Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Så många strömningar manipuleras på Spotify

Spotify avslöjar för första gången hur många strömningar som tros vara manipulerade på musiktjänsten.Foto: JUSTIN LANE / EPA
Jenny Hermanson nämner tre åtgärder som Spotify har vidtagit mot fusket.Foto: TT NYHETSBYRÅN

Spotify avslöjar för första gången hur många strömningar som tros vara manipulerade på musiktjänsten. 

Bolagets Norden-vd Jenny Hermanson säger att det rör sig om under en procent – men påpekar också att problemet inte är löst. 

– Jag brukar beskriva det som grodspelet på Gröna Lund: trycker man ned en metod så kommer en annan upp. Det här är inget som kommer att vara löst, utan det är något man jobbar med kontinuerligt, säger hon till Dagens Nyheter.

Di Digital rapporterade nyligen att medarbetare från Spotify indikerat att tre-fyra procent av bolagets strömningar är manipulerade vilket skulle innebära att royaltyer på mellan 1,6 och 2,2 miljarder kronor årligen kan utbetalas på felaktiga grunder. Spotify har aldrig tidigare gått ut med en siffra över hur stort problemet är på den egna plattformen – förrän nu.

– Det här är ett extremt litet problem. Den siffra jag har, för det senaste kvartalet vi rapporterat, är att det är under en procent av alla streams globalt som är manipulerade. Det är vår egen data som vi tittar på, säger Jenny Hermanson till tidningen.

Jenny Hermanson: Här är tre åtgärder Spotify vidtagit mot fusket

Jenny Hermanson vill inte gå in på om Spotify betalar ut pengar för strömningar som är manipulerade. Men hon nämner tre åtgärder som bolaget vidtagit.

– När vi upptäcker manipulerade streams går vi in och plockar bort dem. Vi håller även inne royaltyer så att de inte betalas ut felaktigt. Och dessutom jobbar vi aktivt med att förebygga påverkan på topplistan, säger Jenny Hermanson till tidningen.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!