Välja engångsbiljett eller månadskort?

Då lönar det sig att köpa månadskort istället för enstaka biljetter
Foto: MARTINA HOLMBERG / FOTOGRAFERNA HOLMBERG TT NYHETSBYRÅN
Foto: Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN

Sedan restriktionerna lättats välkomnas folk tillbaka till sina kontor och arbetsplatser. Men det finns indikationer på att många Stockholmare kommer välja bort att vara på plats varje arbetsdag.

Därmed uppstår ett nytt problem för den som tar kollektivtrafiken: Hur många dagar måste jag jobba för att det ska vara lönsamt med ett månadskort?

Att köpa engångsbiljetter för att åka kollektivt till och från jobbet har i Stockholm tidigare varit ekonomiskt självmord – då det varit mycket mer ekonomiskt fördelaktigt att i stället ha ett månadskort.

Under pandemin har det varit en icke-fråga för alla som har fått jobba hemifrån men nu seglar diskussionen upp igen i takt med att restriktionerna lättas.

Då lönar sig månadskortet

När man åter får komma tillbaka till kontoret finns indikationer på att många kommer välja att inte göra det på heltid. Enligt en rapport från Fastighetsägarna Stockholm uppger fyra av fem stockholmare att de inte önskar vara på kontoret varje arbetsdag, rapporterar DN.

Frågan är nu: Hur många dagar i veckan måste jag jobba för att det ska vara ekonomiskt gynnsamt att köpa ett månadskort av SL?

Dagens Nyheter har gjort en beräkning, både utifrån rådande priser och de som gäller efter den 1 januari och skriver att brytpunkten sker vid dag tre. Åker man kollektivt tre eller fler dagar i veckan lönar sig alltså ett månadskort.

Kan komma nya biljettformer

Samtidigt flaggar region Stockholm för att biljettformerna i kollektivtrafiken kan komma att förändras.

– Ingen vet hur resandet kommer att se ut efter pandemin. Men det vi ser är att inom vissa yrken kommer det vara vanligare att arbeta hemifrån. Då är vårt mål att det ska finnas en biljett som passar de resenärerna så att de tar kollektivtrafiken till jobbet, säger miljö- och kollektivtrafikregionrådet Tomas Eriksson (MP) till DN.

Han riktar också blicken mot England och uppger att regionen ser över ett liknande system som det i London där en persons biljett omvandlas från enstaka biljetter till månadskort när kostnaden för ett månadskort passerats.

Panel om framtidens jobb: Behöver öka vår digitala kompetens

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!