Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Så lätt tjänar du extra pengar som pensionär

Kenneth Sandström startade sitt bemanningsföretag för tio år sedan och har nu cirka 200 medarbetare. Foto: Privat
Lennart Larsgärde, 74, lägger senplattor runt huset. Foto: Privat

I dag är det lätt att dryga ut pensionen. 

Runt om i landet finns bemanningsföretag som hyr ut pensionärer för exempelvis bygg- eller städjobb. 

– Det är trevligt att komma ut och träffa folk. Och så blir det en extra slant i fickan, det är inte fel, säger Lennart Larsgärde, 74.  

Kenneth Sandström startade upp sitt företag, Hyr en pensionär Mitt AB, för tio år sedan. Han berättar att han satte in en annons i lokaltidningen i Örebro och "blev nerringd" – både av pensionärer som ville jobba extra och av kunder som ville ha tjänster utförda. 

Nu har företaget filialer i tio orter i Sverige och runt 200 seniora medarbetare. 

Verksamhetsidén är enkel. Till att börja med berättar pensionärerna som vill jobba extra vad de kan. Kenneth Sandström tycker också att man ska syssla med det man har gjort tidigare. 

– Är man snickare ska man snickra, är man murare ska man mura, förklarar han. 

 

LÄS ÄVEN: AMF: För många tar ut sin tjänstepension för snabbt

 

Kenneth Sandström startade upp sitt företag för tio år sedan och nu har han cirka 200 seniora medarbetare på tio olika orter. Foto: Privat

 

Jobbar på egna villkor 

När en kund hör av sig och berättar vad för jobb de vill ha utfört matchar Kenneth Sandström kunden med en pensionär.  

– Först och främst ringer jag upp snickaren, om det handlar om ett snickerijobb, och frågar om han är intresserad av projektet. Det här bygger lite grann på att de jobbar efter sina egna villkor, säger han.

– Säger de "ja" åker vi ut och tittar på projektet om jag inte redan vet vad det handlar om. Och sedan kör vi i gång, fortsätter Kenneth Sandström.  

Kunderna betalar per timme och av summan får pensionärerna sedan sin lön. Kenneth Sandström säger att de jobb som efterfrågas har ändrats en del. 

– Förut var det mycket städ och trädgård, nu är det mycket bygg. 

Även om många fortfarande vill hyra en pensionär har efterfrågan på i synnerhet rotjobben minskat markant under de senaste åren, enligt Kenneth Sandström. Detta sedan regeringen sänkte rot-avdraget till 30 procent av arbetskostnaden.  

"Blir en extra slant i fickan" 

Han berättar att en del pensionärer, särskilt kvinnor som jobbat i offentlig sektor och därför har fått en låg pension, sagt att de varit tvungna att ha en extrainkomst för att klara sig. Andra ser inkomsterna som en extra krydda – som gör att de kan resa bort eller liknande.   

– Men många gör det här för att det är kul att arbeta. Det är roligt att träffa folk och det är skönt att ta i lite grann, att komma ut, säger Kenneth Sandström.    

 

Jobba efter 65

Man kan välja hur mycket av sin allmänna pension man tar ut – 25, 50, 75 eller 100 procent. Dessutom kan man pausa utbetalningen av pensionen om man exempelvis får möjlighet att jobba extra. 

Skattesystemet gör det fördelaktigt att fortsätta jobba efter man fyllt 65. Från det år man fyller 66 får man nämligen ett förhöjt jobbskatteavdrag på lönen som minskar skatten, samt ett förhöjt grundavdrag på lönen. Skatten på pensionen blir också också lägre från det år man fyller 66 år. 

Om två personer, en som är 62 och en som är 66, har totalt 360 000 kronor i inkomst där hälften kommer från pensionen och hälften från lönen, blir skillnaden i nettoinkomst cirka 17 300 kronor per år eller 1 400 kronor i månaden. 

• Arbetar man samtidigt som man tar ut sin pension kommer skatteavdragen att göras enligt två olika skattekolumner. 

 

Källa: Pensionsmyndigheten 

 

Två pensionärer som jobbar med Kenneth Sandström är Lennart Larsgärde, 74, och hans fru Eva Blomkvist, 69. Lennart var faktiskt den allra första pensionär som Kenneth anställde för tio år sedan. 

– Det är trevligt att komma ut och träffa folk. Och så blir det en extra slant i fickan, det är inte fel, säger Lennart Larsgärde. 

 

LÄS ÄVEN: Socialminister Strandhäll om PPM-skojarna: ”Det är helt förkastligt”

 

Lennart Larsgärde, 74, lägger senplattor runt huset. Foto: Privat

 

"Älskar att jobba i trädgård"

När Eva Blomkvist gick i pension ett par år efter sin make blev det snart så att även hon  började jobba extra. Eva, som i huvudsak gör trädgårdsjobb, uppskattar att hon själv kan bestämma hur mycket hon ska jobba. 

– Jag har möjlighet att bestämma själv mycket mer över min tid. I bland är det tre - fyra dagar. Det blir sällan en hel vecka, säger Eva Blomkvist. 

 

LÄS ÄVEN: Expertens 12 tips för att gå i pension tidigt

 

Eva Blomkvist, 69, tycker om trädgårdsarbete. Foto: Privat

 

För henne är inte lönen det viktigaste. 

– Det kan ge lite guldkant – man kanske kan unna sig något för de här pengarna man får. Men för mig handlar det nog mer om att känna tillfredsställelse – jag älskar att jobba i trädgård och är uppvuxen med en far som odlade. Att se det fina när man har varit ute och gjort någonting gläder mig, säger Eva Blomkvist.   

 

Tips på extrajobb för pensionärer

Man behöver förstås inte vara knuten till något bemanningsbolag för att jobba extra när man är pensionär. Det finns massor av olika slags extrajobba man kan göra. Här är ett par exempel:

Man kan passa barn, rasta hundar, fixa i någons trädgård, städa, putsa fönster, snickra, måla och hjälpa till med läxor

Man kan jobba som röstmottagare vid olika val, som vakt när studenter skriver tentor, dela ut reklam eller tidningar, som fotograf.  

 

Fotnot: Se till att du redovisar dina inkomster på rätt sätt. Gå in och läs vad som gäller på Skatteverkets hemsida, eller ring deras kundtjänst för att få rätt information.  

NYTT NYHETSBREV: Dina Pengars krönikör Frida Bratt guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!

Annons:

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!