Joakim Bornold, sparekonom på Nordnet. Foto: PRESSBILD NORDNET / NORDNET
Joakim Bornold, sparekonom på Nordnet. Foto: PRESSBILD NORDNET / NORDNET

Så kan Spotify bli svenskarnas nya aktie – så handlar du

Publicerad

Spotify ansöker om börsnotering i New York.

Här svarar Joakim Bornold, sparekonom på Nordnet, på frågor om ansökan och vad det innebär. 

Vad betyder det här för Spotify?

– Man sätter ett värde på bolaget. Man får en värdering som görs av marknaden och det är viktigt.

Vad är bolaget värt i dag?

Man har pratat om någonstans mellan 150 och 180 miljarder kronor de senaste veckorna. Det är dock väldigt svårt att säga. 

Vad baseras de siffrorna på?

– Dels den inofficiella handeln som varit i aktien, och då ska man veta att den har varit väldigt svajig, och dels vad analytiker har värderat den till. Det finns ändå en del som har spekulerat i var värdet ligger så det är det jag har läst mest.

– Eftersom bolaget inte är noterat så är det ju en inofficiell handel och det svårt att sätta ett värde på det. Det är det som gör det spännande också för det kommer noteras på ett väldigt speciellt sätt. Man låter marknaden avgöra första handelsdagen vilket värde man ska ha.

Vad är en aktie värderad till i bolaget?

– Man ska förvänta sig en bra bit över 100, kanske upp mot mellan 125 och 150 vid noteringen.

Kommer det bli en succé första dagen?

– Jag tror att det kommer att vara ett väldigt stort intresse. Nu är vi svenskar jätteintresserade för att det är ett svenskt bolag, men det här är säkert den största tech-noteringen i världen i år. Ur den synvinkeln kommer det vara en väldigt stor händelse även för New York-börsen och inte bara för Spotify.

Det kommer att vara köparna och säljarna som bestämmer värdet på aktien, säger sparekonomen Joakim Bornold.Foto: / TT NYHETSBYRÅN

Vad innebär en direktnotering som de vill ansöka om?

– Det kommer inte vara någon försäljningsprocess innan som man brukar ha när man noterar en aktie utan den kommer gå rakt ut på marknaden. Det kommer att vara köparna och säljarna som bestämmer värdet på aktien

Varför gör man det här?

– Dels är det för att man inte har behov av nya ägare. Man har inte behov av en ägarspridning som man gör normalt innan en notering och man har inte heller behovet av att ta in mer kapital. Så man väljer helt enkelt att bara lista aktien för handel. Man kommer spara väldigt mycket pengar i form av avgifter till banker på att göra det här. Det här är ganska unikt, det är sällan det händer.

Vad betyder det här för Spotify-användarna?

– Absolut ingenting. Strategin som Spotify har ligger fast så det är ingenting som förändras av att bolaget noteras

Vad betyder det här för grundaren Daniel Ek?

– Han får ett värde på sin skapelse och det tror jag är fantastiskt. För grundarna brukar det vara en rätt känslosam historia, det är häftigt. Och helt plötsligt är han inte bara miljardär på papperet utan har också aktier som han kan sälja om han vill.

Varför blev det på New York-börsen, NYSE?

– För att få en maximal värdering på Spotify måste man notera sig i USA. Nasdaq-börsen i New York finns också och det hade varit roligare för oss svenskar för då hade vi sannolikt fått en notering i Stockholm också. Det har förstås varit en enorm dragkamp mellan Nasdaq och NYSE och det är helt enkelt så att NYSE har gett dem bästa dealen. New York-börsens fasad kommer säkert vara tapetserad med Spotify-loggan inom några dagar.

Spotify-grundaren Daniel Ek.Foto: JANERIK HENRIKSSON / TT / TT NYHETSBYRÅN

Hur pass överraskande är det här?

– Inte alls, man har väntat på det här. Den enda överraskningen är kanske att det har tagit så lång tid, det är många som har trott att det skulle ske tidigare. Nu när börsen har lugnat ned sig lite efter en ganska turbulent februari så känns timingen bra för att göra det.

Har man väntat efter den här turbulensen?

– Ja det tror jag. Det är mycket möjligt att man har skjutit fram det här ett par veckor och nu när det är lugnare så passar man på.

Omsättningen ökade förra året och året innan dess, men samtidigt gjorde man en förlust på 1,5 miljarder dollar. Hur går det för bolaget?

– Det här handlar om ett race för att bli nummer ett i världen och allt fokus är på tillväxt. Precis som så många andra tech-företag som Facebook, Google och Amazon vill man ha monopol på sitt område. Spotify vill ha musikdelen när det kommer till digitaliseringen och då är inte vinsten intressant överhuvudtaget utan det är bara att bli störst som är viktigt. Man kan gå med förlust så länge man visar att man har bra tillväxt och kunderna strömmar till.

När kan det bli aktuellt med en notering?

– Det kan gå ganska snabbt eftersom man inte kommer ha någon försäkringskostnad. Inom några dagar eller en till två veckor. Jag tror att vi får veta under veckan.

Om man som svensk vill handla aktien, hur gör man då?

– Det kommer du sannolikt kunna göra från första dagen via din bank. Man behöver ha värdepappersdepå eller ISK och man kommer kunna handla via nätet. Det kommer vara lite dyrare eftersom det är i USA och det tillkommer växlingsavgift för du betalar i dollar. Jag tror ganska många kommer att investera i Spotify. Det är ett varumärke som man gillar och en produkt som man använder och det brukar vara två viktiga saker för att attrahera privatpersoner.

Vad har Spotify för konkurrenter?

– De har massor av konkurrenter. Allt från radio till Apple Music, men också sådana som väntar på att komma in, som Amazon. Det är också många som försökt och fallit ifrån under åren, men de är långt ifrån ensamma.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen