Med betal-appen Swish kan skicka och ta emot pengar utan att behöva lämna ut dina bankuppgifter. Foto: TT NYHETSBYRÅNMed betal-appen Swish kan skicka och ta emot pengar utan att behöva lämna ut dina bankuppgifter. Foto: TT NYHETSBYRÅN
Med betal-appen Swish kan skicka och ta emot pengar utan att behöva lämna ut dina bankuppgifter. Foto: TT NYHETSBYRÅN
Du kan använda Swish både i Sverige och när du är på semester utomlands. Foto: SHUTTERSTOCKDu kan använda Swish både i Sverige och när du är på semester utomlands. Foto: SHUTTERSTOCK
Du kan använda Swish både i Sverige och när du är på semester utomlands. Foto: SHUTTERSTOCK

Så fungerar Swish – svar på de vanligaste frågorna

Publicerad

Betala när som helst och var som helst.

Med mobil-appen Swish kan du både skicka pengar och ta emot pengar på ett enkelt och smidigt sätt – utan att behöva lämna ut dina bankuppgifter.

Så här fungerar appen som i dag används av drygt sex miljoner svenskar.

Har du varit ute och ätit middag med vänner och ska dela på notan? Är ni ett gäng som ska samla ihop pengar för att gemensamt köpa en födelsedagspresent till någon?

Med Swish är det möjligt lösa det med några knapptryck på mobilen. Du kan både skicka och ta emot pengar – utan att behöva lämna ut dina bankuppgifter. Det enda du behöver är ett mobilnummer till personen du ska skicka pengar till, eller ett Swish-nummer om det gäller företag, föreningar eller organisationer.

Dela notan efter middagen med vännerna kan bli enklare. Foto: SHUTTERSTOCK

Hur skaffar jag Swish som privatperson?

Hämta Swish-appen

Ladda ner appen Swish betalningar från App Store, Google Play eller Windows Store.

Du måste även ha en app för mobilt bank-ID installerad och konfigurerad.

Anslut ditt konto till Logga in på din internetbank eller mobilbank och koppla upp ditt bankkonto till Swish. Anvisningar finns i menyn hos din bank. Olika banker har olika villkor när det gäller kostnad för och beloppsgränser så kolla upp vad som gäller för just din bank på respektive hemsida. För vissa banker, så som Nordea och Skandia, är det helt gratis att använda tjänsten, tills vidare. 

De banker som är anslutna till Swish är: Danske Bank, Forex Bank, Handelsbanken, Ica-banken, Länsförsäkringar, Nordea, SEB, Skandia, Sparbanken Syd, Swedbank och Sparbankerna och Ålandsbanken.

Aktivera Swish

Genom att öppna appen och ansluta det till det telefonnummer du registrerade hos din bank aktiverar du Swish.

 

LÄS MER: Det här är Bank-ID –  svar på de vanligaste frågorna 

 

Hur swishar jag?

Att swisha är enkelt och kräver bara ett fåtal knapptryck på mobilen.

Så här går du tillväga.

1. Öppna appen och skriv in mottagarens mobilnummer, swishnummer eller välj rätt person bland dina sparade favoriter eller från din kontaktbok i mobilen.

2. Fyll i det belopp du vill skicka samt om vi vill lämna ett meddelande. Skannar du i stället in en QR-kod så fylls alla uppgifter i automatiskt.

3. Godkänn betalningen med Mobilt Bank-ID.

4. Betalningen är klar och du får ett meddelande som bekräftar betalningen.

Du kan använda Swish både i Sverige och när du är utomlands. Bara du har personens mobilnummer och nätverksuppkoppling. Kom dock ihåg att en kostnad för datatrafik kan tillkomma om är utanför Sverige. Du kan även swisha mellan olika banker.

 

LÄS MER: Surfa säkert: Så skyddar du dig mot virus i datorn  

Så här går du tillväga när du använder Swish.Foto: SKÄRMDUMP/GETSWISH

 

De här telefonerna fungerar Swish på

Android: 4.1 och senare

IOS: 8.0 och senare

Windows: Windows Phone 10 och senare

Swish har flera olika funktioner

Händelser

Alla transaktioner du gör med Swish, pengar du tagit emot och pengar du skickat, registreras i Händelser. Du kan också ställa in så att du får en notis i mobilen när du själv får en betalning till ditt konto.

Favoriter

Har du personer som du ofta skickar pengar till så kan du lägga in de personerna som Favoriter. Du spar då tid eftersom du slipper skriva in personernas telefonnummer vid varje transaktion. I stället klickar du bara i personens namn i Favorit-listan.

Säg det med Swish

Funktionen "Säg det med Swish" innebär att den person du skickar pengar till får en notis i form av ett paket. För att se hur mycket pengar som skickats, samt den illustration personen som skickat pengarna valt och för att se den personliga hälsningen så måste mottagaren öppna paketet.

QR-koder

Tack vare QR-koder, en sorts tvådimensionell kod för optisk avläsning, kan betalningar genomföras ännu snabbare och smidigare. All information för betalning blir ifylld automatiskt när du skannar QR-koden. Det enda du behöver göra är att godkänna betalningen.

För att ha den senaste version av Swish, se till att hålla appen uppdaterad.

Det här är Swish:

Swish är en mobilapplikation för överföring av pengar. Du kan både skicka och ta emot pengar.

Appen lanserades 2012 av Getswish AB.

Swish ägs av Getswish AB men förvaltas av Bankgirot.

Över sex miljoner svenskar har i dag Swish.

Har du funderat på vem som grundade Swish? Swish är resultatet av ett samarbete mellan Sveriges ledande banker och alltså inte en uppfinning av en privatperson.

Swisha när du handlar

En hel del butiker, e-handlesföretag, småföretag, föreningar och organisationer kan du betala via Swish. Du swishar betalningen genom att ange Swish-numret, beloppet och skriva ett eventuellt meddelande direkt i appen. 

De banker som är anslutna till Swish har olika åldersgränser för sina kunder.Foto: SHUTTERSTOCK

Finns det någon åldersgräns för Swish?

Olika banker har olika åldersgränser när det gäller Swish. För Nordeas kunder är det möjligt att ansluta sig till Swish från 11 år medan åldersgränsen hos Handelsbanken är 13 år. Kontakta din bank och kolla vad som gäller just där.

Hur fungerar Swish om jag byter telefon eller skaffar en ny?

Har du kvar ditt mobilnummer behöver du bara ladda ner och aktivera Swish-appen igen i den nya mobiltelefonen. Vid byte av nummer måste du avsluta din tidigare Swish-anslutning och anmäla dig igen via din bank med det nya mobilnumret. 

 

LÄS MER: Så skyddar du dig digitalt – 6 knep för att minska riskerna på nätet 

 

Det finns även betaltjänster som fungerar online, så som till exempel iZettle, Payson, PayPal WyWallet och Klarna. Du kan läsa mer om dem på deras respektive hemsidor.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


NYTT NYHETSBREV: Dina Pengars krönikör Frida Bratt guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!

Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen