Så får man fylla på det sen.

Följ Dina Pengar på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen