Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Bedragarna försöker lura dig – på Facebook

Monica Pettersson är expert på pensionsmyndigheten.
<p>Här är en skärmdump från en konversation på Facebook med bedragarna.</p>

Med hjälp av en tekniskt sofistikerad kopia av Pensionsmyndighetens Facebooksida har bedragare försökt lura av kunders bankuppgifter.

– Lämna aldrig ditt mobila bankid för att någon ber dig, varnar Monica Pettersson, Pensionsmyndighetens expert.

Så skyddar du dig mot bedragarna

Lämna aldrig lämna ut eller logga in med e-legitimationen mobilt bankid via någon annan eller på någons uppmaning.

Tänk på att Pensionsmyndigheten aldrig ringer upp eller ber dig lämna ut inloggningsuppgifter eller logga in med Mobilt bankid över telefonen.

Om något utger sig för att företräda Pensionsmyndigheten kan du kontrollera om det stämmer genom Pensionsmyndighetens kundservice.

Källa: Pensionsmyndigheten.se

Så sent som för ett par veckor sedan varnade Pensionsmyndigheten för att flera personer lurats att byta premiepensionsfonder till dyrare alternativ - utan deras vetskap eller medgivande.

Pensionsmyndigheten fick under hösten flera klagomål från kunder som blivit uppringda av fondföretaget Lundstedt fond och finans, och som uppmanats att logga in med sina mobila bankid. Sedan byttes fonderna ut mot dyrare alternativ.

Pensionsmyndigheten har nu överlämnat utredningen till Finansinspektionen och Konsumverket. Monica Pettersson vill inte säga hur många fall som polisanmälts.


LÄS OCKSÅ: Myndigheten varnar för pensionsbluffen.


Samtidigt går Pensionsmyndigheten ut med en ny bluffvarning.

Den 10 december startade en bedragare upp en falsk kopia av Pensionsmyndighetens Facebooksida och använde chattfunktionen för att komma över kundernas inloggningsuppgifter.

På Facebook utgav sig bedragaren för att vara projektledare på Pensionsmyndigheten och använde “krångel med kopplingen” till pensionskontot som motiv till att kunderna skulle avslöja sina inloggningsuppgifter.

Monica Petersson, pensionsexpert på Pensionsmyndigheten, har på sin blogg publicerat en chattkonversion under bedrägeriförsöket.

På frågan om varför det är så bråttom svarar bedragaren:

“Systemet måste hinna med. Varenda minut som du inte loggar in så startas den om”.

“10 minuter, så låses ditt konto eftersom du inte verifierat det. Så därför legitimera dig”.

– Sidan såg exakt ut som vår. På det sättet var det sofistikerat, men när man sedan försökte chatta med folk var kanske lika genomtänkt. Det framgick ganska tydligt att det var något som var skumt eftersom det skulle gå så fort, säger Monica Petersson.

Pensionsmyndigheten upptäckte snabbt bluffen och efter ett par timmar var sidan stängd.

– Jag uppmanar dig att aldrig lämna ut eller logga in med ditt mobila bankid via någon annan eller för att någon ber dig göra det, varnar pensionsexperten Monica Petersson.


Följ Dina Pengar på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!