Ingvar Kamprad meddelade i början av året att han av åldersskäl hoppar av uppdraget som ordförande för Familjen Kamprads stiftelse. Foto: Privat / FAMILJEN KAMPRADS STIFTELSEIngvar Kamprad meddelade i början av året att han av åldersskäl hoppar av uppdraget som ordförande för Familjen Kamprads stiftelse. Foto: Privat / FAMILJEN KAMPRADS STIFTELSE
Ingvar Kamprad meddelade i början av året att han av åldersskäl hoppar av uppdraget som ordförande för Familjen Kamprads stiftelse.  Foto: Privat / FAMILJEN KAMPRADS STIFTELSE
90-årige Ikeagrundaren Ingvar Kamprad bubblar fortfarande idéer. Foto: Fredrik Sjöshult90-årige Ikeagrundaren Ingvar Kamprad bubblar fortfarande idéer. Foto: Fredrik Sjöshult
90-årige Ikeagrundaren Ingvar Kamprad bubblar fortfarande idéer.  Foto: Fredrik Sjöshult

Så hyllas Kamprad
av efterträdaren

Publicerad

Hon handplockades av Ingvar Kamprad när han valde att träda tillbaka.

Nu basar Katarina Olsson, 58, över familjestiftelsen som är värd över 3,8 miljarder kronor.

Men den 90-årige Ikeagrundaren bubblar fortfarande av idéer.

– Då lyser det i ögonen på honom som om han vore 15 år igen, säger Katarina Olsson till Smålandsposten.

Ingvar Kamprad meddelade i början av året att han av åldersskäl hoppar av uppdraget som ordförande för Familjen Kamprads stiftelse.

Det är stiftelsen som sedan 2011 delar ut mångmiljonbelopp till forskning och utbildningsprojekt.

Ikea-grundaren själv donerade 50 miljoner, Inter Ikea Group cirka 900 miljoner och Kamprads sönder bidrog med ytterligare 900 miljoner genom Ikano Group när stiftelsen skapades.

"Då lyser det i ögonen"

I dagsläget beräknas den förfoga över 3,8 miljarder kronor.

Juristen Katarina Olsson, professor vid Lunds universitet, var en av dem som handplockades av Kamprad till styrelsens stiftelse för sex år sedan. Sedan ett halvår är hon ordförande.

Även om Ingvar Kamprad lämnat över ordförandeskapet är han fortfarande i högsta grad delaktig i besluten när stiftelsen årligen delar ut miljoner till olika projekt.

– Det är väldigt speciellt. I nästan alla stiftelser av den här storleken måste man gå till stadgarna för att utläsa grundarens vilja. Vi kan vända oss direkt till Ingvar och fråga. I år fyller han 90 och det är en ålder som för respekt med sig. Men samtidigt så kommer väldigt många idéer om projekt vi ska stötta från just honom. Och då lyser det i ögonen på honom som om han vore 15 år igen, säger Katrina Olsson till Smp.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen