Anders Andersson, chefredaktör på Driva Eget, ger dig dina bästa tips för att bli miljonär. Foto: Bardå Mattias
Anders Andersson, chefredaktör på Driva Eget, ger dig dina bästa tips för att bli miljonär. Foto: Bardå Mattias

Så blir du miljonär - experten tipsar

Publicerad
Uppdaterad
Du kanske inte tror att det är möjligt. Men visst kan du bli miljonär. Här får du fem metoder från Anders Andersson, chefredaktör på Driva Eget och driva-eget.se. Möt också tre helt vanliga personer vars väg till miljonen har gått via klassisk tur, skicklighet eller stark tro på en idé.

Spara varje månad – i 34 år   

Det är inte lönen som avgör vem som blir miljonär eller vem som blir bankrutt. På din arbetsplats finns det säkert någon som aldrig har pengar kvar dagarna före löning. Någon annan med ungefär samma lön och liknande levnadsstandard får där-emot alltid pengar över.
Just detta att alltid få lite pengar kvar varje månad kan vara nyckeln till miljonärskap. Men det gäller då att i årtionde efter årtionde se till så att en slant varje månad automatiskt dras från lönekontot – och att man aldrig frestas att tömma kontot.
Om du på det här sättet sparar en tusenlapp i månaden tar det 34 år att få ihop en miljon om pengarna finns i fonder som stiger med i genomsnitt 6 procent per år och du betalar 30 procent i vinstskatt när du tar ut pengarna.


Ta genväg med aktier

Om man kunde titta i backspegeln när man placerar pengar skulle det gå lätt. Då hade det räckt att för 30 år sedan ha satsat ett par hundralappar på aktier i Hennes & Mauritz.
Om du för 10 år sedan hade ett sparkapital på 110 000 kronor som du satsade i en Östeuropafond hade de pengarna i dag vuxit till omkring en miljon. Men det betyder inte att det i dag är bäst att satsa på sådana fonder. Ingen vet ju vilka som går bäst i framtiden. Tyvärr är fonder som stiger kraftigt också mer riskabla. Stor chans till uppgång betyder nämligen också stor risk för nedgång.
På samma sätt är det med aktier. Titta hur det gick med Ericsson som på 90-talet lyfte som en raket till över 200 kronor – och sedan föll platt mot tiokronorsstrecket.
Men visst finns det en och annan daytrader som genom en kombination av tur och skicklighet  på några år lyckats bli miljonär genom att på heltid följa börskursernas rörelse och göra mängder med affärer varje dag. 

Hitta affärsidé och starta eget

Den som ska jobba ihop en miljon bör göra det i ett eget företag. Där kan det gå på några år – under förutsättning att affärsidén är bra. Men det krävs hårt arbete.
En del av dem som jobbar hårt stupar ändå till slut. Det beror oftast på att de inte tar tillräckligt betalt av kunderna eller på att de skaffar sig utgifter som de inte kan hantera.
Men har de väl klarat dessa prövningar och affärsidén verkligen ger stora vinster så är lyckan gjord den dagen de blir uppköpta. Det är då miljonerna kan ramla in. De tre unga internetentreprenörerna i artikeln här intill är bra exempel på det. Vid försäljningar som de gjort får de inte bara bra betalt. Med lite skatteplanering får de dessutom behålla betydligt mer efter skatt än om de skulle  tjäna motsvarande belopp som löntagare.

Bli miljonär på ditt hus

Den som i unga år köpt en liten bostadsrätt i Stockholm, bytt den mot en större och sedan gått vidare med en villa i ett attraktivt område har ofta snabbt blivit miljonär på papperet. Problemet är bara att man måste ha någonstans att bo.
Så länge denne stockholmare bor kvar i sin villa så känner han sig knappast som miljonär. Men han eller hon kan bli det om han säljer huset och flyttar till landet där priserna kanske bara är tiondelen av storstadspriserna. Men det går också att bo kvar och belåna huset och skaffa sig den guldkant på tillvaron som varje miljonär bör unna sig.


Chansa på högsta vinsten

Men det är en dröm som i praktiken är väldigt långt borta. Den enda säkra vinnaren på denna metod är staten, genom Svenska Spel som arrangerar de flesta spel och genom Skatteverket som tar in spelskatt.
Om du satsar en hundralapp på några tipsrader, några trisslotter eller lottorader ska du veta att bara 40-50 kronor av hundralappen används för att betala ut vinster.  Om du ska välja spel efter vilka som ger mest pengar tillbaka till spelarna ska du välja Topptipset som ger 70 procent tillbaka till spelarna och Keno som ger 56 procent tillbaka.
Men chansen att vinna drömvinsten på Lotto är bara en på 338 miljoner. Störst chans är det att vinna högsta vinsten på det gamla hederliga stryktipset. Där är chansen en på 1,6 miljoner. Men inte heller det är så mycket att hoppas på för dig som har miljondrömmar.

Lotta Bengnér

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen