Charlotte Hågård är författare och karriärexpert – här är hennes tips på hur man förhandlar upp sin lön.Charlotte Hågård är författare och karriärexpert – här är hennes tips på hur man förhandlar upp sin lön.
Charlotte Hågård är författare och karriärexpert – här är hennes tips på hur man förhandlar upp sin lön.
Håll koll på vad dina kollegor och andra i din bransch tjänar.Håll koll på vad dina kollegor och andra i din bransch tjänar.
Håll koll på vad dina kollegor och andra i din bransch tjänar.

Så blir du en vinnare i löneförhandlingen

Publicerad

Vill du ha högre lön?

Här är tipsen som hjälper dig att förhandla bättre.

Karriärexpert Charlotte Hågårds sex punkter som gör dig till en vinnare i lönesamtalet.

Charlotte Hågård är författare och karriärexpert på företaget Newstart. Hon får ofta frågan om hur man förhandlar upp sin lön. Här är hennes tips.

• Tänk i tre olika nivåer

– Vad har du i dag, vad vill du ha och vad är du nöjd med? Utgå från de tre nivåerna. Om det du vill ha är för mycket kanske du ändå kan få mer så att du blir nöjd. Ett lönesamtal är en förhandling, där man kompromissar, så ge inte upp bara för att du inte får din drömlön.

• Håll koll på andras löner

– Det är bra att ha koll på lönelaget, både för andra på ditt företag och för andra branschen som helhet. Ta reda på hur du ligger till i jämförelse med kollegor som gör samma sak eller som har samma utbildning och erfarenhet som du. Då får du reda på ungefär vad du kan förvänta dig. För att ta reda på lönenivån i branschen kan du ringa facket och fråga, de brukar ha bra koll.

 

LÄS OCKSÅ: Så vet du vad du vill jobba med - egentligen

• Ha bra argument

– Det är viktigt att ha väl underbyggda argument när du förhandlar. Redogör för vad du har presterat och varför du förtjänar högre lön, du kan inte bara fråga efter mer utan att ha en bra anledning. Det kan vara att du uppfyllt alla mål, att du kompetensutvecklat dig eller något annat som visar att du är värd mer i lön.

• Ta reda på hur lönesamtalet går till

– Man måste veta hur det går till på det företag där man jobbar. Vissa företag har lönesamtal där chefen talar om vad man får, då finns det inget utrymme för diskussion. Ta reda på hur samtalet går till och om det går att förhandla upp lönen. Du kan fråga personalavdelningen eller din chef om du inte vet.

 

LÄS OCKSÅ: Så kan du maxa din levnadsstandard i år

• Hota aldrig med att sluta...

– Det är aldrig bra att köra med hot. Det kanske helt enkelt inte finns några pengar över till löneförhöjningar, då har du gjort bort dig rejält om du hotat med att sluta.

• ... Men byt gärna jobb

– Ett sätt att få upp lönen kan vara att byta jobb. Det är lättare att få upp ingångslönen än att förhandla upp den lön du redan här. Därför är det många som försöker smaska upp den rejält. Men det är viktigt att vara påläst om branschen och företaget så att man lägger sina krav på rätt nivå.

 

LÄS OCKSÅ: Linn och Petter driver surf-retreat på Sri Lanka

 

Följ Dina Pengar på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen