Petter Stordalen avslöjar hur han använder fula trick för att lyckas i sin nya bok. Foto: Ann JonassonPetter Stordalen avslöjar hur han använder fula trick för att lyckas i sin nya bok. Foto: Ann Jonasson
Petter Stordalen avslöjar hur han använder fula trick för att lyckas i sin nya bok. Foto: Ann Jonasson
Här med frun Gunhild. Foto: Gejo Foto, SwedenHär med frun Gunhild. Foto: Gejo Foto, Sweden
Här med frun Gunhild. Foto: Gejo Foto, Sweden

Så fuskar Stordalen
i sina förhandlingar

Publicerad

Petter Stordalen är en manipulerande, paranoid och ibland fuskande förhandlare. Det bekänner han i sin nya bok, som ger bort hotellmiljardärens bästa knep för att lyckas i affärer.

Samtidigt är han besjälad av att göra världen till en bättre plats.

– Mycket av den kapitalism jag ser är en kapitalism jag inte vill representera, säger han till Dina Pengar.

Hotellmogulen Petter Stordalen, 52, är känd för sin kedja Nordic Choice Hotels, sin ”over-the-top”-personlighet och sin världsförbättrande dödssjuka hustru.

Köpmanssonen från Porsgrunn i Telemarken tjänade sina första miljoner som chef för shoppingcentret City Syd i Trondheim – ett jobb han tjatade sig till utan kvalifikationer.

Men när han senare gick vidare till att driva det anrika varuhuset Steen & Strøm, manövrerades han på ett förödmjukande sätt ut av den övriga ledningen.

Pengarna han fick för att gå blev startplåten till Nordic Choice Hotels, som nu har cirka 15 000 anställda och enligt den norska tidningen Kapital gjort Petter Stordalen god för runt tio miljarder kronor.

Den slipade förhandlaren Petter Stordalen använder mängder av psykologiska finter för att ro kontraktet i hamn.

Anlitade stenhård advokat

Ett av de fulaste knep han avslöjar i sin nya bok ”Min hemlighet” var när motparten, en affärsman som var en svag förhandlare, anlitat en stenhård advokat.

Stordalen tog med sig sin egen advokat, som närmast trakasserade motpartens ombud, bland annat genom att be honom ”hålla käften”.

Stämningen blev till slut så outhärdlig att Stordalen föreslog att de två advokaterna skulle skickas ut i korridoren – varpå förhandlingen i princip redan var vunnen.

Ändå säger han till Dina Pengar att han är en affärsman med höga principer.

– Nya moderna bolag måste ha en filosofi som baseras sig på ”people, planet, profit” – i den ordningsföljden. Jag vill att vi ska visa att det är möjligt att driva bolaget på ett uthålligt sätt men ändå tjäna pengar, säger Petter Stordalen.

Han drar sig inte för att kritisera sina kolleger i miljardärsklubben.

– Jag är kapitalist. Men mycket av den kapitalism jag ser är inte en kapitalism jag vill representera. Om du inte inser att det är bra förutsättningar för kapitalister i Sverige och Norge så är det någonting galet med dig.

Del av samhället

Kritiken handlar inte bara om bolag som smiter undan skatt. Han pratar också om vikten av att vara en del av det samhället, exempelvis när mängden nyanlända är större än på mycket länge.

– I min bransch kan vi vara inkörsport till arbetsmarknaden. Vi kan vara en del av lösningen där. Vi har 124 nationer representerade i Choice i dag, säger Petter Stordalen.

Mycket av uppmärksamheten kring Petter Stordalen det senaste året har handlat om hustrun Gunhild, som kämpar mot den ovanliga och vanligtvis dödliga sjukdomen systemisk skleros. Ännu vet inte paret hur väl den experimentella behandling som bland annat innehållit en stamcellstransplantation verkat.

– Du har egentligen inte svar förrän om tre månader. Du har ett intervall på 12–13 månader efter att du har gjort stamcellstransplantationen innan du har svaret, säger han.

Gunhild Stordalens framträdande i mars fick de flesta att tro att hon snart skulle vara frisk. Vägen tillbaka är dock gropigare än så.

– Det är sjukdomens natur att det går lite upp och ned. Och så lär det göra ett tag till, säger Petter Stordalen.

Beundrar sin hustru

Boken beskriver inte bara kampen mot sjukdomen, utan också Petter Stordalens beundran för sin hustru.

– När jag skilde mig från min första fru bestämde jag mig för att aldrig gifta mig igen. Så träffade jag Gunhild på en fest. När jag lämnade den festen sa jag ”jag ska aldrig gifta mig. Aldrig ska någon tjej flytta in i mitt hus. Jag ska ta hand om mina barn och min ex-fru. Men jag gör ett undantag: henne jag mötte där, hon var annorlunda”.

När de två senare blivit ett par och Petter Stordalen bestämt sig för att fria visste han att Gunhild inte tyckte äktenskap var nödvändigt. Återigen fick han användning för sin talang som förhandlare.

– Jag gick ned på knäna på mitt favoritfjäll och frågade om vi skulle gifta oss. Jag sa till henne att det inte handlade om oss, utan att jag ville visa hela världen att ”det är du och jag”. Det tyckte hon var ett godtagbart skäl, säger Petter Stordalen.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen