Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Så kan Macrons seger påverka din plånbok

Efter presidentvalet i Frankrike steg börsen i Asien. Foto: Gt/Expressen / GT/EXPRESSEN
Frankrike är ett viktigt exportland för Sverige, berättar Claes Hemberg. Foto: Christina Sundien

Emmanuel Macron valdes i går till ny president i Frankrike.

Marknaden välkomnade beskedet och börserna stiger i både Asien och Europa.
– Det är en sak att börsen stiger för att han har vunnit, men det beror också på att Le Pen förlorade, säger Claes Hemberg, privatekonom på Avanza.

Men i Sverige backar börsen.

Frankrike har fått en ny president.

Emmanuel Macron krossade motståndet och vann en jordskredsseger i det franska presidentvalet.

Den relativt unga politikern fick 66,06 procent av rösterna mot Marianne Le Pens 33,94 procent.

Nu väntas börsen runtom i världen välkomna den nya presidenten.

– Det har funnits en oro för att vi skulle få se Le Pen, men i Macron får vi i stället en politiker som kan ekonomi, en som vet hur politiken i EU-parlamentet och andra parlament fungerar. Det blir en mycket mer samarbetsvillig politiker så det är väldigt positivt, säger Claes Hemberg, privatekonom på Avanza.

"Hjälper och stöder trenden"

Emmanuel Macron var finansminister under den förra presidenten François Hollande.

Nu väntar sig Claes Hemberg att valet av Emmanuel Macron som president bidrar till den nuvarande trenden inom världsekonomin.

– Vi har en världsekonomi som är på väg tillbaka sen några månader tillbaka. Vi har sett att den ser starkare ut och Macron hjälper och stöder den trenden som vi redan har sett. Men han själv kommer inte skapa en stor förändring redan nu, säger Hemberg.

– Macron har en agenda om att delta, förstärka och vara offensiv med mer fokus på utbildning och forskning och det är sådant vi ekonomer gillar. Det tar förstås tid men han kanske till och med kan få fart på EU. EU är en koloss som har många år på nacken och som behöver reformeras. I den processen kan han säkert vara delaktig.

"Det finns en lättnad"

För två veckor sedan, när Emanuel Macron vann första rundan i presidentvalet, steg börsen i Paris med 4,5 procent och fransoserna fick ett halvårs avkastning på ett dygn.

Nu väntar en positiv men lugnare reaktion.

Men mycket av reaktionen på börsen handlar inte om vinnaren.

– Det är en sak att börsen stiger för att han har vunnit, men det beror också på att Le Pen förlorade. Det finns en lättnad hos många som nu pustar ut, säger Claes Hemberg.

Hur hade det sett ut om Marianne Le Pen hade vunnit?

– Börsen hade gått ner minst 6-7 procent eftersom att ha ett sådant extremt parti i en sådan viktig roll, som berör både Frankrikes och Europas utveckling, hade varit en riktig kalldusch.

Hur påverkas man som svensk av utgången?

– Frankrike är ett av de stora exportländerna som vi exporterar till. 6,5 procent av vår export går till Frankrike så det är ett viktigt land. Det är framför allt viktigt inom fordonsindustrin, men Sverige exporterar också allt från krockkuddar till system i bilar.

– Det är en sådan stor underleverantörscirkus i Sverige som exporterar till Frankrike. Sedan har vi kemiindustrin som också är något som vi både exporterar och importerar. Det är en tung industriell export och import som vi har med Frankrike så det är viktigt för oss.

Börsen steg i Asien

Börsen i Asien gick på måndagen upp 2,2 procent - en positiv reaktion på det franska valet.

– Det kommer inte gå upp 4,5 procent som vi såg förra gången, men det kan mycket väl gå upp 2-3 procent i Stockholm i dag och framför allt i Paris.

Efter att Emmanuel Macron vunnit första rundan i presidentvalet gick börsen i Stockholm upp med nästan 2 procent.

Reaktionen efter andra rundan kommer dock inte vara lika stark.

– Vi upplever att vi är mer kopplade till USA och det är vi men vi är beroende av Frankrike också. Någon procent upp i Stockholm och några procent upp i Paris kan man förvänta sig, säger Claes Hemberg.

Men efter en halvtimmes handel är Stockholmsbörsen på minus.
Både storbolagsindexet OMXS30 och det bredare OMXSPI backar med cirka 0,6 procent.

(uppdaterad)

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!