Så mycket har Peter Settman tjänat

Medientreprenören Peter Settman gör ett oväntat lappkast när han blir säljare av industrirobotar till stridsplanstillverkaren Lockheed Martin.
Foto: Ylwa Yngvesson
Ronny och Ragge 1993, Peter Settman och Fredrik Granberg.
Foto: Björn Lundberg
Peter Settman som programledare för "Så ska det låta" 2008.
Foto: Jocke Berglund
Settman har också lett Dansbandskampen.
Foto: Mikael Sjöberg

Medientreprenören Peter Settman gör ett oväntat lappkast när han blir säljare av industrirobotar till stridsplanstillverkaren Lockheed Martin.

Men bilden av en raggare med jätteprilla och hängande jeans är helt fel – Peter Settman är en slipad och förmögen bolagsbyggare.

Dina Pengar har sammanställt 46-åringens alla lyckade affärer.

Många höjde nog förvånat på ögonbrynen när Dagens industri avslöjade att tv-kändisen Peter Settman bildat ett bolag som ska sälja industrirobotar till den amerikanska krigsmaterieljätten Lockheed Martin.

Men medieentreprenören Settman har en imponerande svit av lukrativa affärer bakom sig.

1989 bildade Peter Settman produktionsbolaget Baluba, med en internfilm för McDonald’s som första uppdrag.


LÄS OCKSÅ: Peter Settman i affär med vapenjätte

Slog igenom som raggarskådis

Peter Settman var redan då en känd tv-underhållare, som slagit igenom brett i komediserien ”Byhåla”. Settman spelade ena halvan av raggarparet Ronny och Ragge. Redan där visade Settman prov på affärsnäsa, då buskissuccén mjölkades maximalt på pengar genom 150 000 sålda skivor och folkparksturnéer. I spåren av detta följde också en tvist om 2,5 miljoner kronor med managern Håkan Waxegård (Settman vann till slut).

Baluba blev snabbt ett etablerat produktionsbolag inom lättare tv-underhållning, och 2009 sålde Peter Settman bolaget till riskkapitalbolaget Capman.

Han arbetade dock kvar på Baluba som kreativ chef till 2014.

93 miljoner kronor på ett bräde

Enligt Dagens industri fick Settman 92 miljoner kronor för sitt livsverk, men också en ägarandel på 5–10 procent i den nordiska tv-produktionsjätten Nice Entertainment, som ägdes av Capman.

Enligt branschtidningen sålde Peter Settman 2013 andelar i Nice till Kinneviks mediebolag MTG för 50 miljoner kronor.

Det är ännu inte känt hur mycket pengar Peter Settman går in med i det nya bolaget, som ska starta en fabrik i Abu-Dhabi för att bygga världsledande industrirobotar i kolfiber. Robotarna är redan så eftertraktade att Lockheed-Martin, som tillverkar stridsplanen F-16 och F-35, köpt in sig till 40 procent och tror på en omsättning på drygt 8 miljarder kronor inom tio år.


LÄS OCKSÅ: Pewdiepies rekordvinst

Månadslön: 100 000 kronor

Peter Settman tjänar till vardags nästan 100 000 kronor i månaden. För skatteåret 2014 deklarerar han en inkomst av tjänst på nästan 1,2 miljoner kronor. Ovanpå det har han ett överskott av kapital på drygt 800 000 kronor. Peter Settman, som växte upp i Stockholmsförorten Sätra, bor i dag på Grevgatan på fashionabla Östermalm i Stockholm.

Dina Pengar söker Peter Settman för en kommentar.


LÄS OCKSÅ: Företagen som tjänar miljarder på Star Wars


Följ Dina Pengar på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!