Förra året kostade festligheterna nära 17 miljoner kronor. Foto: Pascal Le SegretainFörra året kostade festligheterna nära 17 miljoner kronor. Foto: Pascal Le Segretain
Förra året kostade festligheterna nära 17 miljoner kronor. Foto: Pascal Le Segretain
kronprinsessan Victoria på festen 2014. Foto: David Sicakronprinsessan Victoria på festen 2014. Foto: David Sica
kronprinsessan Victoria på festen 2014. Foto: David Sica
Och Madeleine 2012. Foto: Pascal Le SegretainOch Madeleine 2012. Foto: Pascal Le Segretain
Och Madeleine 2012. Foto: Pascal Le Segretain

Så mycket kostar Nobelfesten

Publicerad

Nobelfesten är både berömd, prestigefull - och dyr. Förra året kostade festligheterna nära 17 miljoner kronor. Men det är inget mot kostnaden för Nobelpriset.

Nobelveckan med Nobelfesten i Stockholm och fredspriset i Oslo kostade 16,7 miljoner kronor förra året. Årets fest lär bli ännu dyrare. Kostnaden för Nobelveckan har nämligen ökat de senaste tre åren.

Men själva Nobelprisen är en betydligt större kostnad än festen. 40 miljoner kronor betalade Nobelstiftelsen ut i prissummor förra året, och ytterligare 26 miljoner i ersättningar till prisgrupperna. Det är sammanlagt drygt två tredjedelar av den totala kostnaden för Nobelstiftelsens verksamhet på 98,6 miljoner kronor.

LÄS OCKSÅ: Bråket stoppar nya pensionsregler

Summan har tappat i värde

Prissumman för årets Nobelpris är 8 miljoner kronor, samma som förra året. Men eftersom kronan har tappat i värde gentemot dollarn sedan dess innebär det att årets prissumma motsvarar mindre än 1 miljon dollar. Det är första gången sedan 2001 som det inträffar, skriver Göteborgs-Posten.

För tre år sedan sänktes prissumman från 10 till 8 miljoner kronor, för att pengarna skulle räcka längre. Nobelstiftelsens utgifter hade nämligen blivit större än intäkterna från Alfred Nobels fond.

Vi har helt enkelt inte haft så mycket avkastning på de pengarna att det har täckt våra kostnader, sade Lars Heikensten, vd på Nobelstiftelsen, till TT då.

Så mycket är Alfred Nobels fond värd

Nobelstiftelsen gjorde en förlust på 71,9 miljoner kronor 2014, jämfört med en vinst på 72,2 miljoner kronor året innan.

Men det går ingen nöd på stiftelsen, som skapades efter Alfred Nobels död 1896. Den har i uppgift att förvalta Alfred Nobels förmögenhet i en fond och dela ut avkastningen till de "som under det förlupne året hafva gjort menskligheten den största nytta", som Alfred Nobel skrev i sitt testamente.

Förmögenheten han lämnade efter sig var drygt 30 miljoner kronor. I dag är Alfred Nobels fond värd 3,9 miljarder.

LÄS OCKSÅ: Expertens börsråd: Känn ingen panik

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


NYTT NYHETSBREV: Dina Pengars krönikör Frida Bratt guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!

Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen