Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Miljonerna avgången kostar för Akademien

Sara Danius.Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Svenska Akademien.Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN

Sara Danius kommer att kosta Svenska Akademien drygt 3,3 miljoner kronor när hon nu lämnar sin stol.

– Det är en acceptabel överenskommelse, säger hon till TT.

Den avgående sekreteraren får 21 månadslöner för att sluta.

Enligt uppgifter till DN har Danius en månadslön på 100 000 kronor, vilket i så fall innebär 2,1 miljoner kronor i avgångsvederlag.

Men därtill ska Akademien betala arbetsgivaravgifter och pensionsavsättningar.

Med lagstadgad arbetsgivaravgift, som normalt uppgår till 31,42 procent av den anställdes lön och skattepliktiga ersättningar, blir Danius-notan betydligt högre än så.

Om man räknar enbart på arbetsgivaravgiften på själva lönen slutar Svenska Akademiens nota på runt 2,75 miljoner kronor.

Sen ska även Sara Danius pensionsavsättningar belasta Akademiens konto.

Här är 30 procent av grundlönen en normal nivå, för många betalas det in 40 procent.

Om man lägger till 30 procent av de 2,1 miljonerna Danius har i grundlön över 21 månader landar pensionsavsättningarna på 630 000 kronor.

Sammanlagt landar då Danius-notan på 3,38 miljoner kronor.

”Jag går vidare med mitt liv”

– Jag tror att det hade varit en stor vinst för Akademiens del om de hade tagit tillbaka mig som ständig sekreterare. Men de hade förmodligen andra planer och det är bara att respektera det. Jag går vidare i mitt liv och det är inget dåligt beslut det heller, säger Sara Danius till TT.

Akademien, som inte vill redovisa detaljer kring uppgörelsen, menar att uppgörelse träffats ”som båda parter finner rimlig”.

– Vi har kommit till en uppgörelse. Det är väldigt skönt att vi har kommit så här långt att vi har kunnat göra upp i godo, säger ständige sekreteraren Anders Olsson till TT.

– Sara Danius vill inte att vi ska säga något om själva detaljerna, utan där hänvisar vi till hennes advokat, säger Anders Olsson.

Akademien god för 1,5 miljarder

För Dagens Nyheter beskriver Danius advokat Anders Elmér som ”långdragna”.

– För det första en uppsägningstid, med lön och pensionsavsättningar, som löper för själva anställningen, från april förra året till april i år. Den är avtalad fram och utöver det har hon fått ett avgångsvederlag på nio månader, säger Anders Elmér till DN. 

Sara Danius valdes in i Svenska Akademien 2013 och blev två år senare ständig sekreterare som första kvinna.

De uppskattningsvis 3,38 miljonerna kommer inte att svida alltför mycket i Akademiens plånbok, som enligt en granskning är god för 1,5 miljarder.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!