Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Så luras du av tjuvarna när du tankar

Steg 1: Smyger fram. Bedragarna besöker den obemannade bensinstationen mitt i natten. Foto: Polisen
Steg 2: Bryter loss. Omedelbart börjar de bända och bryta för att få loss kortautomaten. Foto: Polisen
Steg 3: Lossnar. Efter bara några ögonblick lossnar hela fronten på kortmaskinen Foto: Polisen
Steg 4: Drar i väg. Här springer bedragarna i väg med utrustningen för att kunna manipulera den ostört. Sedan sätts den tilbaka. Foto: Polisen
Polisens bilder på två bankautomater där den ena justerats. Foto: Polisen

Genom att läsa av betalkortets magnetremsa och filma när du slår in din kod kommer bedrägeriligorna över dina kortuppgifter.

– Ligorna riktar in sig på obemannade bensinstationer. Vid varje tillfälle är det många kortuppgifter som stjäls, säger Jan Olsson, förundersökningsledare vid polisens nationella bedrägericenter.

SÅ SKYDDAR DU DIG MOT SKIMNING

1: KONTROLLERA AUTOMATEN

Om utrustningen ser suspekt ut eller om några delar är lösa kan det vara ett tecken på att automaten är utsatt.

2: SKYDDA PINKODEN

Även om ingen står bakom dig kan koden läsas av en kamera som du inte kan se. Täck över med handen när du matar in koden.

3: KOLLA KONTOT

Om du märker att ett suspekt uttag gjorts med ditt kort, kontakta din bank. Oftast ersätter de dig för de pengar som bedragarna kommit över.

Här slår ligorna till

■ Skimmingligorna riktar in sig på betalstationer där du måste knappa in din pinkod.

Bankomater och biltvättar har tidigare varit mål för ligorna.

■ Parkeringsautomater som kräver pinkod och fortfarande använder magnetremsa är extra utsatta.

■ Obemannade bensinmackar är sedan några år huvudmålet för ligorna.

Sedan bankerna säkrat upp bankomaterna är det bensinstationer och biltvättar som de utländska bedrägeriligorna riktar in sig på för att komma över kortuppgifter. Utrustningen sätts upp på obemannade mackar och när tillräckligt många har tankat plockas den ner igen.

– Chansen att vi får reda på att utrustningen sitter där är extremt liten. Det är först när bankkunderna ser att obehöriga uttag gjorts i till exempel USA eller Sydamerika som skimningen upptäcks, säger Jan Olsson, förundersökningsledare vid polisens nationella bedrägericenter.

Går att skydda sig

Under 2015 drabbades ett 80-tal bensinstationer och även i år fortsätter ligorna att slå till mot bensinkedjorna. Metoderna är två, antingen så filmar tjuvarna när du slår in din kod genom en i princip oupptäckbar kamera samtidigt som kortuppgifterna registreras där du sticker in ditt kort. En annan variant är en extra tryckplatta som ligorna klistrar på ovanpå originalet.

– Den metoden är svårare att skydda sig mot, men det skadar inte att rycka lite i utrustningen för att se om den glappar. Det är också bra att täcka över med handen när du slår koden, säger Jan Olsson.

Pengarna tas ut utomlands

I Västra Götaland har polisen varit framgångsrika med att sätta fast ligorna. I fjol dömdes sju personer till fängelse för att ha kapat kontokort på bensinmackar i västra Sverige under ett halvår. Totalt ska de ha kommit över 1,2 miljoner kronor.

2014 dömdes en 34-årig man för medhjälp till grovt bedrägeri. Mannen ingick i en internationell organiserad bedrägeribrottslighet som riktade sig mot svenska banker. Totalt kom mannen över drygt 660 000 kronor genom skimning av uttagskort som använts i bankomater och på kortbetalningsapparater på bensinmackar. Uppgifterna har sedan använts för att tillverka falska bankomatkort och pengar har tagits ut från svenska konton utomlands.

Ligan som mannen tillhörde använde en stuga i Orsa i Dalarna som skimningsverkstad. Bedrägeritillslagen skedde i Stockholmsområdet och i Dalarna.

Dömdes till fängelse

Mannen dömdes till att betala skadestånd till bankomatföretaget. Tingsrätten dömde honom också till fängelse i två år samt utvisning ur Sverige till hans hemland Rumänien.

Enligt Jan Olsson har bensinmackskedjorna ändå lyckats stävja många av bedrägerierna.

– Kedjorna jobbar hela tiden med det här och har lyckats med att få bort mycket av skimingen. Men fortfarande är det så att överallt där man använder pinkod för betalning med kort kan det också skimmas, säger Jan Olsson.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!