Per H Börjesson, författare till boken "Så här kan alla svenskar bli miljonärer". Foto: Fotograf Per SandbergPer H Börjesson, författare till boken "Så här kan alla svenskar bli miljonärer". Foto: Fotograf Per Sandberg
Per H Börjesson, författare till boken "Så här kan alla svenskar bli miljonärer". Foto: Fotograf Per Sandberg
Björn Wilke, författare till Aktie- och fondhandboken. Foto: Ronny KarlssonBjörn Wilke, författare till Aktie- och fondhandboken. Foto: Ronny Karlsson
Björn Wilke, författare till Aktie- och fondhandboken. Foto: Ronny Karlsson
Camilla Björkman, chefredaktör för tidningen Driva eget. Foto: Christian GustavssonCamilla Björkman, chefredaktör för tidningen Driva eget. Foto: Christian Gustavsson
Camilla Björkman, chefredaktör för tidningen Driva eget. Foto: Christian Gustavsson
Knut Knutson, antikhandlare och expert i SVT:s Antikrundan. Foto: Tomas LeprinceKnut Knutson, antikhandlare och expert i SVT:s Antikrundan. Foto: Tomas Leprince
Knut Knutson, antikhandlare och expert i SVT:s Antikrundan. Foto: Tomas Leprince
Michael Storåkers, vd på Bukowskis. Foto: Suvad MrkonjicMichael Storåkers, vd på Bukowskis. Foto: Suvad Mrkonjic
Michael Storåkers, vd på Bukowskis. Foto: Suvad Mrkonjic
Catarina Löfberg, auktoriserad mäklare på Mäklarhuset Löfberg & Co i Trelleborg.Catarina Löfberg, auktoriserad mäklare på Mäklarhuset Löfberg & Co i Trelleborg.
Catarina Löfberg, auktoriserad mäklare på Mäklarhuset Löfberg & Co i Trelleborg.
Niklas Berntzon, vd på mäklarbyrån Eklund Stockholm New York. Foto: Peo BengtssonNiklas Berntzon, vd på mäklarbyrån Eklund Stockholm New York. Foto: Peo Bengtsson
Niklas Berntzon, vd på mäklarbyrån Eklund Stockholm New York. Foto: Peo Bengtsson
Charlotte Hågård, karriärexpert.Charlotte Hågård, karriärexpert.
Charlotte Hågård, karriärexpert.
Leo Nordin, pokerproffs.Leo Nordin, pokerproffs.
Leo Nordin, pokerproffs.
Eskil Hellberg, SPORT-Expressens spelredaktör. Foto: Cornelia NordströmEskil Hellberg, SPORT-Expressens spelredaktör. Foto: Cornelia Nordström
Eskil Hellberg, SPORT-Expressens spelredaktör. Foto: Cornelia Nordström
Ingela Gabrielsson, privatekonom Nordea.Ingela Gabrielsson, privatekonom Nordea.
Ingela Gabrielsson, privatekonom Nordea.

Så blir du ekonomiskt oberoende: Experttips

Publicerad

39 vägar till rikedom.

Grundkurs

Per H Börjesson, författare till boken "Så här kan alla svenskar bli miljonärer":

1 Sätt av tio procent av det du tjänar. "Dessa pengar kan du sedan investera. Ha en bestämd procentsats så att du sätter av mer när du tjänar mer. Annars är det lätt att man köper dyrare saker när man tjänar mer."

2 Äg ditt boende. "Att köpa en egen bostad brukar bli en bra affär. Men man måste tänka långsiktigt och inte tro att man gör en snabb vinst. De tio procent man sparar varje månad kan så småningom bli en kontantinsats till en egen bostad."

3 Tänk på pensionen. "Se till att ha en arbetsgivare som gör avsättningar till tjänstepension. Välj 100 procent aktier för tjänstepensionen och PPM."

-

Köp aktier och fonder

Björn Wilke, författare till Aktie- och fondhandboken.

4 Undvik krångel och minimera skatter. "Använd ett så kallat Investeringssparkonto eller kapitalförsäkring. Det kan ordnas gratis hos internetbanker som Avanza, Nordnet med flera."

5 Välj efter avgift. "När kapitalet är litet, placera i indexfonder med låga avgifter. För ungdomar är ofta detta ett bra alternativ."

6 Satsa välkänt. "Håll dig till de stora aktierna (Large cap på Stockholmsbörsen, de är analyserade."

7 Sprid riskerna. "Köp aktier i olika bolag och olika branscher. Det är riskabelt att bara satsa på en."

8 Undvik minorna. "Avstå gruvbolag, olja, forskningsbolag och andra förhoppningsbolag - de är svåra."

9 Gör tidsplan. "Tänk fem eller tio år framåt. Vad är målet. När man handlar med aktier måste man vara långsiktig."

-

Starta företag

Camilla Björkman, chefredaktör för tidningen Driva eget.

10 Ha en affärsidé. "Titta på de behov som finns. Annars är det lätt att börja i fel ända och utveckla en produkt som ingen vill ha."

11 Det behöver inte vara något unikt. "Produkter som marknaden aldrig har hört talas om är svåra. Det är bättre att haka på något som redan finns, men att göra det lite annorlunda."

12 Haka på trender. "Titta vad det finns för affärsidéer i utlandet och som inte har kommit till Sverige. Tänk bara på att de kan behöva modifieras för den svenska marknaden."

13 Försök igen. "Framgångsrika entreprenörer lyckas sällan med sitt första bolag, utan kanske med sitt andra, tredje eller fjärde."

14 Snåla på marknadsföringen. "Sociala medier är gratis och utmärkt och du kan göra en snygg och billig hemsida med till exempel Wordpress. Det gäller att hålla nere kostnaderna."

-

Köp antikviteter

Knut Knutson, antikhandlare och expert i SVT:s Antikrundan.

15 Köp saker som är "ute", men av högsta kvalitet. "De flesta mässing-, koppar- och tennföremål från 1700-talets andra hälft och hela 1800-talet är obegripligt billigt. Glasserviser från 1800- och 1900 talen - bra hantverk, äkta kristall, svenska glasbruk, dyra när de köptes en gång. Kan gå upp i pris."

16 Kolla hemma. "Kinesiskt 1800- och 1900-tals porslin tillverkade i Kina för kineser som inga europeiska samlare ville ha tidigare är högintressant för kineser nu som kommer till Europa och finkammar marknaden. Du kan alltså ha en kinesisk vas i skåpet som är värd en förmögenhet utan att du vet om det."

-

Investera i konst

Michael Storåkers, vd på Bukowskis

17 Satsa på högsta kvalitet. "Oavsett om det gäller kopparbyttor eller Anders Zorn. Det som ökar mest i värde långsiktigt är det bästa inom respektive område."

18 Gå mot strömmen. "Gå mot de rådande trenderna när det gäller äldre konst. Helt plötsligt köper ingen högkvalitativ konst från en viss period - då ska man våga satsa."

19 Satsa på fotografi. "De bästa verken är fortfarande ganska lågt prissatta, exempelvis Christer Strömholm eller Tuija Lindström och vissa fantastiska modefotografer. Från några tusenlappar och uppåt."

-

Investera i en bostad - för dig som bor i mindre stad

Catarina Löfberg, auktoriserad mäklare på Mäklarhuset Löfberg & Co i Trelleborg.

20 Köp renoveringsobjekt. "Det blir billigare och du kan räkna med att göra vinst när du säljer vidare."

21 Renovera klassiskt. "Välj färger och material så att det inte enbart passar dig själv. Annars blir det svårt att sälja och du får inte ut lika mycket."

-

Investera i en bostad - för dig som bor i storstad

Niklas Berntzon, vd på mäklarbyrån Eklund Stockholm New York.

