Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Så gick det till när Sundström petades

Anders Sundström, avgående styrelseordförande Swedbank. Foto: Maja Suslin/TT
Anders Sundström riktade under dagens presskonferens stark kritik mot ägarna utanför valberedningen. Foto: Maja Suslin/TT

Anders Sundström trodde att han kunde andas ut och for hem till sitt gamla ''rike'' i Norrbotten för lite ledighet.

Men Swedbanks styrelseordförande hade missat påskupproret 2016 – planen som slipades bakom hans rygg för att störta honom från tronen.

Överlevaren Sundström avsattes i praktiken vid ett hemligt möte.

Dina pengar har kartlagt det dramatiska spelat i kulisserna.

Måndagen den 4 februari var en viktig dag för Anders Sundström.

Valberedningen - där han själv ingick - offentliggjorde då förslag till ny styrelse. Förslaget innebar att Sundström, trots all turbulens kring sparkade Michael Wolf där även han själv blivit ifrågasatt, föreslogs bli omvald som styrelseordförande i banken.

Beslutet hade fattats av ordföranden Lennart Anderberg, utsedd av ägargruppen Föreningen Sparbanksgruppen, Ramsay Brufer, utsedd av Alecta, Jens Henriksson, utsedd av Folksam och samtidigt gammal kompis med Anders Sundström samt Peter Karlström, utsedd av ägargruppen Sparbanksstiftelserna.

Starten på en maktkamp

Sundström trodde kanske att han då kunde andas ut eftersom han hade de tre starka ägargrupperna i ryggen. Sannolikt anade han inte att offentliggörandet skulle bli starten på en tuff maktkamp, delvis inomför öppen ridå, delvis i det fördolda.

En irriterad minoritet bland ägarna uttryckte i olika sammanhang – i bland offentligt, men ofta anonymt att de ogillade att Anders Sundström skulle få sitta kvar som ordförande.

Sundström tog det lugnt och åkte på möten runtom i världen där han träffade olika placerare och där det bland annat gällde att lugna ''marknaden'' sedan koncernchefen Michael Wolf fått sparken och anklagats för brott.

Men påskupproret 2016 närmade sig för Anders Sundström.

Bolagsstämman var utlyst till tisdagen den 5 april. Då skulle Sundström bli omvald enligt valberedningens förslag till stämman.

Utländska ombud

Påskupprorets första fas skulle komma från lite oväntat håll.

Ombud för ett antal utländska ägare - så kallade proxy advisors - föreslog de ägare som de skulle representera på bolagsstämman att styrelseordföranden Anders Sundström och övriga i styrelsen INTE skulle beviljas ansvarsfrihet. Däremot stödde man valberedningens förslag till omval av Sundström och val av övriga styrelseledamöter som var tänkt att ingå i bankens styrelse.

Bakom en sådan rekommendation från proxy advisors ligger nästan aldrig någon djupare analys som till exempel läsning av bokslut, utan i princip bara vad man läst sig till i media.

Valberedningens ordförande Lennart Anderberg togs på sängen av de nya uppgifterna om de utländska ägarna, varav många finns i USA. Det här kunde innebära att det skulle bli en stökig stämma.

Det skulle räcka med tio procent röstade nej på stämman för att styrelsen inte skulle beviljas ansvarsfrihet.

Det här kunde betyda problem på stämman med Sundström som kanske skulle bli omvald, men inte beviljad ansvarsfrihet om motståndet skulle bli tio procent.

Enligt Dina Pengars källor fick också Sundström kännedom om signalen från USA.

Minoritetsägare började mobilisera

Men det här var ändå bara en krusning på ytan. Dråpslaget för Sundström kom i går sedan Lennart Anderberg börjat inse att Anders Sundströms motståndare bland de svenska minoritetsägarna inte tänkte ge sig utan snarare börjat mobilisera med full kraft inför stämman den 5 april.

Anderberg kallade företrädare för minoritetsägarna AMF Pension, Första AP-fonden och SEB Investment Management till möte för att pejla stämningsläget. En unik åtgärd när det bara är en vecka kvar till bolagsstämman med en enig valberedning som redan lagt sitt förslag.

Hela valberedningen utom Anders Sundström var kallad. Sundström var kvar i Norrbotten. Mötet med representanterna för de tre minoritetsägarna hölls på telefon.

– Anderberg hade då redan insett att det var på väg att braka åt skogen med förslaget till omval av Sundström, säger en uppgiftslämnare.

De tre stod på sig vid mötet med valberedningen. Och med den informationen som valberedningen samlat in under dagen insåg man att stämman skulle bli en dramatisk tillställning.

Och för att förhindra ett uppslitande bråk med olika ägargrupper så bytte valberedningen blixtsnabbt fot.

– Det här är ett beslut som är ovanligt. Det ovanliga är just att det kommer så sent in på stämman, erkänner Lennart Anderberg.

– I valbredningen har vi supportat Anders och gjort det välgrundat under vårt arbete.

– Men skälet till att vi ändrar ståndpunkt är att det ska vara ett brett stöd bland ägarna. Det blev vi varse om att så var det inte.

Lennart Anderberg tvingades avsluta telefonmötet med just den insikten: minoritetsägarna ville fortfarande sparka ut Sundström.

Kuppmakarna bakom påskupproret 2016 hade lyckats.

Gick fort

Sedan Lennart Anderberg och övriga i valberedningen - däribland Sundströms vän, Folksams vd Jens Henriksson ryckt undan mattan för styrelseordförande Sundström gick allt mycket snabbt.

Enligt Sundström själv fick han samtalet från Anderberg klockan 17.30. Han stod då i Luleå med skidskorna på sig och började så fort som möjligt ta sig till Stockholm.

Klockan 8 i morse offentliggjorde Swedbanks valberedning sitt sensationella ställningstagande att man inte längre ville ha kvar Anders Sundström som styrelseordförande.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!