Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Så blir du en vinnare i löneförhandlingen

Charlotte Hågård är författare och karriärexpert – här är hennes tips på hur man förhandlar upp sin lön.
Håll koll på vad dina kollegor och andra i din bransch tjänar.

Vill du ha högre lön?

Här är tipsen som hjälper dig att förhandla bättre.

Karriärexpert Charlotte Hågårds sex punkter som gör dig till en vinnare i lönesamtalet.

Charlotte Hågård är författare och karriärexpert på företaget Newstart. Hon får ofta frågan om hur man förhandlar upp sin lön. Här är hennes tips.

• Tänk i tre olika nivåer

– Vad har du i dag, vad vill du ha och vad är du nöjd med? Utgå från de tre nivåerna. Om det du vill ha är för mycket kanske du ändå kan få mer så att du blir nöjd. Ett lönesamtal är en förhandling, där man kompromissar, så ge inte upp bara för att du inte får din drömlön.

• Håll koll på andras löner

– Det är bra att ha koll på lönelaget, både för andra på ditt företag och för andra branschen som helhet. Ta reda på hur du ligger till i jämförelse med kollegor som gör samma sak eller som har samma utbildning och erfarenhet som du. Då får du reda på ungefär vad du kan förvänta dig. För att ta reda på lönenivån i branschen kan du ringa facket och fråga, de brukar ha bra koll.


LÄS OCKSÅ: Så vet du vad du vill jobba med - egentligen

• Ha bra argument

– Det är viktigt att ha väl underbyggda argument när du förhandlar. Redogör för vad du har presterat och varför du förtjänar högre lön, du kan inte bara fråga efter mer utan att ha en bra anledning. Det kan vara att du uppfyllt alla mål, att du kompetensutvecklat dig eller något annat som visar att du är värd mer i lön.

• Ta reda på hur lönesamtalet går till

– Man måste veta hur det går till på det företag där man jobbar. Vissa företag har lönesamtal där chefen talar om vad man får, då finns det inget utrymme för diskussion. Ta reda på hur samtalet går till och om det går att förhandla upp lönen. Du kan fråga personalavdelningen eller din chef om du inte vet.


LÄS OCKSÅ: Så kan du maxa din levnadsstandard i år

• Hota aldrig med att sluta...

– Det är aldrig bra att köra med hot. Det kanske helt enkelt inte finns några pengar över till löneförhöjningar, då har du gjort bort dig rejält om du hotat med att sluta.

• ... Men byt gärna jobb

– Ett sätt att få upp lönen kan vara att byta jobb. Det är lättare att få upp ingångslönen än att förhandla upp den lön du redan här. Därför är det många som försöker smaska upp den rejält. Men det är viktigt att vara påläst om branschen och företaget så att man lägger sina krav på rätt nivå.


LÄS OCKSÅ: Linn och Petter driver surf-retreat på Sri Lanka


Följ Dina Pengar på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.