22 Köp en lägenhet som går att förändra. "En etta som du kan göra till en tvåa, en tvåa som går att göra till en trea och så vidare. Bara genom att det finns ett ställe där man naturligt kan sätta upp en vägg höjer värdet på lägenheten. Det är ett extremt snabbt sätt att få pengarna att växa."

23 Vänd dåligt till bra. "När du ska sälja lägenheten och om du har ett rum som är för litet att vara bra, gör det till en stor walk in closet. Då vänder du något dåligt till något bra."

24 Renovera själv. "Sälj det inte som ett renoveringsobjekt. Varje krona som du lägger på renovering är dubbelt så mycket värd när du säljer lägenheten."

25 Område på uppgång. "Stockholms innerstad är alltid en säker investering. Men om du tänker långsiktigt är det bra att köpa i ett område som exempelvis Hjorthagen, som kommer bli mer och mer innanför tullarna i takt med att Stockholm växer."

-

Maxa lönen

Charlotte Hågård, karriärexpert:

26 Bli specialist på ett område. "Exempelvis sociala medier eller något specifikt inom IT-branschen. Ofta är man beredd att betala mer om man kan få en specifik kompetens som inte så många har."

27 Bli chef. "För att bli det, var tydlig med dina chefer att du har sådana ambitioner. Gå gärna ledarutbildningar och ta på dig ledaruppdrag på fritiden."

28 Välj rätt bransch. "Vissa branscher är mer karriärinriktade än andra, som civilingenjör och civilekonom är det lättare att göra karriär än som sjukgymnast. Vill du bli rik gäller det att välja med omsorg."

29 Rätt utbildning. "En framtidsbransch är IT och expert inom sociala medier, det är fortfarande många som inte har så bra koll på det. Där finns det mycket att göra och pengar att tjäna."

30 Mer än "good enough". "För att få en bättre lön måste man prestera, gärna lite mer än vad folk förväntar sig. Vid en löneförhandling ska man presentera vad man åstadkommit."

31 Nätverka. "Genom att ha mycket kontakter kan du få bra erbjudanden och på så sätt få mer i lön. Se till att finnas på internet och ha till exempel Linkedin."

-

Ta hem pokervinsten

Leo Nordin, pokerproffs:

32 Läs på. "Börja med att läsa någon form av bok, en enkel googling så hittar du massor av bra alternativ av nybörjarböcker. Att bli rik på poker är faktiskt fortfarande möjligt. Man ger sig själv chansen genom att vilja bli så bra som möjligt och låta sina färdigheter växa i takt med sin bankrulle."

33 Håll nere riskerna. "Vissa gillar risk mer än andra men det viktigaste är att se allt långsiktigt, inga onödiga risker i jakt på adrenalin. Man har lika mycket tur som otur i pokern så högrisktagande kan fungera ett tag - men det slutar alltid med tomma fickor i rännstenen."

-

Satsa på hästar

Eskil Hellberg, SPORT-Expressens spelredaktör.

34 Samla vännerna. "För att få en lyckoträff är det bra att gå ihop ett gäng och spela. Då ökar chansen att få ihop ett slagkraftigt system."

35 Tro på dig själv. "Hitta en lämplig spik, gardera upp dig i de loppen som du tror kommer skrälla. Detta gör du genom att sätta dig in i loppen och analysera dem."

36 Våga vila. "Stå över om du inte har någon idé hur du ska spela en vecka, då är det bättre att satsa dubbelt så mycket veckan därpå."

-

Spara

Ingela Gabrielsson, privatekonom Nordea.

37 Planerade inköp. "Sluta köpa saker när du ser erbjudanden, du behöver sällan de sakerna och dessutom får du mejl om nya erbjudanden när du väl köpt en sak. Det leder till att du kommer handla ännu mer även längre fram."

38 Undvik bil. "Om du absolut vill ha en bil - se över om du kan dela bil med andra för att få ned kostnaderna."

39 Budgetlunch. "Ta med dig matlåda till jobbet i stället för att äta lunch ute."

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen