Så kan bankaktierna påverkas av Panama

Nordea hade en tuff dag på börsen. Men Panama-krisen behöver inte påverka värdet på sikt – så länge det inte kommer nya avslöjanden, eller att FI sätter ner foten.
Foto: Tommy Pedersen

Nordeaaktien hade strax för torsdagens stängning backat med 1,6 procent.

Hittills har 2016 varit ett tufft år för storbankerna.

Men Joakim Bornold, sparekonom på Nordnet, varnar för att överdriva betydelsen av Panamadokumenten för börskurserna.

– Jag tror att Panamaaffären har en effekt på kursen i dag, men att den inte blir så stor på sikt, säger han.

Strax före torsdagens stängning hade Nordeas aktie fallit med närmare 1,6 procent medan SEB låg på minus 2,2 procent och Handelsbanken på minus 2,67. Swedbank gjorde dock en liten återhämtning och låg på plus 0,43 procent.

Under fredagens "Börsmorgon" höjde analytikern Jan Glevén även ett varningens finger.

– Nordea-aktien fallit mest med en 15 procent i år.

– Det finns en risk med Nordea – och det har akitemarknaden tagit ut, säger Jan Glevén och syftar till bland annat de möjliga miljardböter som FI kan dela ut.

Joakim Bornold, sparekonom på Nordnet och tidigare specialist på aktie- och derivathandel på Nasdaq Stockholm, bedömer att Panamaaffären kan ha påverkat Nordeas kurs i under torsdagen.

– Men jag tror inte att effekten är så stor utöver det. Jag tror inte att effekten kommer att vara så stor på sikt, säger han.

Garderar för nya avslöjanden

Joakim Bornold garderar prognosen med risken för att de kommer nya och mer omfattande avslöjanden.

– Man kan undra hur tankarna går på övriga banker just nu. Har de själva inte varit involverade i samma typ av verksamhet som Nordea eller är man bara glad över att det inte är deras advokatfirma som har läckt?

Om detta bara är toppen på isberget kommer det att spela roll, enligt Joakim Bornold:

– Men om det är det är den här begränsade skadan tror jag att det kommer att få en liten påverkan på börsen.

Hur ser du på risken att Finansinspektionen ger Nordea nya böter?

– Jag tror den är sämre än låg. Man måste ta ett steg tillbaka och lugna ned sig lite grann och fundera på om det varit olagligt eller bara moraliskt och etiskt fel, säger Joakim Bornold.

Albin Rännar, chef för marknadsbevakning hos Aktiespararna:

– Skulle det bli böter på 10 procent av omsättningen handlar det om miljardbelopp. Men det är svårt att se att det utdöms så svåra straff. Man får se vad som kommer fram om det görs en utredning av de här Panamadokumenten.

Joakim Bornold understryker att det än så länge är oklart om det förekommit några olagligheter i Nordeas hantering.

– Det får i så fall prövas av Finansinspektionen, men jag tror inte att myndigheten kommer fram till det.

Hur viktig är affärerna kring förmögenhetsförvaltning utomlands för de svenska storbankerna?

– Det har blivit på marginell. Framförallt beror det på att Skatteverket har varit duktiga på att skriva avtal med ett gäng skatteparadis. Det finns inte så många kvar, säger Joakim Bornold.

Hittills i år har Nordea backat med 20,7 procent och SEB 14,5 procent medan Handelsbanken och Swedbank ligger på minus 11,8 respektive 12,9 procent.

Alla storbankerna har nu haft sina årsstämmor och beslutat om utdelningarna.

– Bankerna har betalat utdelning under året. Justerat för utdelning så ser siffrorna inte lika dåliga ut, säger Albin Rännar.

Joakim Bornold tonar ned kopplingen mellan nedgången för storbankerna och turbulensen efter Panamaavslöjandet.

– Kreditmarknaden har varit ganska tuff och vi har en väldigt speciell räntesituation där bankerna får ta kostnaderna för minusräntan. Sedan är man också rätt orolig för ökade regleringar och kapitalkrav.

Men Albin Rännar bedömer att det inte går att utesluta att turbulensen ökar oron på marknaden.

– Bankerna har varit väldigt lönsamma men det kommer nya regleringar. De figurerar i skandaler. Det finns ett stort missnöje och kanske en oro på marknaden för att det kan bli nedslag, säger han.

Är de svenska bankerna rimligt prissatta av marknaden?

– Jag tycker det känns som en vettig värdering av bankerna. De tjänar ändå fortsatt väldigt mycket pengar. Värderingen är ganska hög men den ska vara den eftersom de har en hög lönsamhet och ser ut att fortsätta kunna hålla den i framtiden, säger Bornold.

"Väldigt komplex"

Joakim Bornold ser ingen anledning att varna småsparare för att köpa bankaktier.

– Jag ser ingen ökad risk. Banker ska absolut vara en del i portföljen.

Albin Rännar är inte övertygad om att banker är de bästa aktierna för småsparare.

– Bankverksamhet är väldigt komplex. Det handlar inte om att tillverka muttrar och skruvar utan en verksamhet som påverkas av räntor, riksbanker, valutakurser och riskhantering. Bankerna står också inför stora förändringar som digitalisering och ökade regleringar som berör kapitaltäckningskrav, compliance (regerlefterlevnad red. anm) och så vidare. Det är svårt att sätta sig in i detta som lekman.

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!