Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Så drar du nytta av det nya räntekriget

I en reklamoffensiv erbjuder SBAB en ränta på 1,26 procent för ett tvåårigt lån.Foto: Lars Andersson
Annika Creutzer, oberoende privatekonomisk expert, tycker att man som konsument förhålla sig till SBAB:s kampanj som med andra reor. ”Har man behov så kan man passa på.”Foto: Kate Gabor
SBAB:s kampanj.

Den statliga bolånejätten SBAB bjuder upp till räntekrig.

I en reklamoffensiv erbjuder SBAB en ränta på 1,26 procent för ett tvåårigt lån.

Använd erbjudandet för att pressa ned dina egna bolån, tipsar Annika Creutzer, oberoende privatekonomisk expert.

– Det är möjligt att man kan pruta mer med det argumentet, säger hon.

Den statliga bolånejätten SBAB bjuder nu upp till ett priskrig för boräntor.

I en nationell reklamoffensiv erbjuder SBAB en tvåårig bolåneränta på 1,26 procent, som banken betecknar som “historiskt låg”.

Den ordinarie räntan för samma lån är 1,49 procent.

 

LÄS MER: Folkaktierna fortsätter falla på börsen

 

Enligt jämförelsesajten Compriser ligger SBAB:s erbjudande en bra bit under de andra bankernas och bolåneinstitutens snitt- och listräntor för tvååriga lån.

– Det är en kampanjränta. Tanken är just att erbjuda kunderna en möjlighet att låsa in en låg ränta under en längre tid, säger Tor Borg, chefsekonom SBAB.

Annika Creutzer "Har man behov så kan man passa på"

Räntan för ett “rörligt” tre månaders lån uppgår till 1,46 procent, i en SBAB:s kampanj, som ställer vissa villkor på storleken på lånet och skuldkvoten.

Annika Creutzer, oberoende privatekonomisk expert, tycker att man som konsument förhålla sig till SBAB:s kampanj som med andra reor.

– Har man behov så kan man passa på, säger hon.

 

LÄS MER: Miljoner i skatteåterbäring har glömts bort

 

Men innan man binder ett lån över flera år är det viktigt att reflektera över sina egna planer.

– Ska man flytta inom den perioden och det blir förtida inlösen så blir det dyrare, säger Annika Creutzer.

– När du binder din ränta låser blir du också gisslan hos banken och behöver du sälja innan räntebindningen löpt ut får du betala dyr ränteskillnadsersättning, säger Johanna Kull, sparekonom på Avanza.

Hittills har rörlig ränta varit bäst

Historiskt sett har det varit bäst att ha en rörlig ränta.

– Det hänger ihop med att under de senaste 25 åren har vi haft stadigt sjunkande räntor. Men det är ganska osannolikt att vi skulle ha 25 år till med stadigt sjunkande räntor, med tanke på att räntorna är så låga, säger Tor Borg.

– Men det börjar svänga. Vi ser att långräntorna börjar stiga försiktigt. Vill man ha tryggheten av en bunden ränta så är det nog en ganska bra tidpunkt att binda, säger Annika Creutzer.

Tor Borg: " Tror att vi är nere på räntebotten"

SBAB:s chefsekonom tvivlar på att boräntorna kan sjunka ytterligare.

– Jag tror att vi är nere på räntebotten, även om man aldrig kan vara helt säker. Det är svårt att se att de rörliga räntorna skulle gå ned mer. Man kan inte helt utesluta att Riksbanken gör fler stimulanser eller att marknadsräntor kan gå ned. Men jag tror inte att det kommer att slå igenom i bolåneräntorna i någon större utsträckning, säger Tor Borg.

 

LÄS MER: Näringslivstopparna brottsmisstänkta

 

Även Annika Creutzer tvivlar på att en eventuellt ytterligare räntesänkning av Riksbanken skulle få märkbart genomslag på boräntorna.

– Man kanske förlorar lite om det blir någon ytterligare räntesänkning, men det är handlar inte om så mycket. Räntorna är redan så nedpressade. Det kan bli en sänkning till av Riksbanken men vi ser inte någon effekt på boräntorna.

Johanna Kull: "Använd erbjudandet som räntevapen"

Oavsett om man väljer att nappa på SBAB:s erbjudande eller inte kan det användas som ett verktyg för att pressa räntan hos sin egen bank.

– Om det är dags att lägga om sitt eget lån kan man säga till sin bank att man funderar på SBAB:s erbjudande. Det är möjligt att man kan pruta mer med det argumentet, säger Annika Creutzer.

– Använd erbjudandet på 1,26 procent som räntevapen och pruta på bolånet, säger Johanna Kull.

 

LÄS MER: SJ:s miljardinvesteringar

 

Storbankerna är medvetna om att vi sällan byter bank, konstaterar Johanna Kull.

– Därför har de lagt sig bekvämt i räntemitten och erbjuder varken bäst eller sämst ränta. Men var inte rädd för att byta bank. Det är inte krångligt, den nya banken brukar hjälpa till med all administration.

Jämför bankerna med lägst snitträntor

Jämför banker med varandra och kontakta de banker med lägst snittränta, tipsar Johanna Kull.

Snitträntan berättar vad bankens kunder faktiskt betalar och är den du ska jämföra din ränta med istället för bankernas listräntor.

– De är snarare bankmannens drömränta, varnar Johanna Kull.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!