Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Så mycket dyrare blir datorer och vitvaror

Vitvaror blir dyrare 1 april...

Foto: Olle Sporrong

...precis som hemelektronik.

Foto: Colourbox

Snart blir det dyrare med vitvaror och hemelektronik när den nya miljöskatten införs.

En dator kan bli runt 800 kronor dyrare och för tvättmaskinen kan du få betala 400 kronor extra.

– Konsumenterna kommer att få betala mer för samma produkter som de köpte i går, säger Klas Elm som är vd på branschorganisation Elektronikbranschen.

Prisexempel med den nya miljöskatten

Skatten uppgår till 8 kronor per kilo vara för vitvaror och 120 kronor per kilo vara för övrig elektronik med ett maximalt skattebelopp om 320 kronor per vara.

En tvättmaskin kan bli cirka 400 kronor dyrare.

En dator med skärm kan bli cirka 800 kronor dyrare.

Ett hemmabiosystem (TV, ljud–anläggning och Blu-ray–spelare) kan bli cirka 1 200 kronor dyrare.

En spelkonsol kan bli cirka 400 kronor dyrare.

Källa: Kemikalieskatten.se

Den 1 april inför regeringen en miljöskatt på vitvaror och hemelektronik, med syfte att minska användningen av farliga kemikalier i svenska hem. Det betyder att produkterna snart kommer att bli dyrare för många konsumenter.

Vad är miljöskatten?

Enligt den nya lagen kommer vitvaror att beskattas med åtta kronor per kilo upp till 320 kronor, exklusive moms. För hemelektroniken uppgår skatten till 120 kronor per kilo upp till 320, exklusive moms.

Lagen börjar tekniskt sett att gälla den 1 april. Då kan företag bland annat ansöka om att bli "godkänd lagerhållare" för att skjuta upp skatten till försäljning. Som konsument kommer du att märka av förändringen från 1 juli, då skatten kickar in på alla nya produkter som säljs.

– Det är produkter som tas in från och med juli som kommer att beskattas, förklarar Klas Elm som är vd för branschorganisation Elektronikbranschen.

Elektronikbranschen kritisk till miljöskatten

Klas Elm är kritisk till den nya lagen. Han tror inte att den kommer få så mycket effekter på miljön och menar att ett förbud mot de värsta kemikalierna på EU-nivå skulle vara bättre för miljön.

– Konsumenterna kommer att få betala mer för samma produkter som de köpte i går och kommer köpa från andra länder, säger Klas Elm.

De produkter som berör är exempelvis mobiler, surfplattor, datorer, tv, kylskåp och liknande elprodukter.

Miljöskatten: Så mycket dyrare kan produkterna bli

En rad organisationer, bland annat Elektronikbranschen, står bakom sajten Kemikalieskatten som vänder sig emot den nya lagen. De har räknat på skatten för att se hur mycket dyrare de olika produkterna kan bli.

Tvättmaskiner kan bli 400 kronor dyrare och datorer med skärmar kan få ett påök med 800 kronor. Ett hemmabiosystem kan gå upp 1 200 kronor och spelkonsolerna kan bli 400 kronor dyrare, enligt sajten.

Klas Elm poängterar att butikerna sätter sina egna priser så det är svårt att säga exakt hur priserna kommer att öka.

Naturskyddsföreningen positiva till miljöskatt

Dina Pengar har tidigare pratat med Naturskyddsföreningen som då välkomnade den nya miljöskatten.

Johanna Sandahl, Naturskyddsföreningens ordförande, uttalade sig i höstas.

– Den nya skatten på kemikalier som regeringen vill införa, och som också påverkar vitvaror och elektronik, är ett bra steg för att använda ekonomiska styrmedel för att minska användningen av farliga kemikalier och bidra till skyddet av människors hälsa och miljön. I förlängningen vill vi gärna se att man utvidgar kemikalieskatten till andra kemikalier och andra produktgrupper, sa Johanna Sandahl.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!