Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Så hyllas Kamprad
av efterträdaren

Ingvar Kamprad meddelade i början av året att han av åldersskäl hoppar av uppdraget som ordförande för Familjen Kamprads stiftelse. Foto: Privat / FAMILJEN KAMPRADS STIFTELSE
90-årige Ikeagrundaren Ingvar Kamprad bubblar fortfarande idéer. Foto: Fredrik Sjöshult

Hon handplockades av Ingvar Kamprad när han valde att träda tillbaka.

Nu basar Katarina Olsson, 58, över familjestiftelsen som är värd över 3,8 miljarder kronor.

Men den 90-årige Ikeagrundaren bubblar fortfarande av idéer.

– Då lyser det i ögonen på honom som om han vore 15 år igen, säger Katarina Olsson till Smålandsposten.

Några av anslagen som delats ut 2016

Alternativa affärsmodeller och korta försörjningskedjor: analys av bönders direktkanaler till konsument.

Andreas Norrman, Lunds universitet, 2 900 000 kronor

Centrum för interprofessionell samverkan och sambruk inom akutvård. Carina Elmqvist, Linnéuniversitetet, 3 600 000 kronor.

En levande landsbygd genom entreprenörskap i nya verksamheter. Johan Eklund, Internationella Handelshögskolan, 4 000 000 kronor.

Ett projekt om den sociala betydelsen av äldre skogsägares förtrogenhetskunskaper. Ann-Mari Sellerberg, Lunds universitet, 2 000 000 kronor

Kvinnors entreprenörskap för en levande landsbygd?

Helene Ahl, Högskolan i Jönköping, 5 000 000 kronor,

Ingvar Kamprad meddelade i början av året att han av åldersskäl hoppar av uppdraget som ordförande för Familjen Kamprads stiftelse.

Det är stiftelsen som sedan 2011 delar ut mångmiljonbelopp till forskning och utbildningsprojekt.

Ikea-grundaren själv donerade 50 miljoner, Inter Ikea Group cirka 900 miljoner och Kamprads sönder bidrog med ytterligare 900 miljoner genom Ikano Group när stiftelsen skapades.

"Då lyser det i ögonen"

I dagsläget beräknas den förfoga över 3,8 miljarder kronor.

Juristen Katarina Olsson, professor vid Lunds universitet, var en av dem som handplockades av Kamprad till styrelsens stiftelse för sex år sedan. Sedan ett halvår är hon ordförande.

Även om Ingvar Kamprad lämnat över ordförandeskapet är han fortfarande i högsta grad delaktig i besluten när stiftelsen årligen delar ut miljoner till olika projekt.

– Det är väldigt speciellt. I nästan alla stiftelser av den här storleken måste man gå till stadgarna för att utläsa grundarens vilja. Vi kan vända oss direkt till Ingvar och fråga. I år fyller han 90 och det är en ålder som för respekt med sig. Men samtidigt så kommer väldigt många idéer om projekt vi ska stötta från just honom. Och då lyser det i ögonen på honom som om han vore 15 år igen, säger Katrina Olsson till Smp.

NYTT NYHETSBREV: Dina Pengars krönikör Frida Bratt guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!

Annons:

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!