Årets viktigaste händelse för många, älgjakten, är i full gång i södra Sverige och drar snart i gång i norr. Foto: Christian Örnberg
Årets viktigaste händelse för många, älgjakten, är i full gång i södra Sverige och drar snart i gång i norr.  Foto: Christian Örnberg

Så dyrt är det att jaga

Publicerad

Årets viktigaste händelse för många, älgjakten, är i full gång.

Men det är ett dyrt nöje, visar en sammanställning som webb-tv-kanalen EFN gjort.

En av trettio svenskar, drygt 300 000 personer jagar. Men den som vill ta sig in i gemenskapen och dräpa sin middag måste först lätta på plånboken, enligt en sammanställning från webb-tv-kanalen EFN.

Grundkravet för att få jaga är en jägarexamen. Den kostar mellan 2 000 kronor och 14 000 kronor beroende på om man tar examen på egen hand eller genom ett kurspaket.

Varje år måste 300 kronor in till staten för jaktkort.

Stora skillnader i arrendekostnad

Självklart behöver du betala för jakträtten såvida du inte äger marken. Jakträttsupplåtelse, eller jaktarrendet som det kallas, varierar kraftigt i pris. Finns det få arter och ont om djur kan tillståndet vara så billigt som 500 kronor, men på prima jaktmarker i attraktivt läge kan det springa upp i 40 000 kronor, enligt EFN.

Ett jaktställ kostar mellan 1 000 och 8 000 kronor, beroende på hur stora krav på ekipering du ställer.

Jaktradio kostar cirka 1 000, hörselskydd lika mycket. Ett jaktgevär går att få från 5 000 kronor – här är den övre nivån i princip obegränsad – och licensen går på 700 kronor.

Olagligt utan vapenskåp

Lagen kräver dessutom att du förvarar vapen och ammunition i ett vapenskåp, med ett startpris på cirka 3 000 kronor.

Sammantaget är ett lägsta pris för att börja jaga någonstans runt 15 000 kronor. Sannolikt lär du landa långt över det.

 

LÄS OCKSÅ: Bli plånbokssmart med rätt prioriteringar

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


NYTT NYHETSBREV: Dina Pengars krönikör Frida Bratt guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!

Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen