Hera Dalianis tycker att det råder lite hysteri kring alla extraköp som man som student får erbjudande om. Foto: PrivatHera Dalianis tycker att det råder lite hysteri kring alla extraköp som man som student får erbjudande om. Foto: Privat
Hera Dalianis tycker att det råder lite hysteri kring alla extraköp som man som student får erbjudande om. Foto: Privat
Mycket pengar finns att spara om man går ihop och delar på utgifter för allt ifrån lokalhyra till presenter tillsammans med sina kompisar.Mycket pengar finns att spara om man går ihop och delar på utgifter för allt ifrån lokalhyra till presenter tillsammans med sina kompisar.
Mycket pengar finns att spara om man går ihop och delar på utgifter för allt ifrån lokalhyra till presenter tillsammans med sina kompisar.

Så dyr blir studenten – om du inte tänker till

Publicerad

Över 16 000 kronor.

Det är genomsnittskostnaden för att fira studenten.

Men det går att spara tusenlappar - bara man tänker efter.

– Det finns inget givet samband mellan mängden fester och hur kul man har, säger Ingela Gabrielsson på Nordea.

Över 100 000 elever går ut gymnasiet i vår. Men det är inte gratis att ta studenten. Svensk handel har mätt hur mycket avgångseleverna lägger på studentfester, klädinköp, flak och alkohol. Snittutgifterna för en avgångselev uppgår enligt rapporten till drygt 16 000 kronor. Pengar som studiebidraget på 1050 kronor i månaden knappast täcker – ens för den som spar i ladorna.

Stockholmsbon Hera Dalianis, 18, tar studenten i år. Hon uppskattar att skivan med klassen och andras fester är det som kommer kosta allra mest. Hera får hjälp av sina föräldrar med de extrautgifter som studentfirandet innebär.

– Det jag betalar för är om jag vill gå på en extra skiva, utklädsel och drickat på festerna, säger hon.

"Man behöver inte allt"

Samtidigt har utbudet på studentprylar vuxit stadigt senaste åren. En vanlig studentmössa kostar allt i från 200 till 1500 kronor – beroende på utförande.

Hera Dalianis tycker att det råder lite hysteri kring alla extraköp som man som student får erbjudande om.

– Man behöver inte allt. Men det finns mycket kring firandet som kan bli jobbigt socialt sett. Det är inte så att någon rynkar på näsan för att man inte har en dyr rubin-mössa, men det är en helt annan grej att inte kunna gå på skivor. Det är dessutom dem som förmodligen kostar mest i slutändan, säger hon.

I Svensk handels rapport har flera studenter uppgett att de tänkt köpa en extra lite billigare mössa, att ha på sig på flaket. Hera har sparat pengar genom att fynda en studentklänning för 150 kronor på H&M.

– Det är nog många som tänker som jag, att den blir förstörd under firandet, säger hon.

"En tacksam målgrupp"

Ingela Gabrielsson, privatekonom på Nordea, tycker att man ska lägga upp en budget inför studentfirandet – och räkna på vilka extrautgifter man är benägen att dras med.

– Studenter är en tacksam målgrupp för att bli utsatt för olika förslag från festfixare och andra som vill sälja studentprylar. Man spelar ordentligt på argument som "det bara är en gång i livet", säger hon och fortsätter:

– Det finns inget givet samband mellan mängden fester och hur kul man har. Det gäller att sicksacka mellan de här erbjudandena och fundera över vad som blir roligast och vad som är bäst egentligen.

Ingela Gabrielsson föreslår att man går igenom eventuella utgifter och i god tid fattar beslut om vad man ska spara in på. Exempelvis går det att spara tusenlappar bara på kläderna.

– Gör fynd på rea i god tid, så att man inte är ute i sista minuten. Det går även att hitta riktigt bra plagg på second hand alternativt att hyra, säger hon.

Dessutom finns det mycket pengar att spara om man går ihop och delar på utgifter för allt ifrån lokalhyra till presenter tillsammans med sina kompisar.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


NYTT NYHETSBREV: Dina Pengars krönikör Frida Bratt guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!

Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen