Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Så många svenska bolag har ägare i Kina

LIVE-TV: Se Di TV – Sveriges ekonomi-tv-kanal
Volvo Cars ägs av kinesiska Geely Holding.Foto: Jonas Ekströmer/TT / Jonas Ekstromer/TT
Kinesiska Tencent äger cirka 10 procent av Spotify.Foto: HAYOUNG JEON / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Oatly ägs bland annat av det kinesiska statliga bolaget China Resources.Foto: Oatly

Volvo Cars, Filmstaden, Spotify, Oatly och Acne.

Enligt en ny kartläggning av Totalförsvarets forskningsinstitut har kinesiska ägare köpt 65 svenska bolag sedan 2002, rapporterar SvD.

– Det förvånade mig att det var så många små kvalificerade forskningsbolag som har köpts upp av kinesiska bolag, säger Oscar Almén vid FOI till SvD.

I en ny kartläggning har Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI, granskat kinesiska bolagsförvärv i Sverige. Det handlar om sammanlagt 65 svenska bolag som köpts av kinesiska ägare sedan 2002, rapporterar Svenska Dagbladet.

Bland de uppköpta företagen hittas kända bolag så som Volvo Cars, Filmstaden, Spotify, Oatly, Acne och AB Volvo, men också flera små forskningsbolag.

Enligt SvD uppgår den totala köpeskillingen i cirka 100 miljarder kronor.

– Det förvånade mig att det var så många små kvalificerade forskningsbolag som har köpts upp av kinesiska bolag. Bioteknik, elektronik och industriprodukter är de vanligaste branscherna, säger Oscar Almén, utredarna vid FOI till tidningen.

Här är de nio största förvärven

AB Volvo som köptes för 32 000 000 000 kronor

Spotify som köptes för 21 000 000 000 kronor

Volvo Cars som köptes för 18 300 000 000 kronor

NEVS som köptes för 8 300 000 000 kronor

Nordic Cinema Group som köptes för 8 300 000 000 kronor

Radisson Hospitality som köptes för 2 900 000 000 kronor

Nordic Paper som köptes för 2 400 000 000 kronor

Breas Midecal som köptes för 800 000 000 kronor

Fatshark som köptes för 500 000 000 kronor

Risk att svensk teknisk används i kinesisk militär

Jerker Hellström är Kinaexpert och har lett utredningen på FOI. Han säger till SvD att hälften av de svenska bolagen tillverkar produkter som kan kopplas till den kinesiska statens fokusområden inom industriplanen ”Made in China 2025”. 

Satsningen går ut på att Kina vill bli världsledande inom en rad högteknologiska områden, så som robotteknologi och artificiell intelligens. Kravet är vidare att allt ska vara utvecklat och tillverkat i Kina.

Uppköpen har dock lett Säkerhetspolisen, Säpo, till att uttrycka en oro för att svensk känslig teknik överförs till kinesisk militär.

Jerker Hellström säger till SvD att den oron bör tas till allvar, men betonar att FOI inte har granskat det i kartläggningen.

Han fortsätter:

– Det är viktigt att vi inte misstänkliggör alla förvärv, utan granskar varje affär för sig. Många är väldigt bra och kan verkligen gynna svenska företag. Det är därför det är centralt att vi gör den här typen av granskningar, så att vi har fakta på bordet, säger Jerker Hellström till SvD.

 Aktiechef: Kina är mer pressat i dag

Berättade om det senaste i handelskonflikten.
Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!