Försäkringskassans kontrollenheter är en lönsam affär för att avslöja bidragsbrotten. Myndigheten har hittills i år krävt tillbaka 188 miljoner Foto: CHRISTINE OLSSON / TT / TT NYHETSBYRÅNFörsäkringskassans kontrollenheter är en lönsam affär för att avslöja bidragsbrotten. Myndigheten har hittills i år krävt tillbaka 188 miljoner Foto: CHRISTINE OLSSON / TT / TT NYHETSBYRÅN
Försäkringskassans kontrollenheter är en lönsam affär för att avslöja bidragsbrotten. Myndigheten har hittills i år krävt tillbaka 188 miljoner  Foto: CHRISTINE OLSSON / TT / TT NYHETSBYRÅN
Riktade kontroller avslöjar bidragsfuskarna som försöker lura Försäkringskassan. Foto: JESSICA GOW / TT / TT NYHETSBYRÅNRiktade kontroller avslöjar bidragsfuskarna som försöker lura Försäkringskassan. Foto: JESSICA GOW / TT / TT NYHETSBYRÅN
Riktade kontroller avslöjar bidragsfuskarna som försöker lura Försäkringskassan. Foto: JESSICA GOW / TT / TT NYHETSBYRÅN
Barnfamiljer ertappas med att kvittera ut barnbidrag trots att de flyttat från Sverige. Hittills i år har Förskringskassan begärt tillbaka 20 miljoner kronor. Foto: ELISABETH MONTGOMERYBarnfamiljer ertappas med att kvittera ut barnbidrag trots att de flyttat från Sverige. Hittills i år har Förskringskassan begärt tillbaka 20 miljoner kronor. Foto: ELISABETH MONTGOMERY
Barnfamiljer ertappas med att kvittera ut barnbidrag trots att de flyttat från Sverige. Hittills i år har Förskringskassan begärt tillbaka 20 miljoner kronor. Foto: ELISABETH MONTGOMERY

Så fuskar svenskar med bidrag och sjukpenning

Publicerad

Svenska folket fortsätter att fuska med ersättningar och bidrag från Försäkringskassan.

Hittills i år har myndigheten krävt tillbaka 188 miljoner som betalts ut på felaktiga grunder.

Bland de avslöjade finns en barnfamilj som år efter år plockade ut barnbidrag utomlands.

– Vi jobbar med riktade kontroller. Det är ett bra sätt att hitta de som ligger i riskzonen att begå brott, säger avdelningschef Johan Gellerstedt. 

Försäkringskassan betalade under förra året ut 227 miljarder i olika ersättningar och bidrag. Och i de flesta fall är det inga problem.

Men det fuskas, både av enskilda personer och organiserad brottslighet som vill kapa åt sig av statens pengar.

Kontrollerna av utbetalningarna är en lönsam sak för myndigheten. Färska siffror, som Försäkringskassan tagit fram på uppdrag av Expressen, visar att 188 miljoner har hittills krävts tillbaka i år.

 

LÄS OCKSÅ: Vabfusket ökar 

 

Återkrav på sjukersättningar och sjukpenning toppar listan med sammanlagt med 65 miljoner kronor. Vård av sjukt barn, VAB, ligger på 22 miljoner som Försäkringskassan kräver tillbaka från föräldrar.

Avslöjad vid skolstarten

Föräldrar som fuskar med barnbidraget har hittills i år krävts på 20 miljoner kronor av Försäkringskassan.

– Ofta handlar det om att man bor utomlands och inte är hemmahörande i Sverige, säger Johan Gellerstedt, chef för en av kontrollenheterna på Försäkringskassan i Stockholm.

– De är folkbokförda i Sverige och när olika myndigheter tittar närmare så ser allt ut som om de bor i landet. Det är först i samband med skolstarten för mindre barn som de misstänkta bidragsbrotten upptäcks, säger Johan Gellerstedt.

Familjerna har helt enkelt lämnat Sverige sedan länge.

Ett sådant fall i statistiken är en familj skriven i Skåne där Försäkringskassan först efter fem år upptäckte att familjen kvitterade ut både barnbidrag och flerbarnstillägg trots att de inte bodde i Sverige. Mannen i familjen var skriven i Lomma kommun.

 

LÄS OCKSÅ: Barnfamilj kvitterade ut 166 000 kronor - bodde utomlands 

 

Falska skilsmässor

Skilsmässotricket är också ett sätt för att komma över bidragspengar.

– Ofta handlar det om skenseparationer där man uppgett att man skilt sig för att kunna få bidrag men där man i själva verket bor tillsammans som vanligt, säger Johan Gellerstedt.

Det finns många sätt att avslöja fuskare.

– Vi jobbar bland annat med riktade kontroller. Det är ett bra sätt att hitta de som ligger i riskzonen att begå brott, säger Johan Gellerstedt.

Det är kontrollenheterna inom myndigheten som i första hand avslöjar fuskarna.

Sekretessen skyddar fuskarna

Försäkringskassan har dock problem i granskningen av de som misstänks lura systemet. Sekretessmurarna mellan olika myndigheter gör att jakten på de mer organiserade brottslingarna inte bara försvåras utan sekretessen kan till och med skydda de som vill roffa ut sig pengar olagligt.  Bland de anställda vill man att det ska vara enklare samarbeta över myndighetsgränserna.

– Det skulle underlätta för oss. Vi kan göra det till viss del i dag, men sekretessen sätter stopp i många fall.

 

Försäkringskassans kravlista

• Assistansersättningen 13 miljoner.

• Barnbidrag 20 miljoner.

• Bostadsbidrag 12 miljoner.

• Bostadstillägg 6 miljoner.

• Föräldrapenning 27,5 miljoner.

• VAB 22 miljoner kronor.

• Sjukersättning 37 miljoner.

• Sjukpenning 28 miljoner.

FOTNOT: Försäkringskassans återkrav hittills under  2017

 

Vad är det som sätter stopp?

– Det är samma problematik som när det gäller all brottsbekämpning när flera myndigheter är inblandade.

– Vi behöver också kunna delge information om individer och nätverk med individer som begår brott. Vi har inte möjlighet på grund av sekretessreglerna att dela all information som vi skulle kunna vilja dela i alla sammanhang, säger Johan Gellerstedt.

Så ni är bakbundna?

– Ja, i vissa lägen.

Det finns ett visst organiserat informationsutbyte mellan myndigheterna och där ingår Försäkringskassan. Men man vill att vardagsarbetet  ska fungera smidigare så att det lättare går att byta information med andra myndigheter.

– Men där sätter sekretessreglerna stopp för mycket just nu, säger Johan Gellerstedt.

 

Några siffror i korthet

Av de utbetalade dagarna med föräldrapenning år 2016 gick 73 procent till kvinnor och 27 procent till män. 

Totalt fick 625 440 personer sjukpenning någon gång under året 2016, varav 64 procent var kvinnor och 36 procent män. 

Knappt 1,3 miljoner föräldrar mottog allmänt barnbidrag, flerbarnstillägg och/eller förlängt barnbidrag under år 2016. Av dessa föräldrar var 78 procent kvinnor.  

Av mottagarna av assistansersättningen var 46 procent kvinnor och 54 procent män under 2016. 

Källa: Försäkringskassan

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen