Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Så kan Arbetsförmedlingen delas upp i framtiden

Foto: DENNIS YLIKANGAS / BILDBYRÅN
Foto: TT NYHETSBYRÅN

Arbetsförmedlingen kan genomgå omfattande förändringar. 

Enligt SVT föreslår regeringens utredare att kommuner får nya uppgifter samtidigt som A-kassorna ansvarar för att kontrollera arbetslösas aktiviteter. 

Dessutom föreslår utredarna en ny myndighet: Myndigheten för kompetensförsörjning. 

Arbetsförmedlingen har flera gånger fått kritik och såväl SD som alliansen har meddelat att de vill lägga ner myndigheten. 

2017 meddelade regeringen att man ska undersöka hur och vilka delar som kan flyttas över till andra aktörer – efter krav från oppositionen. SVT rapporterade i september att den statliga arbetsmarknadsutredningen slog fast att Arbetsförmedlingen har misslyckats med några av sina viktigaste uppdrag. 

SVT rapporterar nu om utredarnas förslag till förändringar inom Arbetsförmedlingen – och förslagen visar att stora förändringar kan vara att vänta. 

Utredarnas förslag till nya Arbetsförmedlingen

Utredarna föreslår bland annat en ny myndighet som får ett samordningsansvar för samhällets kompetensförsörjning. Dessutom ska A-kassorna ansvara för att kontrollera de arbetslösas aktiviteter och kommunerna ska leda de sociala insatserna, skriver SVT. 

Förändringarna innebär att Arbetsförmedlingen minskas markant men har kvar uppgiften att utvärdera en arbetssökandes potential och arbetskvalifikationer och vad individen behöver göra för att komma in på arbetsmarknaden. 

Regeringens utredare har däremot inget svar på frågan vem utföra tjänsterna som syftar till att hjälpa arbetssökande. Enligt SVT presenterar de i stället två alternativ: att man fortsätter som i dag eller att Arbetsförmedlingen beställer tjänster från privata företag. 

Arbetsmarknadsutredningen presenteras i januari nästa år. 

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!