Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Så bra går det för Estelles aktieportfölj

Dagens industri har skapat en aktieportfölj åt prinsessan Estelle.Foto: PELLE T NILSSON / SPA
Trots ett skakigt börsår har aktierna fortsatt upp.Foto: PELLE T NILSSON / SPA

Prinsessan Estelles aktieportfölj fortsätter att växa. På hennes sjuårsdag konstaterar Dagens industri att utvecklingen är bra – trots ett skakigt börsår.

För exakt sju år sedan startade Dagens industri en aktieportfölj i den då nyfödda Estelles namn. Finanstidningen investerade 100 000 kronor i tio svenska aktier och kommer på prinsessans 18-årsdag låta henne donera pengarna till valfritt välgörande ändamål.

Och värdeökningen har varit bra. De 100 000 kronorna har nu blivit 238 200 kronor, skriver Di. Det är en uppgång på 138 procent och en bra bit över snittet för hela Stockholmsbörsen.

Prinsessan Estelles aktieportfölj fortsätter att växa

Det senaste året har varit skakigt och Estelles portfölj gick upp 3,1 procent, vilket är sämre än börsen i stort, enligt Di.

Bland aktierna i portföljen har Tele 2 ökat mest (+23%), följt av Ica-gruppen (+21%). Däremot har Atlas Copco (-28%), Kinnevik (-23%), Volvo (-13%) och Handelsbanken (-11%) backat. 

I samband med prinsessans födelsedag gör Dagens industri en del ändringar. Ägandet i Atlas Copco och Handelsbanken ökar.

”Vi hoppas att den nya vd:n Carina Åkerström kan få fart på aktien igen”, skriver Di:s Magnus Dagel om Handelsbanken.

Säljer Kinnevik för SCA

Samtidigt väljer tidningen att sälja innehavet i investmentbolaget Kinnevik till förmån för skogsbolaget SCA.

”Med SCA i portföljen kan vi sova gott. Bolaget är Europas största privata skogsägare med 2,6 miljoner hektar. Efter kursfallet under hösten och vintern framstår aktien som försiktigt värderad”, skriver Magnus Dagel.

Tidningen hoppas därmed på bättre avkastning 2019 och gratulerar slutligen Estelle på födelsedagen.

Aktierna i Estelles portfölj

Assa Abloy

Volvo

Skanska

Tele 2

Securitas

Ica-gruppen

H&M

Atlas Copco

Handelsbanken

Kinnevik (på väg ut)

SCA (på väg in)

 

Källa: Dagens industri

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!