Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Så fungerar gåvobrev och så får du som du vill

Med ett gåvobrev (bevittnat av två personer) kan du skänka sommarstugan till någon.Foto: SHUTTERSTOCK
Har du en byrå av Georg Haupt för flera miljoner kanske du vill att den ska stanna i familjen.Foto: BUKOWSKIS
Eller vill du låta något av dina barn få ett förskott på arvet?Foto: JOHANNA SVENSSON
Ingvar Kamprads assistent Eva Lundell Fragnière lämnade 2016 över ett gåvobrev till Älmhults kommun på 5 miljoner kronor.Foto: ÄLMHULTS KOMMUN

Ett gåvobrev är den smarta länken mellan att ge bort något och ett testamente.

Gåvobrevet är ett juridiskt bindande dokument, om du utformar det på rätt sätt.

Det finns färdiga blanketter att köpa på nätet, men du behöver inte betala om du gör det rätt. 

Poängen är att undvika bråk.

Ett gåvobrev är ett lagligt bindande dokument där givaren kan bestämma över en gåva och hur den ska användas. Du kan:

■ Ge bort en fastighet eller bostadsrätt

■ Pengar, aktier eller obligationer

■ Konst eller värdeföremål

■ Andra föremål som du och mottagaren värderar högt

 

LÄS MER: Så här skriver du ditt eget testamente  

 

Därför ska du skriva ett gåvobrev

Det finns flera anledningar att skriva ett gåvobrev när du vill ge bort något. Din gåva kan vara villkorad, det vill säga att mottagaren inte får sälja eller pantsätta föremålet. Det skulle kunna vara en ring eller något annat föremål som gått i arv i släkten i generationer. Men det kan också vara pengar som mottagaren inte får disponera förrän hon eller han har uppnått en viss ålder. 

Vill du skänka en gåva till någon som är gift kan du göra gåvan till enskild egendom så att mottagaren inte riskerar att förlora den vid en skilsmässa.

Tänk på att ett gåvobrev är juridiskt bindande. Lovar du muntligt att ge bort något dyrbart kan du ångra dig om det inte finns i ett dokument. Skulle du inför vittnen lova bort saker vid ett högtidligt tillfälle så är ditt muntliga löfte bindande, skriver avtal24.se. 

Varför skriver man gåvobrev mellan makar?

Om du ger bort en present eller andra saker behöver du inte skriva ett gåvobrev. Men vill du ge bort dyrare saker så ska du registrera gåvan hos Skatteverket. Handlar det om fastigheter behöver du ansöka om lagfart.

Anledningen är att skydda kreditorer och lånegivare. Du kan alltså inte helt problemfritt skänka en belånad fastighet. 

Frågan om gåvor mellan makar är reglerad i äktenskapsbalken 8 kapitlet.

Så vad är poängen med det här då?

Tanken är föremålen eller pengarna du gett bort till din äkta hälft inte ska kunna utmätas för givarens skulder. Skälet att registrera gåvobrevet hos Skatteverket är att man inte ska lockas till fusk och skänka saker och pengar för att kronofogden inte ska kunna göra sitt jobb.

 

LÄS MER: Äktenskap - det här behöver du känna till 

 

Om något av dina barn behöver körkort för att få ett visst jobb kan du skänka en del av arvet i förskott för körlektioner.Foto: OLOF ABRAHMSSON

Hur ger jag någon ett förskott på arvet?

Om du vill ge barn som också är bröstarvinge (barn, barnbarn och barnbarnsbarn) ett förskott på arvet ska du skriva ett gåvobrev. Då ingår gåvans värde i det framtida arvet. 

Om du inte vill att gåvan ska räknas som ett förskott på arv måste det stå tydligt i gåvobrevet.

 

LÄS MER: Det här är sambolagen –  och så fungerar den

 

Det här måste ingå i ett gåvobrev

Det finns färdiga mallar för gåvobrev på nätet. Många kostar pengar, men där kan även ingå hjälp av en jurist att upprätta det gåvobrev som passar dig bäst. Ska du skänka fastigheter eller föremål med höga värden, kan det kanske vara en poäng att betala runt en tusenlapp för att allt ska ha gått rätt till och om du aldrig gjort det förr.

Det finns dock ett antal krav som måste uppfyllas för att gåvobrevet ska vara giltigt:

■ Uppgifter om givaren och mottagaren

■ En beskrivning av gåvan 

■ En överlåtelseförklaring

■ Villkor, om du har några

Sedan måste både givaren och mottagaren skriva under avtalet. Du måste också skriva dit ort och datum. 

Rör det sig om en fastighet måste dokumentet bevittnas av två personer samt innehålla fastighetsbeteckning. Glöm inte att ändra i lagfarten. 

Vad gör jag med gåvobrevet sen?

Är det gåva mellan makar ska gåvobrevet registreras av Skatteverket.. Det gör du genom att sicka in originalhandlingen, gärna med två två bevittnade kopior, skriver sajten avtal24.se

Har du en Birkin-väska som den här, kanske du vill ge den till den släkting som förstår sig på den bäst. (Den här såldes för 1,5 miljoner kronor).Foto: HERITAGE/BOURNEMOUTH NEWS/REX / HERITAGE/BOURNEMOUTH NEWS/REX REX FEATURES

 

LÄS MER: Konsumentköplagen – här är reglerna som gäller 

 

Vilka villkor kan jag skriva in i ett gåvobrev

Om du har en släktklenod kan det vara en poäng att skriva in ett villkor att föremålet ska stanna i släkten och att den blivande mottagaren ska i sin tur skriva ett nytt gåvobrev med liknande formuleringar, bara för att säkra föremålet.

Vill du ge bort en sommarstuga, till exempel, kan du skriva att fler kan få tillgång till stugan och att den kanske inte får säljas utan att familjen först får chans att överta den.

Du kan också skriva in att mottagaren inte får disponera gåvan förrän hon eller han uppnått en viss ålder. Du vill kanske inte ge bort en sportbil till någon som inte har åldern inne att köra bil.

Kan jag ladda ner ett färdigt formulär från nätet eller betala ett proffs?

Det finns mallar för gåvobrev att hitta gratis på nätet, men de är ofta allmänt utformade och kanske inte täcker ditt behov. 

Tänk också på värdet av det du ska ge. Är det värt att spendera 1 procent av värdet för att få hjälp av en jurist och veta att dokumentet är lagligt bindande.

Är det något enklare och där du inte satt upp komplicerade villkor kan ett standardformulär fungera.

Tänk framför allt på att inte smyga med gåvobreven. För familjefridens skull kan det vara bra att vara öppen med om du skänkt en stor summa pengar till ett av dina barn till exempel. Att vara hemlig och gynna en familjemedlem i smyg kan orsaka mycket lidande under lång tid framöver.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!