Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Så mycket mer pengar blir det för pensionärerna

Pensionärerna har varit i fokus i denna valrörelse.Foto: COLOURBOX
Samtliga partier vill sänka skatten på pensionsinkomster. Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / MEDIABILD / IBL/IBL

Är du pensionär är du valrörelsens vinnare.  Oavsett vilket parti som bildar regering kommer du att få mer i plånboken. 

Här är partiernas löften till dig som pensionär.

Socialdemokraterna

Socialdemokraterna vill att klyftan mellan lön och pension helt ska vara avskaffad 2020. För en pensionär med en inkomst på 25 000 kronor i månaden innebär det ungefär 350 kronor i månaden i lägre skatt. 

Partiet vill också höja pensionen med 600 kronor per månad för de som har de lägsta inkomstpensionerna. Dessutom vill partiet öka inbetalningarna till systemet så att det "på sikt" höjs med 1 000 kronor i månaden. 

Socialdemokraterna ingår i pensionsöverenskommelsen. 

LÄS MER: Partiernas viktigaste löften för din plånbok

 

Det här har Pensionsgruppen redan kommit överens om

I december slöt Moderaterna, Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centerpartiet, Kristdemokraterna och Liberalerna en stor pensionsöverenskommelse, där man är överens om att stärka grundskyddet för pensionärer med lägst inkomster. 

Detta är man överens om: 

Höjd garantipension med 200 kronor per månad

Ett kompletterade tillägg om max 700 kronor för ogifta och 200 kronor för sammanboende införs i garantipensionen

Höjt tak för bostadstillägget från 5 600 kronor till 7 000 kronor per år. 

Höjd ersättningsgrad i bostadstillägget: 100 procent upp till  3000 kronor, 90 procent mellan 3001 och 5000 kronor, och 70 mellan 5001 och 7000 kronor. 

Ett fribelopp om 24 000 kronor ska införas i äldreförsörjningsstödet. 

Källa Regeringskansliet

Miljöpartiet

Liksom Socialdemokraterna vill Miljöpartiet att skatteklyftan mellan pension och lön ska vara borttagen till 2020. Under mandatperioden har Miljöpartiet sett till att pengarna i AP-fonderna ska placeras på ett sätt bidrar till en hållbar utveckling. 

Miljöpartiet ingår i pensionsöverenskommelsen och vill således höja grundskyddet bland annat genom höjd garantipension och stärkt bostadstillägg. 

LÄS MER: Det vill partierna med din boendeekonomi 

Moderaterna

Också Moderaterna vill att skatten på lön och pension ska vara densamma. För den som har en månatlig pension på 13 000-17 000 kronor innebär Moderaternas förslag en skattesänkning på 200-300 kronor i månaden. Har du en pensionsinkomst på 25 000 kronor i månaden sänks skatten med 1 074 kronor i månaden, enligt partiets egna beräkningar. 

Moderaterna ingår i pensionsöverenskommelsen. 

LÄS MER: Så vill partierna sänka din skatt efter valet 

Centerpartiet

Centerpartiet vill införa en bred skattesänkning som innebär 1 200 kronor per år i lägre skatt för en pensionär. Men man vill också höja brytpunkten för när man ska betala statlig inkomstskatt även för pensionsinkomster. Partiet vill se över nivåer och vad som ingår i försörjningsstödet, existensminimum och förbehållsbelopp för äldre. Partiet vill höja garantipensionen med 100 kronor per månad. Centerpartiet ingår i pensionsöverenskommelsen. 

LÄS MER: Så vill partierna locka barnfamiljerna  

Liberalerna

Liberalerna vill också ta bort skatteklyftan mellan lön och pension. Vid en pensionsinkomst på 20 000 kronor skulle det betyda en sänkt skatt på 246 kronor, enligt SPF Seniorernas pensionärsskattekalkylator. 

Partiet vill också höja bostadstillägget så att det ger 2 000 kronor mer per månad och att det betalas ut automatiskt. 

Liberalerna ingår i pensionsöverenskommelsen. 

LÄS MER: S-löftet: En veckas extra betald ledighet 

Kristdemokraterna

KD vill också ta bort skatteklyftan. Med avskaffande av denna plus partiets förslag på generell skattesänkning minskar skatten för en pensionär med 534 kronor i månaden.

Man vill att hyrestaket i bostadstillägget höjs till 7 500 kronor och höja tilläggsbeloppet inom bostadstillägget med 500 kronor. 

KD ingår i pensionsöverenskommelsen. 

Sverigedemokraterna

Sverigedemokraterna vill också avskaffa pensionärsskatten. Det betyder att vid en pensionsinkomst på 21 000 kronor sänks skatten med 283 kronor, enligt partiets beräkningar. 

Partiet står utanför pensionsöverenskommelsen. Man vill höja garantipensionen med 1 000 kronor i månaden och höja bostadstillägget med 400 kronor i månaden. 

Vänsterpartiet

Vänsterpartiet vill avskaffa den så kallade bromsen. Man vill liksom övriga sänka skatten för pensionärer.

Vänsterpartiet står utanför pensionsöverenskommelsen, men vill höja garantipensionen. Under mandatperioden har Vänsterpartiet bland annat drivit höjt tak för bostadskostnad i bostadstillägget. 

 

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!