Så har karriären hjälpt Lövdén bo flott

Publicerad
Uppdaterad
Sedan 1980 har Lars-Erik Lövdén fått husrum via politiken.
Expressen har kartlagt hans spikraka bostadskarriär.
Lars-Erik och Christina Lövdén flyttar in i en sexrumsvåning på slottet i Halmstad.
Parhuset i Malmö säljs för 1,5 miljoner en vinst på 1 miljon.

1980.

Malmöbon Lars-Erik Lövdén, då 30 år, kommer in i riksdagen. Han får rätt till övernattningsbostad i Stockholm.

1983.

Familjen Lövdén köper ett parhus på Lindeborg i Malmö för 475 000 kronor. Huset är på 140 kvadrat, plus källare.

1994.

Socialdemokraterna tar tillbaka makten. Lars-Erik Lövdén får samtidigt förstahandskontraktet till en etta i Allmänna Barnhusets fastighet på Östermalm. Enligt stadgarna ska lägenheterna delas ut till "dem som har anknytning till Barnhusets verksamhet."

1998.

Lars-Erik Lövdén, nu 48 år, blir bostadsminister.

2002, mars.

Lars-Erik Lövdén byter upp sig till en lägenhet på 67 kvadratmeter i samma hus på Östermalm. Som medlem i den nybildade bostadsrättsföreningen tackar han ja till att köpa lägenheten - när värden ska sälja.

2002, mars.

I riksdagens talarstol kritiserar bostadsminister Lövdén "den råa moderata marknadsfundamentalismen med stolligheter som utförsäljningar och privatiseringar".

2002, december.

Lars-Erik Lövdén och hans fru Christina säljer parhuset i Malmö för 1,5 miljoner kronor, vilket innebär en vinst på 1 miljon kronor. "Huset har blivit för stort för oss. Vi ska skaffa ett mindre boende i Malmö har vi tänkt", säger Lars-Erik Lövdén, 52. Han nämner inte planerna att köpa lägenheten på Östermalm. I medierna beskriver han den som "en liten tvåa med kokvrå".

2003.

På sommaren köper paret Lövdén en villa på 165 kvadratmeter i Oxie utanför Malmö för 2 985 000 kronor. Villan har swimmingpool, inglasad altan och dubbelgarage.

2004, oktober.

Löwdén utses till landshövding i Halland på sex år. Han får rätt till fyra resor i månaden från Halmstad till Malmö. Lägenheten på Östermalm behåller han.

2005.

Den 15 januari flyttar Lars-Erik och Christina Lövdén in i en sexrumsvåning på slottet i Halmstad.

Paret Lövdén säljer villan i Malmö för 3 325 000 och gör en vinst på 340 000 kr.

2005, juli.

Paret Lövdén säljer villan i Malmö för 3 325 000 och gör en vinst på 340 000 kr. Splash: Bostadsklipp 2!

Blivande klipp? Här på Runebergsgatan på Östermalm har förre bostadsministern Lars-Erik Lövdén en hyreslägenhet som han nu erbjuds köpa. Vinsten kan bli 1,7 miljoner.

2006, 9 juni.

Köpet av 3:an på Östermalm går igenom. Lövdén betalar 1,9 miljoner kronor (23 800 kronor/kvadratmeter) för lägenheten som är värd det dubbla (ca 50 000 kronor/kvm.)

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen