Svenskarna lägger i snitt 54 000 kronor på sitt bröllop, enligt siffror från institutet för Privatekonomi hos Swedbank. Foto: ColourboxSvenskarna lägger i snitt 54 000 kronor på sitt bröllop, enligt siffror från institutet för Privatekonomi hos Swedbank. Foto: Colourbox
Svenskarna lägger i snitt 54 000 kronor på sitt bröllop, enligt siffror från institutet för Privatekonomi hos Swedbank. Foto: Colourbox
Elin Dahlkvist Frid, bröllopskoordinator på egna företaget Big day. Foto: Jenny HammarElin Dahlkvist Frid, bröllopskoordinator på egna företaget Big day. Foto: Jenny Hammar
Elin Dahlkvist Frid, bröllopskoordinator på egna företaget Big day.  Foto: Jenny Hammar
Att gifta sig är dyrt för många. Foto: Henrik Isaksson/Ibl-AopAtt gifta sig är dyrt för många. Foto: Henrik Isaksson/Ibl-Aop
Att gifta sig är dyrt för många.  Foto: Henrik Isaksson/Ibl-Aop

Så mycket kostar det att gifta sig i Sverige

Publicerad

Svenska brudpar lägger i snitt 54 000 kronor på sitt bröllop - men den stora dagen kan lätt gå på det dubbla.

Det går dock att få till ett lyxigt bröllop med en billigare penning.

– Det är klart att det går att göra ett pampigt och lyxigt bröllop till en billig penning, men det kräver kontakter, kunskap och tid, säger bröllopskoordinatorn Elin Dahlkvist Frid.

Bröllopsdagen är oftast en av de största dagarna i livet och bakom den ligger oftast månader av planering, begynnande magsår - och en enorm summa pengar. Enligt siffror från institutet för Privatekonomi hos Swedbank svenskarna i snitt 54 000 kronor på sitt bröllop, medan elva procent lägger mer än 100 000 kronor.

Och alla som någon gång har planerat ett bröllop vet att kostnaderna lätt drar i väg. Så fort något har prefixet bröllop eller brud kan det lätt kosta det dubbla, till exempel blommor, smink och naglar.

 

LÄS OCKSÅ: Så kan du maxa din levnadsstandard i år

"Måste inte vara så dyrt"

Elin Dahlkvist Frid är bröllopskoordinator med egna företaget Big day och snittbudgeten för hennes bröllop ligger på 300 000 kronor och uppåt, för runt 200 gäster.

– Men jag har gjort bröllop för miljoner också. Jag rör mig i de kretsarna där folk lägger väldigt mycket på sina bröllop. Jag gör sällan de bröllopen som har en liten budget, vilket är lite tråkigt faktiskt.

– Det måste inte vara så dyrt, verkligen inte. Det finns många sätt att spara, jag har gjort budgetbröllop också. På ett bröllop hade vi en tårtbuffé där släkten fick bidra med tårtor som en present till brudparet och det var det vackraste på hela bröllopet.

Många tycker att det är smidigt att använda sig av en bröllopskoordinator som kan driva projektet, komma med råd och som har alla kontakter i branschen. Men då kostar det, allt från runt 3000 för en konsultation till mer än vad ett helt bröllop kostar för snittsvensken.

– Om det är en helkoordinering från ax till limpa där jag projekterar alltihop och finns vid brudparets sida under en period på 8-9 månader och där jag ser till att allt blir bokat så kostar det från 80 000 och uppåt. Men då är det ett stort arbete också. Men det är klart att det är en lyx, jag skulle inte ha råd med en koordinator själv, säger Elin Dahlkvist Frid.

 

LÄS OCKSÅ: Prins Daniel har skaffat sig en Rolex för 300 000 kronor

Tipset: Spara inte på fotograf

För att få ner budgeten tipsar hon om att lösa personalbiten med nära och kära, om man har en lokal där det redan finns porslin och möbler.

– Vad gäller catering så finns det ganska ofta mataffärer som kan catra ut fantastisk mat, vilket man oftast inte tänker på.

– Något jag däremot inte skulle spara in på är professionell fotograf. Det är ett väldigt stort ansvar för en släkting som får en kamera i handen och ska fotografera, det blir aldrig bra om inte personen i fråga är fotograf. Men till mycket annat kan man se sig om efter förmågor i familjen, till musik och sådant, fortsätter hon.

 

LÄS OCKSÅ: Här är Sveriges 10 hetaste skidorter

 

Följ Dina Pengar på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.

13 tips för att göra bröllopet billigare

1. Bjud så många som möjligt till själva vigselakten, men endaste de närmaste till bröllopsmiddagen.

2. Håll bröllopet på landsbygden. Lokalerna är oftast billigare och på många ställen ingår porslin, möbler etc.

3. Erbjud bar till självkostnadspris i stället för fri bar.

4. Kör spellista på dator i stället för att anlita en dj. På så sätt får ni också musik ni vet är bra.

5. Ta mat från en livsmedelsbutik med catering eller laga själva/be familj och släktingar om hjälp. Även bröllopstårtor är betydligt billigare på tex Ica Maxi än ett konditori - och smakar minst lika gott.

6. Kolla om det går att lösa med serverings- och barpersonal i bekantskapskretsen

7. Kolla med bekantskapskretsen om det finns musiktalanger, kockar, frisörer florister, sömmerskor och liknande som kan hjälpa till för en mindre summa.

8. Be gästerna om bidrag till bröllopsresan eller festen i stället för present.

9. Köp kläder begagnat, sy upp en kopia av designerdrömklänningen eller hyr kläder. Snygga kostymer går att hitta på H&M eller Zara till vrakpriser med lite tur.

10. Smält ner gamla guldsmycken och gör vigselringarna av dem.

11. Gör egna dekorationer till festlokalen. Använd det som naturen ger för att löva eller göra bordsdekorationer till exempel.

12. Planering och att göra en budget som man går efter är A och O.

13. Gör inbjudningskort och andra trycksaker själva i stället för att beställa från ett tryckeri.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen