FÅR PENGAR ÖVER. Kommunalskatten sänks med 30 öre i Haninge kommun. "Det är jättebra, då får man lite pengar över till annat. Hoppas de inte skär ned på typ skolor och dagis bara", säger Therese Lindbergh, 26, personlig assistent boende i Tungelsta med sonen Elvis Brolin, 2. Foto: Magnus Jönsson
FÅR PENGAR ÖVER. Kommunalskatten sänks med 30 öre i Haninge kommun. "Det är jättebra, då får man lite pengar över till annat. Hoppas de inte skär ned på typ skolor och dagis bara", säger Therese Lindbergh, 26, personlig assistent boende i Tungelsta med sonen Elvis Brolin, 2. Foto: Magnus Jönsson

Så blir din skatt efter nyår

Publicerad
Uppdaterad
Många svenskar får dra åt svångremmen nästa år, andra kan spendera mer.
Expressen kan i dag visa listan med den nya skatten i kommuner och landsting.
De flesta lämnar skatten oförändrad men andra privatekonomiska förändringar väntas slå hårt mot plånboken 2011.
Se hela listan i pappersupplagan av Expressen i dag lördag 4/12.
Expressen har kontaktat samtliga kommuner och landsting i landet. Tolv kommuner sänker skatten och sju höjer skatten.
Alla kommuner har ännu inte tagit det formella skattebeslutet men de flesta är klara och låter skatten vara oförändrad då staten ger tre miljarder kronor i bidrag till kommuner och landsting nästa år.
Detta trots att kommunsektorn beräknas få ett överskott på över 20 miljarder i år.
- Skatteintäkterna utvecklas fortfarande svagt 2011 samtidigt som befolkningens åldersförändring ställer höga krav på sektorn. Det gör att resultaten beräknas bli betydligt sämre nästa år, säger Anders Knape ordförande för Sveriges Kommuner och Landsting.

Sänker med 30 öre

Haninge kommun sänker skatten med 30 öre nästa år efter att ha betalat av på kommunens skulder och fått ned räntekostnaderna.
- För en medelinkomsttagare i Haninge innebär skattesänkningen 750 kronor mer i plånboken per år, säger Martina Mossberg, gruppledare för moderaterna i Haninge.
Här nedan ser du hur skatten blir där du bor.

Pensionen sänks nästa år

Pensionärerna var vinnarna i höstens val och fick stora skattesänkningar.
Men nästa år sänks pensionen med cirka 4 procent.
- Den inflation som har varit sedan januari 2010 gör att flertalet pensionärer får lägre disponibel inkomst nästa år, trots regeringens skattesänkningar, säger Maria Ahrengart, privatekonom på Swedbank.
Men det som väntas slå hårdast mot plånboken nästa år är fortsatt stigande räntor. Ett tvåmiljonerslån blir 1167 kronor dyrare per månad om ett år, enligt riksbankens prognos för reporäntan.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen