Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Så är Apple bakom hemliga fasaden

Apples vd Tim Cook har sagt att han inte vill avslöja något om hur företagets magi fungerar-
Foto: Marcio Jose Sanchez
Men det finns det före detta anställda som är villiga att göra.
Foto: Paul Sakuma

Apple är världens högst värderade företag. Och ett av de mest mytomspunna.

Nu vittnar tidigare anställda om vad som egentligen pågår bakom den slutna fasaden.

Business insider har samlat berättelser om hur företaget skyddar sina hemligheter – med metoder som tycks hämtade ur en spionroman.

Apple är med ett börsvärde på över 700 miljarder dollar världens mest värdefulla företag. Det är också ett av de mest hemlighetsfulla.

– Det är en del av magin med Apple. Och jag vill inte låta någon lära sig hur vår magi fungerar för jag vill inte att någon ska kopiera den, har vd:n Tim Cook tidigare sagt till Fortune.

Nu har Business Insider samlat vittnesmål från tidigare anställda om hur Apple går tillväga för att skydda sina hemligheter.

Justin Maxwell var tidigare UX-designer på Apple men valde att lämna företaget. Han vittnar om en arbetsgivaren ville kontrollera vad anställda samtalade med sina partners om.

"Apples säkerhetspolicy sträcker sig från bloggar till offentliga föreläsningar och vad vi pratar om med våra makar eller makor", skriver Maxwell i en tråd på forumet Quora som citeras av Business Insider.

Maxwell hade dock personligen inget emot företagets nyfikenhet.

"Om jag fortfarande hade jobbat på Apple hade jag inte besvarat den här frågan. Men jag hade inte känt mig kränkt för att jag inte hade kunnat göra det."

Simon Woodside, tidigare programmerare på Apple, upplevde att hemlighetsmakeriet stundtals var en tung börda att bära.

"Att ha alla dessa hemligheter var jobbigt för mig. Jag vågade aldrig tramsa med kollegerna utav rädsla för att jag skulle råka försäga mig."

Framgångsrik strategi

Strategin har dock – från Apples perspektiv – varit framgångsrik menar Woodside.

"Mina vänner och min familj visste att jag jobbade med något hemligt projekt men fick aldrig reda på vad innan det presenterades av Steve Jobs själv. Apple hade total kontroll över budskapet. Hemlighetsmakeriet har varit extremt lönsamt för företaget."

Några av Apples strategier för att bevaka företagssekretessen är som hämtade ur en spionroman. Informationen från företaget till chefer och anställda skickas ut i en mångfald av olika versioner, där enbart detaljer i formuleringarna skiljer sig åt. Om informationen läcker kan företaget spåra formuleringen och identifiera vilken del av företaget som råkat prata bredvid mun.

Ett system med kodnamn på kommande produkter används också för att identifiera läckor.  Och utvecklare får inte veta vad projektet de arbetar med ska utmynna i utan enbart de detaljer som är relevanta för sin arbetsuppgift.

Flera tidigare anställda beskriver det som spännande att vara en del av den hemlighetsfulla företagskulturen. Ben Farell beskrev i stället en intensiv frihetskänsla när han slutligen sade upp sig.

"De kinesiska kejsarna trodde att den förbjudna staden i Peking var universums centrum och byggde sitt imperium runt den. Jag tror att vissa på Apple känner samma sak", skriver han.

Enligt Farell förväntas de anställda leva för företaget. Eller söka sig annorstädes.

"Sjukdom, nödsituationer i familjen och till och med bröllop betraktas som problem av Apple. När jag var nyanställd missade jag en affärsresa för att min gravida fru fallit i trappan och blivit inlagd på sjukhus. Detta kallades för 'bristande arbetsprestation.'"

"Arbeta här på egen risk", skriver en anonym före detta anställd som vittnar om "en paranoid ledning, bristande respekt, konstant press och mycket övertid".

Men det finns också ljuspunkter, skriver den anonyma källan.

"Maten i företagskafeterian är ganska bra och klädkoden är avslappnad."