Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Så många har inte råd att resa bort på semestern

Över en tredjedel av arbetarna i undersökningen kommer inte att göra en semesterresa.
Foto: Shutterstock
Drömmen om en stuga på landet förblir en dröm för många.
Foto: MAGNUS LILJEGREN / STELLA PICTURES
Husvagnen är fortfarande ett populärt semesterboende.

I semestertider blir klasskillnaderna i samhället tydliga, enligt en ny rapport från LO.

33 procent av gruppen arbetare åker varken på semesterresa eller har tillgång till fritidshus eller husvagn under de lediga veckorna.

Motsvarande siffra för tjänstemän är 15 procent. 

Skillnaderna mellan hur olika samhällsgrupper spenderar sin fritid har ökat de senaste tio åren, hävdar LO i rapporten som bygger på Statistiska centralbyråns undersökningar om levnadsförhållanden.

Under semesterveckorna blir skillnaden markant. Många tillbringar hela ledigheten hemma utan att göra någon resa eller ha en stuga att åka till.

Har inte råd att resa bort

Bland arbetare hade 34 procent av kvinnorna och 32 procent av männen varken gjort en semesterresa eller haft tillgång till fritidshus eller husvagn under 2018. Bland tjänstemän var det 17 procent för kvinnor och 12 procent för män.

– Det här är ett kvitto på att ojämlikheten är för stor i Sverige. Allt för många tvingas stanna hemma på semestern av ekonomiska skäl, säger LO Västsveriges ordförande Christine Marttila i en kommentar till rapporten.

När det kommer till tid man spenderar på att vara på sociala medier är det ingen skillnad mellan arbetare och tjänstemän.
Foto: TT NYHETSBYRÅN

LO-rapporten belyser stora skillnader mellan olika samhällsgrupper även i andra fritidsvanor. Till exempel att delta i olika sportaktiviteter och motionera, idka friluftsliv i skog och mark, läsa böcker, gå på teater eller konsert.

Enligt statistiken läser 44 procent av arbetarna och 21 procent av tjänstemännen aldrig läser böcker. 

49 procent av arbetarna har det senaste året varit på teater eller konsert, jämfört med 79 procent av tjänstemännen.

Lika mycket på sociala medier

Det är bara när det kommer till att surfa på nätet och använda sociala medier som det är jämlikt mellan de jämförda grupperna.  I alla andra fritidssysslor var arbetarnas deltagande lägre än tjänstemännens.

LO menar att skillnaderna bland annat beror på otrygga anställningar.

– För att kunna planera och ha råd med både semester och en aktiv fritid krävs bland annat fler fasta jobb och fler heltider, säger Christine Marttila.

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!