Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Semesterklipp: Så maxar du ledigheten under 2018

Semester i jul och nyår blir rena drömmen för många. Ta ut fem semesterdagar och var ledig i 16 dagar under jul och nyårshelgen
Foto: KASPARS GRINVALDS - STOCK.AD / FOTOLIA
Det kan bli många sol och baddagar för den som planerar in sin semester ordenligt.
Foto: SHUTTERSTOCK
Många kommer att ta tillfället i akt och lägga ut sin semester över jul och nyårshelgen. Resebolagen laddar också för att vi ska få åtta till nio vecko semester utan att du bränner en massa semesterdagar.
Foto: SHUTTERSTOCK

Semesteråret 2018 ser ljust ut, med gott om röda dagar.

Den som planerar sin ledighet rätt kan komma upp i hela 16 dagars semester.

– Vill man åka till solen i år finns det flera tillfällen utöver de traditionella semesterveckorna, säger Patrick Thörn, försäljningschef på TUI Sverige.

Ur semestersynpunkt är 2018 ett optimalt år, där många röda dagar infaller mitt i veckorna. Det öppnar upp för långledigheter för dem som väljer sina semesterdagar rätt.

Att svenskarna redan börjat längta sig bort till solen har visat sig under årets sportlovssäsong, där Phuket och Gran Canaria är de överlägset populäraste resmålen.

– Vill man åka till solen i år finns det flera tillfällen utöver de traditionella semesterveckorna. Vi ser att många av våra kunder väljer att åka på ”kortvecka”, säger Patrick Törn, försäljningschef på TUI Sverige.

En riktig fest med många klämdagar

Våren har gott om klämdagar från påsken och framåt. Påskhelgen infaller som vanligt fredag till måndag – den här gången 30 mars – 2 april. Genom att ta ledigt de fyra dagarna innan långfredagen kommer du upp i en tio dagar lång ledighet.

Långledigt till valborg eller Kristi himmelfärd

April och maj månad öppnar upp för långledighet på flera håll. Valborgsmässoafton blir i år en klämdag mellan helgen och 1 maj. Den som då tar ut en extra semesterdag får fyra dagars sammanhållen ledighet.

Veckan därpå infaller Kristi himmelfärd på en torsdag. Det ger möjlighet till ytterligare fyra lediga dagar, om du tar ut semester den 4-5 alternativt den 7-8 juni.

Midsommarafton infaller som vanligt på en fredag – vilket öppnar  för att förlänga ledigheten med en extra dag eller två.

Midsommarhelgen är av tradition en helg där många passar på att ta torsdagen ledighet för att ladda inför midsommaraftonen.
Foto: ANDERS YLANDER

På researrangören TUI har man börjat anpassat resorna efter svenskarnas förkärlek till den här typen av "kortveckor" på fyra-fem dagar. 

"Ser att många väljer att åka under våren"

– TUI lanserade under förra året paketresor som sträcker sig över fyra till fem dagar i stället för en vecka, exempelvis till Mallorca eller Kreta. Vi ser att många väljer att åka under våren, säger Patrick Törn.

Efter sommarledigheten blir det som vanligt ont om röda dagar. Hösten rymmer en sällsynt chans till långledighet i samband med allhelgonadagen, fredagen den 2 november.

LÄS OCKSÅ: Julklippet 2018

Bli ledig i 16 dagar

Till julen väntar sedan en välbehövlig ledighet – som med rätt strategi kan vara i över två veckor. Såväl jul- som nyårsafton infaller på måndagar, och genom att ta ledigt i mellandagarna 27-28 december får man elva dagars julledighet. Bygg på med semesterdagar 2-4 januari och kom upp i hela 16 lediga dagar till en "kostnad" av fem arbetsdagar som måste tas ut som semester.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!