Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Så lätt kapas din identitet i näthandeln

Jennys identitet kapades genom Klarna.
Foto: FREDRIK PERSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Nu varnar hon andra för kryphålet.
Foto: Pressbild/Klarna

Varningsklockorna ringde när Jenny fick hem ett brev om kreditupplysning.

Någon hade använt hennes personnummer för att beställa saker på faktura.

– Jag tycker det är helt sjukt, har man inte bank-ID ska man inte få handla på faktura, säger Jenny.

Magnus Törnblom, Klarnas presschef, förklarar att det är viktigt att kunder som inte har bank-ID också ska kunna handla hos dem.

Något kändes fel i samma stund om Jenny, som vill vara anonym, såg brevet från Creditsafe. 

– Jag läste att en kreditupplysning hade gjorts. Jag ringde upp och fick veta att det var efter ett köp från Cdon. Men jag hade ju inte handlat där.

Nu vill Jenny varna andra som använder Klarna eller handlar på faktura.
Foto: TT NYHETSBYRÅN

Jenny började söka efter information på nätet och misstänkte att någon använt hennes fullständiga personnummer för att beställa saker mot faktura i hennes namn.

Just Cdon är inte kopplade till Klarna. Men Jenny berättar att hon gjorde en ny upptäckt när hon loggade in på Klarna. 

– Jag loggade in på Klarna och såg att personen har handlat på Åhléns också. Hade jag inte aktivt gått in och titta hade jag inte fått reda på det förrän flera dagar senare, säger hon.

– Jag blev jättestressad. Det var visserligen två mindre summor, men det kunde lika gärna vara någon som handlat för mycket pengar. Det känns så läskigt.

”Tycker det är helt sjukt”

Att det inte har behövts en identifiering genom bank-ID innan personen kunde beställa saker med hennes personnummer är en besvikelse, menar Jenny.

– Jag slipper betala eftersom jag inte har beställt något men det är sjukt och absurt att man inte måste identifiera sig, särskilt om man handlar på faktura. Jag brukar inte handla på det sättet så jag är inte så insatt i hur det funkar.

Genom Klarna är bank-ID ett valbart alternativ.
Foto: FREDRIK PERSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Jenny har polisanmält händelsen och vill nu varna andra. Det finns nämligen en åtgärd som användare kan vidta, förklarar hon.

– Till att börja med kan man gå in på Klarna och kryssa i att man måste identifiera sig med bank-ID för att kunna handla. Man behöver alltså själv aktivt gå in och lägga in den spärren mot köp utan bank-ID, säger hon. 

– Jag tycker det är helt sjukt, har man inte bank-ID ska man inte få handla på faktura. Och jag skäms över personerna som utnyttjar det här.

Klarna: ”Gjort det till ett valbart alternativ”

Magnus Törnblom, presschef på Klarna, förklarar i ett mejl till Expressen varför bank-ID är ett valbart alternativ. Han understryker att Cdon inte är en Klarnahandlare. 

”Eftersom bank-ID är populärt i Sverige har vi gjort det till ett valbart alternativ, men det är också viktigt att de som inte har bank-ID ska kunna handla hos oss, och även utan denna funktion kan man som kund lita på att betalningen sker säkert genom Klarna”, skriver han.

Törnblom understryker att företaget har teknik för att i realtid identifiera potentiellt riskfyllda transaktioner för att förhindra bedrägeriförsök.

”Vid misstanke om att allting inte står rätt till begär Klarna Bank-ID-autentisering, även om man inte valt det, eller nekar köpet.”

Richard Skoog är bedrägerichef på Klarna. Han förklarar att det finns flera skäl till att man inte har ett krav på Bank-ID. 

”Vi vill att alla ska kunna handla tryggt, enkelt och säkert med Klarna. Alla butiker stöder inte heller bank-ID, och det är inte heller så att bank-ID i sig tar bort alla bedrägeririsker. För alla dem som vill använda bank-ID ger vi den möjligheten. Klarna har en lång rad både förebyggande och övervakande processer som startar redan när kunden öppnar vår kassa, och som innebär att vi i realtid och med tusentals datapunkter som grund identifierar potentiellt riskfyllda transaktioner för att stoppa bedrägeriförsök. Tack vare det här arbetet har vi en extremt låg andel bedrägerier”, skriver han i ett mejl. 

Expressen söker Qliro, bolaget vars betaltjänst Cdon använder sig av. 


Klarnas tips för att förebygga missbruk av personuppgifter:

Logga in på Skatteverkets internettjänst och spärra obehörig ändring av din folkbokföringsadress. Då kan endast du själv med hjälp av Bank-ID ändra adressen.


Var vaksam på omfrågandekopior från kreditupplysningsbolagen som du inte känner igen.


Sätt ett lås på brevlådan för att förhindra stöld av post som kan innehålla person- och kontouppgifter samt kreditkort.


Skaffa en elektronisk brevlåda, då slipper du vänta ett par dagar på posten och riskerar inte att den stjäls ur brevlådan.


Med Klarna-appen kan man få en notifiering omedelbart varje gång ett köp görs, vilket innebär att du direkt märker om någon försöker köpa något i ditt namn. Även andra banker och kortutfärdare har liknande tjänster.