Psykiatriprofessorn Sten Levander säger att de flesta sol-och-vårarna är psykopater. Foto: CHRISTER WAHLGREN
Psykiatriprofessorn Sten Levander säger att de flesta sol-och-vårarna är psykopater. Foto: CHRISTER WAHLGREN

Så känner du igen en sol-och-vårare

Publicerad

Enligt psykiatriprofessorn Sten Levander är sol-och-vårare en typ av skådespelare.

De ljuger och berättar historier.

– De ser till att deras historia inte kan kontrolleras genom att den visserligen är fascinerande men samtidigt på en vardaglig nivå, säger han.

Enligt Sten Levander är sol-och-vårare ofta psykopater, som kan kännas igen på flera olika personlighetsdrag.

Så här säger psykiatriprofessorn om psykopater:

De ljuger och manipulerar, är ytligt sett charmiga och snabba i replikerna.

– Personlighetsmässigt ljuger de som en häst travar. Inte bara för att uppnå något utan för att det är kul.

De är kyliga.

Sten Levander om sol-och-vårare

– De bryr sig inte om någon annan och föraktar egentligen människor som har känslor eftersom de inte har det själva. De har inte lätt för ångest men kan mobilisera aggressivitet. Ganska ofta är den spelad.

De är impulsiva, behöver starka upplevelser och hatar när det är tråkigt.

De har ingen koll på sociala spelregler.

 

LÄS MER: Så blåstes de tre kvinnorna av sol-och-vårare 

 

Sten Levander säger att sol-och-vårare lider av en så kallad histrionisk personlighetsstörning. Det innebär bland annat att de gillar uppmuntran, beröm och vill vara i centrum.

Histrio är det latinska ordet för skådespelare.

– Och skådespelare är just vad de är, säger Sten Levander.

Och:

– Den histrioniska delen av det hela är när man gör det till en hobby att lura folk. Dels för att det är spännande och kul och dels för att det ger pengar.

Lättare för romansbedragarna på nätet

I och med internet och dejtingsajter har det blivit mycket lättare för sol-och-vårare. Det är lättare för dem att hitta offer.

 

LÄS OCKSÅ: Eva-Maria blev sol-och-vårad av en dejtingbedragare 

 

Sten Levander säger att om man låter sig förföras ska man fortfarande försöka ha kvar ett kritiskt förhållningssätt.

– Om man är tveksam på något: kolla. Då brukar personen försvinna utan ljud eller bli förbannad.

Det gäller också att inte tro på allt man ser eller läser på nätet. En bild kan vara stulen – en presentation kan vara påhittad.

 

LÄS MER: Josip blev sol-och-vårad av sin pojkvän

 

Dagens Nyheter har pratat med Björn Seeth, förundersökningsledare på polisens nationella bedrägericentrum. Han tycker att man bör vara misstänksam när det börjar handla om pengar.

Spelar på empati

– När man med en okänd person på internet börjar diskutera att skicka pengar bör man tänka ”är det här verkligen rimligt?” säger han till Dagens Nyheter.

Enligt honom har romansbedrägerier nu blivit ett samhällsproblem.

Psykoterapeuten Helena Löfgren menar att vem som helst kan drabbas av personer som manipulerar på detta sätt. De är i regel duktiga på att trycka på rätt knappar.

– Man framställer sig som ett offer som inte kan ta ansvar för sin egen situation, och underförstått är du en dålig människa om du inte hjälper till, eftersom det kan få katastrofala konsekvenser, säger hon till DN.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen