Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Så firar du nyår både glammigt – och billigt

Här hittar du de bästa tipsen för ett roligt nyår som inte gör hål i plånboken. Foto: Photographer:Sergey A.Khakimulli
Ska du ha middag? Ordna ett knytkalas. Foto: Hanna Björkstedt
Att låna kläder av vänner är ett gammalt trick för den som vill vara fin på fest utan att det kostar skjortan
Tänk igenom vad du verkligen behöver – är raketer nödvändigt? Foto: THINKSTOCK

Nyår betyder fest och glädje - och stora utgifter.

Här hittar du de bästa tipsen för ett roligt nyår som inte gör hål i plånboken.

Nyår är årets höjdpunkt för många. Och en pärs för andra.

Julhelgen, med mat och klappar, är precis över. Ofta har den lämnat stora hål i plånboken. Då blir de utgifter som följer med nyår extra smärtsamma.

Om det är någon gång man inte vill vara pank är det då. På nyår väntas man fira med god mat, fina kläder och champagne. Det kostar pengar.

Men det finns sätt att komma billigt undan och ha kul ändå. Expressen har samlat de bästa tipsen på hur du optimerar ditt firande och samtidigt minimerar dina utgifter.

 

1. Låt alla bidra

Ska du ha middag? Ordna ett knytkalas. Be dina vänner ta med sig var sin rätt. Det är ett enkelt, trevligt och framför allt billigt sätt att bjuda på middag. Resterna från kalaset räcker i bästa fall så att du kan leva på dem veckan efteråt. Då frigör du mer pengar att spendera på nyår. Själv lagar du billigast möjliga rätt som går att komma undan med. Vad sägs om ostomelett?

Kostnad: Ca 40 kronor.

 

2. Servera vegetariskt

Kött är dyrt. Men det är inte allt. Det är dessutom dåligt för klimatet och inte särskilt snällt mot djuren man äter upp. Att laga något vegetariskt är därför ett utmärkt sätt att spara pengar utan framstå som snål. Det är trendigt, nyttigt, klimatsmart och billigt.

Kostnad: Lägg en hundring och ät riktigt bra.

 

LÄS OCKSÅ: Undvik bli kapad – så skyddar du pengarna

3. Låna kläder

Att låna kläder av vänner är ett gammalt trick för den som vill vara fin på fest utan att det kostar skjortan. Men den som inte har några vänner att fråga kan faktiskt låna kläder ändå - på ett klädbibliotek. Lös ett lånekort och gå dit och plocka på dig av märkesvarorna. Sedan lämnar du tillbaka dem efter nyårsfesten. Klädbibliotek finns bland annat i Stockholm, Malmö, Göteborg, Umeå och Norrköping. Googla på klädbibliotek.

Kostnad: Gratis

 

4. Häll upp vinet i karaff

Vin mår bra av att andas. Därför ska du hälla upp det i karaff. Det är dessutom ett utmärkt sätt att dölja att du valt billigast möjliga boxalternativ.

Kostnad: Systemets billigaste boxar går för runt 130 kronor.

 

LÄS OCKSÅ: Därför har världens rikaste gått back i år

 

5. Börja fint, övergå till billigt

Vill du imponera på dina vänner med din fina vinsmak? Köp en flaska av något bättre märke och resten billigt. Servera champagnen först, när dina vänner märker vad de dricker. När festen sedan är i gång kommer ingen att notera vad som serveras, då övergår du till det billiga vinet.

Kostnad: Köp en flaska Pannier utöver din rödvinsbox. Det är en champagne som faktiskt går på under 200 kronor flaskan.

 

6. Åk kollektivt

Det finns de som jobbar på nyår. De som kör lokaltrafiken till exempel. Skippa taxin och åk kollektivt. Det kräver lite mer planering, men det är definitivt värt det om det innebär att du slipper röda siffror på bankkontot.

Kostnad: Är du så här sparsam har du nog redan ett busskort.

 

LÄS OCKSÅ: Allt fler väljer bort raketer på nyårsafton

 

7. Skippa onödiga avgifter

Vad behöver du egentligen för att fira ett bra nyår? Tänk igenom noga. Nyårsraketer är skadliga för miljön och skrämmer djur, är det en nödvändig utgift? Måste du ha den dyraste champagnen? Det finns billiga och goda alternativ. Med enklare mat, en billig dryck och lånade kläder behöver nyårsfesten inte länsa kontot.

Kostnad: Besparingsmöjligheterna är enorma.

 

LÄS OCKSÅ: 2016 ger klirr i hushållskassan

NYTT NYHETSBREV: Dina Pengars krönikör Frida Bratt guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!

Annons:

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!