Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Så kan du bli snuvad på pengar när du deklarerar

Många lockas att godkänna deklarationen snabbt för att få skatteåterbäringen redan i början av april – men då riskerar du att bli snuvad på dyrbara avdrag.
Foto: Skatteverket
Sofia Linder, chefsekonom vid Skattebetalarna: ”Vårt råd är att inte frestas av den snabba återbäringen.”
Foto: Skattebetalarna
Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL / /IBL

Du som har digital brevlåda får deklarationsblanketterna redan den 8 och 9 mars. 

Många lockas att godkänna deklarationen snabbt för att få skatteåterbäringen redan i början av april – men då riskerar du att bli snuvad på dyrbara avdrag.

– Vårt råd är att inte frestas av den snabba återbäringen, säger Sofia Linder, chefsekonom vid Skattebetalarna. 

Redan på torsdag och fredag, den 8–9 mars, så får svenskar som har digital brevlåda sina deklarationsblanketter från Skatteverket. 

Och det har blivit en explosionsartad ökning av andelen som har en digital brevlåda. 

– Förra året var det en miljon människor. I år har det ökat till 2,3 miljoner människor som har digital brevlåda. Jag blev något förvånad över den här kraftiga ökningen, säger Sofia Linder, chefekonom vid Skattebetalarna, en medlemsorganisation som jobbar för lägre skatter.  

Från den 20 mars så går det att deklarera i Skatteverkets e-tjänst. 

Och redan den 4-6 april kan du få skatteåterbäringen om du godkänner deklarationen, utan ändringar, innan den 28 mars. 


LÄS MER: Sista chansen i dag: Skaffa digital brevlåda – skattepengarna i april

Expert: "Nappar man på det här så kan man missa avdrag"

Att godkänna deklarationen digitalt går på några knapptryckningar med ett Bank-ID. 

Smidigt, snabbt och effektivt. 

Skattebetalarna anser dock att de digitala brevlådorna och hetsen med att deklarera snabbt har en baksida. 

– Med den digitala brevlådan så blir det väldigt lockande att med ett snabbt klick godkänna sin deklaration senast den 28 mars för att få eventuell skatteåterbäring i början av april. Men nappar man på det här kan man missa avdrag som man har rätt till. För om du gör ändringar i deklarationen eller rättar en felaktig uppgift så får du inte återbäringen förrän i juni, säger Sofia Linder. 


LÄS MER: Beskedet: Detta granskar Skatteverket under 2018 

Motstå frestelsen med snabb återbäring – och tjäna pengar

Bland annat avdrag för resor i tjänsten, resor för att söka arbete om du är arbetslös och olika typer av arbetsredskap och skyddsutrustning som används i tjänsten kan göras (se fler avdrag i faktarutan). 

– Vårt råd är att man inte frestas av den snabba återbäringen utan att man lägger ner tid på sin deklaration, ser över vilka avdrag man har rätt till och är noggrann. Man ska ha i åtanke att skatt är den största utgiften för de flesta hushåll och med dagens höga skatter finns det ingen orsak att betala mer än man behöver. 

En sak är säker: Skatteverket kommer inte att hjälpa dig att göra avdrag som du har rätt till men glömmer att göra. 

– Deras arbete med att kontrollera dessa avdrag minskar och för staten blir det naturligtvis mer pengar i skattkistan, säger Sofia Linder. 


LÄS MER: Säkerheten i digitala brevlådor ifrågasätts

Så undviker du deklarationens fallgropar och slipper böta

Det är också viktigt att läsa igenom deklarationen och se till att uppgifterna stämmer. 

– För när du har godkänt deklarationen har du också intygat att alla uppgifter stämmer. Har du lämnat oriktig uppgift som hade kunnat leda till att för lite skatt betalats så riskerar du att få skattetillägg. Skattetillägget är normalt 40 procent av den skatt som riskerade att bli undandragen, och det hjälper inte att du saknade uppsåt att lämna oriktig uppgift. 

Sist men inte minst gäller det att lämna in deklarationen i tid – det vill säga senast den 2 maj. 

– Om man lämnar in deklaration senare så riskerar man att få betala en förseningsavgift på 1250 kronor, säger Sofia Linder.


LÄS MER: Digital brevlåda – så fungerar det 


Här är tips på 12 avdrag

Utgifter för skyddskläder och skyddsutrustning som endast används i tjänsten. 

Utgifter för resor och andra utgifter som du haft i samband med att du sökt lämpliga arbeten (om du är mellan jobb och har fått arbetslöshetsersättning från svensk arbetslöshetskassa). 

Utgifter för nödvändiga arbetsredskap som arbetsgivaren ej tillhandahåller, exempelvis dator, facklitteratur och mobiltelefon. 

Arbetsrum, om din arbetsgivare  ej tillhandahåller detta. 

Resor i tjänsten (tjänsteresor). 

Resor till och från arbetet (arbetsresor). För att få avdrag för resor med egen bil ska avståndet mellan bostaden och arbetet vara minst fem kilometer. Du ska dessutom tjäna minst två timmar per arbetsdag på att använda egen bil i stället för att färdas kollektivt. 

Parkeringsavgifter vid arbetsplatsen, om du i tillräcklig omfattning har använt egen bil i tjänsten. 

Dubbel bosättning, om du på grund av ditt arbete har flyttat till en ny bostadsort och har behållit en bostad på den tidigare bostadsorten. 

Kapitalförlust vid försäljning av värdepapper, bostad och andra kapitalplaceringar. 

Räntor på lån från privatpersoner (räntor på lån hos banken är förtryckta och därmed inget du behöver fylla i själv, du behöver endast kontrollera att beloppen är korrekta). 

Räntekompensation, om du har avbrutit ett bundet lån och har fått betala ränteskillnadsersättning. 

Uthyrning av privatbostad beskattas under inkomst av kapital med 30 procent. Ett schablonavdrag om 40 000 kronor får göras, liksom ett ytterligare tillägg vars storlek bland annat beror på vad det rör sig om för typ av ägandeform. 

Källa: Skattebetalarna

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!